Agenda

 

Algemene voorwaarden

Afmelden is niet kostenloos. Er wordt altijd 25% administratiekosten gerekend.
Bij afmelden korter dan een week van te voren is geen restitutie meer mogelijk.

 • Gezondheid voor jou en je kinderen di 7 mei 2019, 20:00 - 21:30 uur

  Voor een gezond leven voor jou en je kinderen biedt de antroposofie diverse handreikingen. Luister naar en ga in gesprek met deskundigen van Antroposana, Therapeuticum De Egelantier en De Noorderhoeve.

  Drie avonden:
  Dinsdag 12 Maart, 20.00-21.30 uur
  Wie zijn je spirituele begeleiders? Hoe kun je oefenen om bewust van ze te worden? Waardoor kun je ervaren dat die bewustwording jou en je omgeving gezonder maakt? Luister naar de boeiende voordracht van Willem Daub en ga in gesprek.

  Dinsdag 2 April, 20.00-21.30 uur
  Over de kracht van kunstzinnig bezig zijn. Heb je wel eens gemerkt hoe je warm wordt van bijvoorbeeld tekenen of schilderen? En hoe je innerlijk actief wordt van euritmisch bewegen? Welke kunstzinnige activiteit helpt jou om makkelijker in je lijf te zitten? Verwonder je en praat erover met Saskia Bijpost en Esther Zoutendijk.

  Dinsdag 7 Mei, 20.00-21.30 uur
  Over bodem, voeding en gezondheid: Een gezonde bodem schenkt zijn vruchtbaarheid om ons gezond te voeden. Wat is de essentie van goede voeding? En wat kunnen wij doen wij om de bodem gezond te houden? Krijg meer inzicht in de fascinerende relatie tussen bodem en gezondheid met David Borghouts en Mariëtte Boersema.

   

  Van tevoren aanmelden bij Tine Verhagen.

  Kosten: 5 euro

  Rudolf Steiner School, in de euritmiezaal

  Rudolf Steiner School
  Sperwerstraat 1
  1826 KL ALKMAAR

  verhagentine@gmail.com
 • PGO event wo 8 mei 2019, 16:00 - 19:00 uur

  De komende jaren gaat de zorg veranderen, meer dan ooit. Verpakt als de uitvoering van de lang gekoesterde Haagse wens om de patiënt/gebruiker centraal te zetten, wordt het afgewezen EPD (elektronisch patiëntendossier) in een nieuw jasje onderdeel gemaakt van het beleid voor de komende jaren. In de gedaante van de Persoonlijke Gezondheids Omgeving, of PGO. In de PGO worden alle voor de patiënt relevante, medische gegevens en behandelingen samengebracht en beschikbaar gemaakt. De PGO fungeert in die zin als EPD met als belangrijk verschil dat het niet centraal wordt opgeslagen of aangestuurd. De patiënt gaat zelf keuzes maken wie er inzage heeft in haar/zijn dossier en kan dat gaandeweg het leven ook veranderen. De fysiotherapeut hoeft geen toegang te hebben tot de informatie die de patiënt heeft rond haar behandeling voor depressies.

  Er zijn allerlei toepassingen mogelijk in de PGO, online consult, vragenlijsten, uitkomstmetingen en gepersonaliseerde zorgprogramma’s. Veel belangrijker is de vraag waar de patiënt en de zorgverlener in hun gezamenlijke traject behoefte aan hebben. Ook wanneer het antwoord niet gevonden kan worden in een online toepassing kan de techniek wel worden ingezet om de registratielast te verminderen en zo meer tijd over te houden voor de 1 op 1 zorg.

  De belangrijkste betalers in de zorg, overheid en zorgverzekeraars, zijn groot voorstander van deze ontwikkelingen maar hebben geen invloed of inzage. Vanaf juni 2020 is iedere zorgverlener verplicht de informatie over de patiënt aan te leveren aan een PGO naar keuze van de patiënt.

  Tijdens de middag gaan we in sessies samen met zorgverleners en belanghebbende in op de gevaren, de wenselijkheid en de kansen. 

   

   

   

  Therapeuticum Aquamarijn
  Onder de Linden 21-8
  6822 KG ARNHEM

  info@antroposana.nl
  http://www.antroposana.nl
  Therapeuticum Aquamarijn

  De kosten voor dit evenement bedragen:

  • lid: € 10,00
  • niet lid: € 12,00

  Aantal plaatsen beschikbaar: 59 van 70

 • Cursus geneeskruiden za 11 mei 2019, 10:00 - 16:30 uur

  Geneesplanten leren kennen en ervaren

   

  Antroposofische geneesmiddelen zijn afkomstig uit de natuur. In de antroposofie wordt gewerkt vanuit de band tussen mens en natuur: in de mens spiegelt zich de gehele natuur. Door met een nieuwsgierige, onderzoekende blik de natuur waar te nemen en te beleven, kunnen we ontdekken welke geneeskracht de natuur voor ons heeft.

   

  Onder de antroposofische geneesmiddelen bevinden zich ook de zogenaamde “doronen”. Kenmerkend voor deze middelen is de samenstelling: dikwijls zijn ze samengesteld uit 2 geheel tegenovergestelde planten.

  Doel en lesinhoud

  In de cursus geneeskruiden wordt de door Rudolf Steiner aangegeven “doronen” én enkele losstaande middelen, bestudeerd. Hierbij maken we gebruik van de fenomenologische en kunstzinnige bestudering van de gebaren en karakteristieken van de planten. Doel is om zo gezamenlijk tot een dieper begrip te komen wat deze middelen kunnen betekenen voor de mens.

  11 mei wordt hepatodoron bestudeerd: bosaardbei (fragaria cum vitis) en druif, dit middel wordt ingezet bij het stimuleren of verbeteren van de stofwisseling.

  Dagindeling

  Om 10 uur start Ger van de Ven met de fenomenologie van de planten om uitgaande van de waarnemingen aan om groei, vorm en bloei van de planten te komen tot inzicht in de specifieke gebaren van de planten.

  11.30 uur: eurythmie met Marleen Matthijsen. Zij zal de bewegingstendenzen en vormprincipes in eurythmie proberen gestalte te geven, zodat de deelnemers ook met de gehele mens kunnen ervaren hoe een plant groeit etc. Ook zal zij ingaan op ziektebeelden, die met deze planten samenhangen.

  Lunch van 12.30 tot 13.30 uur.

  Aansluitend op de lunch, vertelt Jannetje van Groningen over de specifieke eigenschappen en medische toepassing  van de planten. Tevens is er dan ook ruimte voor vragen en discussie. 

  Na de theepauze rond 15.00 uur, gaan we de desbetreffende planten schilderen/tekenen met krijt, zodat een tweede kunstzinnige verwerking kan ontstaan, een verinnerlijking kan er plaatsvinden.

  Gezamenlijke afsluiting rond 16.00 uur. 

  Docenten 

  De cursus staat onder leiding van Jannetje van Groningen, Marleen Matthijsen- de Jonge en Ger van de Ven.

  Jannetje van Groningen is gepensioneerd antroposofisch huisarts. Ze is gepassioneerd over geneeskruiden, en wil kennis en ontdekking hierover graag verder brengen. Daarbij heeft ze een rijke ervaring als huisarts opgebouwd met de toepassing van deze middelen in de praktijk.

  Marleen Matthijsen- de Jonge is een bekend eurytmiste. Naast haar werk als therapeute, vindt ze het leuk om euritmie ook op andere wijze naar de mensen te brengen, zoals in cursusverband.

  Ger van de Ven, al langer als docent verbonden aan Kraaybeekerhof Academie is bioloog. Hij is docent op het Rudolf Steiner college in Rotterdam. Fenomenologie is een passie van hem, waarbij hij de kunst verstaat dit specifieke vakgebied interessant te maken voor iedereen.

  Praktisch

  Data: 9 maart en 11 mei

  Tijden: 10.00 – 16.00 uur

  Aanmelden via: academie@kraaybeekerhof.nl

   

  Kraaybeekerhof
  Diederichslaan 25
  3971 PA DRIEBERGEN

  dwarskop@gmail.com
  Kraaybeekerhof

  Aantal plaatsen beschikbaar: 12 van 12

 • Biologisch moestuinieren za 11 mei 2019, 10:00 - 15:00 uur

  Wilt u meer weten over moestuinieren? In deze theoretische cursus met Alma Huisken, leert u ‘vanaf de bodem’ over de bio moestuin, van grondsoort en bemesting via inrichting, gewaskeuze en teelwijze tot en met de oogst. Stapsgewijs komen belangrijke pijlers van de biologische moestuin aan bod zoals:

  * composteren

  * wissel- en combinatieteelt

  * het belang van compostplanten en groenbemesters

  * zaai- en poottijden door het jaar heen

  * het grote nut van wateropvang, wilde bloemen en insecten in je tuin

  Als bio-moestuinder eet je lekkerder en gezonder, en je tuin verandert in een veelzijdige oase!

  De cursus is beslist ook geschikt voor kleinbetuinden en balkontuiniers.

  Alma Huisken is schrijver (van o.a. Dichter bij de bij) en tevens ervaren bio/biodynamisch moestuinder en groendocent. In 2019 verzorgt ze voor Antroposana een moestuincursus in Zeist, deze wordt 2x aangeboden: op 11 mei en 12 oktober. Laat u inspireren door iemand met een groen hart die met veel plezier (en humor) haar kennis en kunde met u deelt!

  Prijs voor leden Antroposana: € 95 per cursusdag (normale prijs: € 107,50).

  Leden die een gift van meer dan € 25 overmaken, krijgen een extra korting t.w.v.  € 12,50. U betaalt dan slechts € 82,50. Wilt u geen gebruik maken van dit aanbod maar toch een gift overmaken? U ontvangt dan het boek: Gezond hechten van Loïs Eijgenraam.

  Goed om te weten: Antroposana heeft een ANBI-status waardoor giften aftrekbaar zijn voor de belasting.

  Indien u vragen heeft over het doneren van een gift: 

  mail ons: info@antroposana.nl

  bel ons: 085-773 14 40 (di-woe-do 11.00 - 14.00 uur)

  Antroposana
  Boslaan 15
  3701 CH ZEIST

  http://www.antroposana.nl

  De kosten voor dit evenement bedragen:

  • lid: € 95,00
  • niet lid: € 107,50

  Aantal plaatsen beschikbaar: 7 van 15

 • Weekspreuken een jaarkalender voor de ziel vr 17 mei 2019, 20:00 - 22:00 uur

  Een lezing met Edward de Boer 

  De weekspreuken dienen als jaarkalender voor de ziel.

  Edward de Boer leerde hoe kennis van de compositie van de weekspreuken en intuitieve beelden behulpzaam zijn om het wezen van de weekspreuken te ontmoeten. Zijn zoektocht zal hij op 17 mei met ons delen. En er is ruimte voor gesprek.

  Edward de Boer is organisatieadviseur, coach en schrijver. Hij is voorzitter van de Iona-Stichting. En publiceerde over intuitie.

  Kosten: 7,50 euro

  Afdeling Fryslan
  Druifstreek 61
  8911 LH Leeuwarden

  pafryslan@gmail.com
 • Biologisch moestuinieren za 12 okt 2019, 10:00 - 15:00 uur

  Wilt u meer weten over moestuinieren? In deze theoretische cursus met Alma Huisken, leert u ‘vanaf de bodem’ over de bio moestuin, van grondsoort en bemesting via inrichting, gewaskeuze en teelwijze tot en met de oogst. Stapsgewijs komen belangrijke pijlers van de biologische moestuin aan bod zoals:

  * composteren

  * wissel- en combinatieteelt

  * het belang van compostplanten en groenbemesters

  * zaai- en poottijden door het jaar heen

  * het grote nut van wateropvang, wilde bloemen en insecten in je tuin

  Als bio-moestuinder eet je lekkerder en gezonder, en je tuin verandert in een veelzijdige oase!

  De cursus is beslist ook geschikt voor kleinbetuinden en balkontuiniers.

  Alma Huisken is schrijver (van o.a. Dichter bij de bij) en tevens ervaren bio/biodynamisch moestuinder en groendocent. In 2019 verzorgt ze voor Antroposana een moestuincursus in Zeist, deze wordt 2x aangeboden: op 11 mei en 12 oktober. Laat u inspireren door iemand met een groen hart die met veel plezier (en humor) haar kennis en kunde met u deelt!

  Prijs voor leden Antroposana: € 95 per cursusdag (normale prijs: € 107,50).

  Leden die een gift van meer dan € 25 overmaken, krijgen een extra korting t.w.v.  € 12,50. U betaalt dan slechts € 82,50. Wilt u geen gebruik maken van dit aanbod maar toch een gift overmaken? U ontvangt dan het boek: Gezond hechten van Loïs Eijgenraam.

  Goed om te weten: Antroposana heeft een ANBI-status waardoor giften aftrekbaar zijn voor de belasting.

  Heeft u vragen over het doneren van een gift:

  mail ons: info@antroposana.nl

  bel ons: 085 - 773 14 40 (di-woe-do 11.00 - 14.00 uur)

  Antroposana
  Boslaan 15
  3701 CH ZEIST

  http://www.antroposana.nl

  De kosten voor dit evenement bedragen:

  • lid: € 95,00
  • niet lid: € 107,50

  Aantal plaatsen beschikbaar: 11 van 15