Bestellen bij de bron via de app

Door Redactie - In: diversen - 1 november 2018

Tekst Manon Berendse   |   Beeld Weleda


Van de nood een deugd maken is niet altijd eenvoudig, maar het wordt wel makkelijker om antroposofische geneesmiddelen te verkrijgen. Via de nieuwe bestel-app kun je alle antroposofische geneesmiddelen bestellen, hoef je minder lang te wachten en wordt alles netjes thuisbezorgd.

Bestellen bij de bron via de app

Sinds 2012 mogen apothekers geen antroposofische geneesmiddelen meer op voorraad houden in Nederland omdat deze niet geregistreerd zijn. Deze middelen mogen pas geleverd worden zodra ze daadwerkelijk zijn voorgeschreven door een arts aan een specifiek persoon: de naam van de patiënt vind je daarom terug op het etiket. Alleen een magistrale bereider (apotheek) kan deze middelen maken. Gevolg van dit besluit van voormalig minister Schippers is dat mensen die bewust kiezen voor complementaire zorg, voor bijvoorbeeld antroposofische, ayurvedische of homeopatische geneesmiddelen, extra moeite moeten doen. Het begint bij het voorgeschreven krijgen van deze middelen door een arts. Wel is het zo dat iedere gecertificeerde arts deze middelen mag voorschrijven – vraag er dus om bij jouw arts. Maar vervolgens is het wel vaak wachten geblazen – zeker als de apotheek of apotheekhoudend huisarts werkt met slechts een enkele groothandel. Dan kan het gerust een week of nog langer duren voordat jouw bestelling een keertje binnen komt.

Keuzevrijheid

Dat de keuzevrijheid en het geneesproces van patiënten door deze wetswijziging worden belemmerd is ernstig, maar het maakt ook inventief.

In Nederland kennen we twee aanbieders van  antroposofische geneesmiddelen: Wala (veertig geregistreerde middelen) en Weleda (ruim 800 middelen). Beide bedrijven investeerden in het goed aangesloten houden van voorschrijvende artsen en in het vereenvoudigen van bestelprocedures, onder andere via een gratis bestel-app voor op je smartphone. Nieuw is dat je nu als patiënt met één app alle antroposofische geneesmiddelen kunt bestellen, ongeacht van welk merk en waar het vandaan moet komen. Kijk, dat lijkt meer op keuzevrijheid! Een doktersrecept is nog altijd nodig, maar daarvoor geldt dus: maak je wensen en voorkeuren duidelijk.

Wala stopt met leveren

Aanleiding voor deze extra service is dat Wala stopt met leveren. Alle antroposofische geneesmiddelen die niet officieel op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn konden tot voor kort per fax rechtstreeks besteld worden bij Wala, die deze doorstuurde naar een apotheek in Duitsland. Sinds 1 oktober is Wala gestopt met deze doorstuurservice.

De Weleda bereidingsapotheek heeft deze service voor patiënten overgenomen, zodat ook de middelen die niet op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn, maar bijvoorbeeld wel geregistreerd zijn in Duitsland, doorgestuurd worden naar een Duitse apotheek vlak over de grens.

Hoe werkt de bestel app?

Scan de QR code voor Apple of Android op deze pagina. Of zoek naar de gratis Complementaire Geneesmiddelen bestel-app in de Apple store of Google Play en download deze op je smartphone. Nu kun je in vijf overzichtelijke stappen je recept doorgeven aan de bereidingsapotheek van Weleda in Zoetermeer. Betalen kan per incasso of via een betaallink naar iDeal. Per levering wordt € 3,95 verwerkingskosten gerekend. De verzendkosten neemt Weleda voor haar rekening. Levering is snel: als je vóór 14 uur je recept doorstuurt, wordt je bestelling nog dezelfde dag aangeboden bij Post NL. Bestellen blijft ook gewoon mogelijk per fax of per post, of via: weleda.nl/apotheek.

Nog vragen?  Bel de bereidings­apotheek: 079 3631 377

Of mail: apotheek@weleda.nl


Wat doen antroposofische geneesmiddelen?

Antroposofische geneesmiddelen helpen de patiënt om een ziekte zo door te maken dat hij zich na het genezingsproces werkelijk beter voelt. Antroposofische geneesmiddelen onderdrukken dus geen symptomen. Een antroposofische arts vormt zich een totaalbeeld van de patiënt en de ziekte. Hij let op de processen die juist in déze mens gaande zijn: hoe is zijn fysieke gesteldheid? Met welke instelling staat hij in het leven? Hoe is zijn levensloop? Hoe verloopt de ziekte? Hoe is het dynamische evenwicht dat gezondheid heet verstoord geraakt? Pas dan schrijft de arts antropo­sofische en/of allopatische geneesmiddelen voor. Bron: nvaa.nl

Lees verder over antroposofische geneesmiddelen in Gezichtspunten nummer 12: Antroposofische geneesmiddelen | Huib de Ruiter. Bestellen via gezichtspunten.nl | 3 euro 


Vergoeding

Veel zorgverzekeraars vergoeden (een deel van de) medicijnen die in Nederland op de markt zijn. Hiervoor moet je wel aanvullend verzekerd zijn. Zelfzorgmiddelen die in Nederland zonder recept verkrijgbaar zijn bij drogist en apotheek, worden meestal niet vergoed – ook niet als een arts ze voorschrijft. Medicijnen die je zelf in Duitsland koopt, worden slechts door enkele verzekeraars vergoed. Bron: nvaa.nl