Agenda

 

Algemene voorwaarden

Afmelden is niet kostenloos. Er wordt altijd 25% administratiekosten gerekend.
Bij afmelden korter dan een week van te voren is geen restitutie meer mogelijk.

 • Een antroposofische visie op het levenseinde ma 25 nov 2019, 20:00 - 21:30 uur

  Marion van Bree, huisarts, zal vertellen over haar visie op de laatste fase, die is ontstaan als gevolg van haar ervaringen aan het sterfbed. Onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn levenseinde, palliatieve zorg en leven na de dood. Na de pauze is er ruimte voor vragen en gesprek.
   

  Entree: voor leden De Keerkring/Antroposana €7.50, voor niet-leden €10.00

  Alleen contante betaling mogelijk. Financiën mogen geen belemmering zijn deel te nemen.

  Aanmelding noodzakelijk i.v.m. maximaal aantal deelnemers. Aggie Adema: aggie.adema@xs4all.nl  (indien zonder mail tel.023-5247633)

  Van Dam Huis
  Prinsen Bolwerk 3B
  2011 MA HAARLEM

  keerkring@antroposana.nl
  http://www.keerkring.antroposana.nl
 • Wat doet uw hart nou eigenlijk? di 26 nov 2019, 20:00 - 22:00 uur

  Lezing van Johanna Priester - huisarts

  In de eerste lezing over het hart (op 17 juni) zagen we hoe dit orgaan embryonaal is ontstaan, en hoe het samenhangt met de eigen-beweging van het bloed. Het bloed, dat - vervuld van informatie uit omgeving en lichaam - het hart binnenstroomt, wordt daar heel even stilgezet en waargenomen. Daarna mag het weer verder stromen, met elke hartslag voorzien van een nieuwe impuls ‘in de juiste richting’.

  Over wat ‘de juiste richting’ dan is, en hoe het hart daartoe in staat is, wordt in deze tweede lezing verder gesproken. (In principe is deze lezing ook te volgen als je de eerste niet hebt meegemaakt.) Het belooft opnieuw een avond te worden vol verwondering en enthousiasme, met handreikingen over hoe we onze eigen harte-funkties kunnen ondersteunen en versterken. Gaat het deze keer ook over ‘echte’ hartziekten? Wellicht komen we daar nog niet helemaal aan toe en is er een derde lezing nodig… alles op z’n tijd.

  Inloop vanaf 19.30 uur.

  Entree: 5 euro

 • Hoe laat je los voor en na het sterven? za 14 dec 2019, 13:30 - 16:45 uur

  Deze workshop zal worden gegeven door Luc Vandecasteele, antroposofisch huisarts in Gent. Belicht wordt onder meer welke invloed euthanasie en het wezen van de dubbelganger op dit proces hebben.

  Een korte presentatie van Thom Kloes over het boek ‘Het maakt uit hoe je sterft’ gaat aan de workshop vooraf. Dit boek, waaraan Luc een uitgebreide bijdrage heeft geleverd, kunt u ter plekke aanschaffen. U kunt het boek ook als voorbereiding bestellen bij Henk Verboom per e-mail: henkwillemverboom@gmail.com. Het boek kost 18,50 euro.

  Kosten: € 17,50,- inclusief consumpties

  Aantal deelnemers: maximaal 25.

  Aanmelding: door € 17,50 over te maken op NL28TRIO 0390 4207 51 t.n.v. Stichting Wederzijds.

  Informatie: info@wederzijds-stervensbegeleiding.nl

  Gezondheidscentrum Mercuur
  Frankrijkstraat 126
  5622 AH EINDHOVEN

  henkwillemverboom@gmail.com
  https://mercuur.praktijkinfo.nl/activiteiten-in-mercuur/

  Aantal plaatsen beschikbaar: 25 van 25

 • 100 jaar antroposofische gezondheidszorg wo 22 jan 2020, 20:00 - 22:00 uur

  Ter gelegenheid van 100 jaar antroposofische gezondheidszorg zullen Nand van der Pluijm en Harry Scholberg (huisartsen Mercuur) samen een avond verzorgen vanuit de rol van Therapeuticum Mercuur.

  met de blik op het verleden, door Nand van der Pluijm

  en de blik op de toekomst, door Harry Scholberg

  Deze avond zal een feestelijk karakter krijgen en zal ook worden opgeluisterd door het Mercuurkoor.

  Bijdrage: vrijwillige bijdrage te bestemmen voor de toekomstige ontwikkeling van Mercuur

  Novalis College
  Sterrenlaan 16
  5631KA Eindhoven

  henkwillemverboom@gmail.com
  http://eindhoven.antroposana.nl/
  Novalis College
 • Maak Werk van je Lot (-genoten) za 1 feb 2020, 09:00 - 16:30 uur

  De betekenis van reïncarnatie en karma voor gezondheid en ontwikkeling

  Een conferentie voor medewerkers in de gezondheidszorg, de landbouw, het onderwijs en voor overige geïnteresseerden.

  Wat kom ik hier op aarde doen? Hoe toevallig zijn al die ontmoetingen met mensen en de familie waarin ik opgroeide, de meevallers en tegenslagen, die mij gebracht hebben daar waar ik nu ben? Met welke ontwikkelingen hebben wij mensen in deze tijd te maken? En in hoeverre heeft het levenslot of het karma voor mij als individu en voor ons als mensen betekenis? En heeft ook de aarde waarop wij leven met deze vragen te maken?

  Veel en steeds meer mensen wereldwijd zijn overtuigd van een leven na de dood. En inmiddels is er ook steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar bv. bijna-dood ervaringen en end-of-life ervaringen. Deze ervaringen maken de mogelijkheid van reïncarnatie aannemelijk.

  Wat betekenen deze inzichten voor ons, voor de ontwikkeling gedurende ons leven en voor onze gezondheid? Hoe richten we de opvoeding en het onderwijs in als kinderen vanuit vorige levens hun lot meenemen? Hoe handelen we als mensen dement worden en aan het einde van hun leven komen? Wat kan het weten over reïncarnatie en karma betekenen voor zingeving en spiritualiteit, voor ons mentaal welbevinden en onze sociale gezondheid? Welke betekenis en meerwaarde krijgt de samenwerking met anderen erdoor?

  In deze conferentie gaan we in op deze en soortgelijke vragen, wisselen we vanuit verschillende kanten gezichtspunten en ervaringen uit. We verkennen wat de inzichten over karma en reïncarnatie (vanuit de antroposofie en vanuit andere bronnen) ons kunnen opleveren voor ons eigen leven, en in ons eigen beroep. Zodat ze kunnen doorwerken in de gezondheid en ontwikkeling van mensen, in de ontmoeting met anderen en in hoe we omgaan met de aarde.

  Kosten: 120 euro, studenten 50 euro.
  Earlybirdtickets voor 98 euro tot en met 15 december 2019.
   

  *Voor mensen die werkzaam zijn in de Antroposofische gehandicaptenzorg of ouderenzorg is er een korting mogelijk van 50 euro op de toegangsprijs, mogelijk gemaakt vanuit de Stichting ter bevordering van de Heilpedagogie.
  Indien u hierin werkzaam bent en de toegangsprijs niet kunt veroorloven en gebruik wilt maken van de korting, kunt u dit aangeven op het aanmeldformulier.

  Deze conferentie wordt georganiseerd door de Medische Sectie van de Antroposofische Vereniging samen met het lectoraat AG, de Academie AG, de NVAZ, Plegan-opleidingen en Scillz.

  Meer informatie en aanmelden via de website: www.conferentie-ag.nl

  Geert Groote College
  Fred Roeskestraat 84
  1076 ED AMSTERDAM

  http://www.conferentie-ag.nl
 • Je krijgt het voor je kiezen! do 6 feb 2020, 20:00 - 22:00 uur

  Lezing door Peter Borm, antroposofisch tandarts

  Wie aan zijn of haar gebit denkt staat hier doorgaans niet al te lang bij stil. Bovendien wordt het gebit veelal geassocieerd met pijn of ongemak. Niets aantrekkelijks. Kun je er ook anders naar kijken?

  Zou het zo kunnen zijn, dat er voor de mens in deze tijd twee verschillende artsen nodig zijn? Een arts en een tandarts? Waar kijken ze dan naar?

  We zullen het gebit bespreken, wat daarin tot uitdrukking komt, wat het feitelijk is, wat de eigenaardigheden zijn en wat er gebeurt.

  Bijdrage inclusief koffie/thee: leden € 5,-; niet leden € 7,50 

  Novalis College
  Sterrenlaan 16
  5631KA Eindhoven

  henkwillemverboom@gmail.com
  http://eindhoven.antroposana.nl/
  Novalis College
 • Ita Wegman di 18 feb 2020, 20:00 - 22:00 uur

  Voordracht van Hans van Tol 

  In deze voordracht wordt o.a. ingegaan op haar betekenis voor de antroposofische geneeskunst en haar initiatief tot het vormen van antroposofische therapeutica.

  Ita Wegman heeft samen met Rudolf Steiner het basisboek geschreven: Grondslagen voor een verruiming van de geneeskunde.

  Bijdrage: € 5,- inclusief koffie/thee

  Aanmelding verplicht voor 15 februari bij Henk Verboom, bij voorkeur per mail: henkwillemverboom@gmail.com of tel. 06 -15 05 44 71

  Bij “overboeking” bestaat de mogelijkheid dat er een extra bijeenkomst wordt georganiseerd.

  Gezondheidscentrum Mercuur
  Frankrijkstraat 126
  5622 AH EINDHOVEN

  henkwillemverboom@gmail.com
  https://mercuur.praktijkinfo.nl/activiteiten-in-mercuur/
 • Workshop nav schilderij: Magnolia van Liane Collot d'Herbois za 7 mrt 2020, 10:00 - 12:00 uur

  Workshop door Karin Lamers

  We worden weer aangenaam verrast door een “nieuw” schilderij van Liane Collot d’Herbois in de wachtkamer van Therapeuticum Mercuur.

  Dit schilderij is een van haar eerdere werken en studies naar planten.

  Wat direct opvalt in dit schilderij is het gebruik van de beeldkleuren (viridiangroen, zwart, wit en perzikbloesem). De beeldkleuren zijn stil en zonder beweging in tegenstelling tot de glanskleuren (het hele spectrum van blauw, geel en rood). Zodra je een beetje van de glanskleuren in de beeldkleuren brengt komt alles tot leven. Dat zien we in dit schilderij. Ze voegt een beetje geel, vermiljoen en kobaltblauw toe en er ontstaat ruimte en beweging.

  In haar voordracht zal Karin ingaan op de beeldkleuren en de glanskleuren en gaan we dit ook toepassen door te schilderen. We komen vanzelf te spreken over licht, kleur en duisternis omdat de kleuren ontstaan door toedoen van licht en duisternis.

  Bijdrage: € 7,50 inclusief koffie en thee

  Aanmelding verplicht voor 5 maart bij Henk Verboom, bij voorkeur per mail: henkwillemverboom@gmail.com of tel. 06 -15 05 44 71

  www.medischeschildertherapie.nl

  Gezondheidscentrum Mercuur
  Frankrijkstraat 126
  5622 AH EINDHOVEN

  henkwillemverboom@gmail.com
  https://mercuur.praktijkinfo.nl/activiteiten-in-mercuur/
 • Biodynamisch moestuinieren za 28 mrt 2020, 10:00 - 16:00 uur

  Ontdek de fascinerende wereld van de biodynamische (bd) teelt. Als ervaren bd-moestuinder stel ik je met plezier deze holistische teelwijze voor. Ontwikkeld vanaf 1924 is de bd-teelt de bron van alle biologische land- en (moes)tuinbouw, en de vriendelijkste omgangsvorm met Moeder Aarde.
  Deze dag is zeer geschikt voor bio moestuinders die al enige jaren groen moestuinieren en nieuwsgierig zijn naar de biodynamische werkwijze, waaronder:

  • de zorg voor de bodem en de levenskracht in je gewassen
  • de verbinding kosmos-aarde-mens-dier-plant, ook in jouw tuin
  • de band die je krijgt met al het leven om je heen, van graankorrel tot boom
  • de speciale preparaten voor compost en aarde
  • de Zaai- en plantkalender van Maria & Matthias Thun (en gebruik)

  We nemen genoemde én andere elementen van de BD-teelt onder de loep, van de praktische tot de spirituele kant, van met mest gevulde koehoorns tot de dynamiek van deze bd-teelt, zo sterk verbonden met de enorme krachtvelden tussen aarde en kosmos. Dat onzichtbare is soms moeilijk te duiden, maar is er wel: kijk alleen maar naar de invloed van de maan op getijden, onszelf, de dieren en gewassen!
  Als eerste biologische stroming ter wereld waren de bd-boeren direct al 'circulair' bezig: wat van het bedrijf kwam, moest het bedrijf ten goede komen (plant, dier, mens en het geheel). En: er gold een gezonde balans tussen de opbrengst van het land en het aantal dieren dat je er kon houden. Een uitgangspunt dat je als bd-moestuinder zou kunnen overnemen…
  Erg prettig: binnen de bd-wereld is er ruimte om jouw persoonlijke invulling aan deze teelwijze te geven.
  Kortom: stel je open, leef je in, en maak jezelf en je groene wereld een stuk rijker, ook op spiritueel niveau!

  Leden ontvangen 12,50 euro korting en betalen 82,50 euro.

  De cursus is in Zeist op een inspirerende plek!

  Annulering / Restitutie

  Zodra uw betaling is ontvangen, wordt uw reservering voor de cursusdag defintief.

  Bij annulering geldt: tot 1 week voor de betreffende cursusdatum ontvangt u het cursusgeld retour. Er wordt altijd 25% administratiekosten gerekend. Binnen 1 week voor de cursusdatum is restitutie van het cursusgeld niet meer mogelijk, noch te gebruiken als 'wisselgeld' voor andere activiteiten van Antroposana.

  NB: de cursus gaat niet door bij minder dan 8 deelnemers. Uiteraard hoort u dat zo spoedig mogelijk en ontvangt u het reeds betaalde cursusgeld retour.

  Antroposana
  Boslaan 15
  3701 CH ZEIST

  info@antroposana.nl
  http://www.antroposana.nl

  De kosten voor dit evenement bedragen:

  • lid: € 82,50
  • niet-lid: € 95,00

  Aantal plaatsen beschikbaar: 13 van 15