Agenda

Algemene voorwaarden bij aanmelden voor een activiteit

 • Afmelden is niet kostenloos. Er wordt altijd 25% administratiekosten gerekend.
  Bij afmelden korter dan een week van te voren is geen restitutie meer mogelijk.

Voorwaarden voor plaatsing

 • Plaatsing in deze agenda kan :

  • als er een mogelijkheid is dat leden van Antroposana korting krijgen
   en/of de activiteit gerelateerd is aan antroposofische gezondheidszorg

 • U bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van wijzigingen.
 • Antroposana beoordeelt de activiteiten/evenementen die zijn aangemeld en behoudt het recht om  activiteiten niet op de kalender te plaatsen.
 • Adem en stemtraining: kom op adem en laat je stem horen! ma 2 mrt 2020

  Cursus o.l.v. Véronique Delattre. Een diepere ademhaling geeft rust en vitaliteit. Het spreken op de ademstroom geeft kracht, zowel aan de stem als aan onszelf. We staan daardoor met meer zelfvertrouwen in het leven. 

  2 series van 6 maandagochtenden:

  - 2, 9, 16, 23, 30 maart en 6 april 2020

  - 4, 11, 18, 25 mei en 8, 15 juni 2020

  Tijd: van 10.30- 12.00 uur. Prijs: 80 euro. 

  Therapeuticum Egelantier
  Prinsesselan 52
  1861 EP BERGEN

  http://www.logos-stemtherapie.nl
 • De vele kanten van euthanasie do 5 mrt 2020, 19:45 - 21:45 uur

  Lezing door Thom Kloes

  n.a.v. het verschijnen van het boek ‘Het maakt uit hoe je sterft’

  Het huidige denken gaat in het algemeen uit van de gedachte dat er geen leven na de dood meer is. Het spirituele denken en het esoterisch christendom zien dat echter anders: de dood is een doorgang naar een andere, hogere vorm van leven.

  Het spanningsveld van euthanasie brengt allerlei gezichtspunten in beweging: Van wie is mijn lichaam? - Hoe zit het met het zelfbeschikkingsrecht? - Ik ben oud en ziek en wil niemand meer tot last zijn. - De kant van de arts die enerzijds het lijden wil verlichten en anderzijds het leven wil beschermen. - Wat maakt euthanasie anders dan een natuurlijke dood?

  Thom zal aansluiten bij de vragen en behoeften van de toehoorders.

  Tijd: 19.45 - 21.45 uur, vanaf 19.15 uur staat de koffie klaar

  Locatie: Karel de Grote College, Wilhelminasingel 13 -15, Nijmegen

  Kosten: € 10,-

  Karel de Grote College
  Wilhelminasingel 13-15
  6524 AJ NIJMEGEN

  http://www.wegwijzerantroposofie.nl
 • Workshop nav schilderij: Magnolia van Liane Collot d'Herbois za 7 mrt 2020, 10:00 - 12:00 uur

  Workshop door Karin Lamers

  We worden weer aangenaam verrast door een “nieuw” schilderij van Liane Collot d’Herbois in de wachtkamer van Therapeuticum Mercuur.

  Dit schilderij is een van haar eerdere werken en studies naar planten.

  Wat direct opvalt in dit schilderij is het gebruik van de beeldkleuren (viridiangroen, zwart, wit en perzikbloesem). De beeldkleuren zijn stil en zonder beweging in tegenstelling tot de glanskleuren (het hele spectrum van blauw, geel en rood). Zodra je een beetje van de glanskleuren in de beeldkleuren brengt komt alles tot leven. Dat zien we in dit schilderij. Ze voegt een beetje geel, vermiljoen en kobaltblauw toe en er ontstaat ruimte en beweging.

  In haar voordracht zal Karin ingaan op de beeldkleuren en de glanskleuren en gaan we dit ook toepassen door te schilderen. We komen vanzelf te spreken over licht, kleur en duisternis omdat de kleuren ontstaan door toedoen van licht en duisternis.

  Bijdrage: € 7,50 inclusief koffie en thee

  Aanmelding verplicht voor 5 maart bij Henk Verboom, bij voorkeur per mail: henkwillemverboom@gmail.com of tel. 06 -15 05 44 71

  www.medischeschildertherapie.nl

  Gezondheidscentrum Mercuur
  Frankrijkstraat 126
  5622 AH EINDHOVEN

  henkwillemverboom@gmail.com
  https://mercuur.praktijkinfo.nl/activiteiten-in-mercuur/
 • Verloren tweelingen di 17 mrt 2020, 20:00 - 22:00 uur

  Ron Borsboom, traumatherapeut op het gebied voor en tijdens de geboorte

  Eén op de 10 mensen is een alleengeboren tweeling of meerling. Heel vaak wordt dit in de zwangerschap niet opgemerkt. De moeder weet vaak niet dat ze zwanger is geweest van een twee- of meerling. De gestorven meerling wordt door het lichaam geabsorbeerd. In de baarmoeder was je met twee of meer en ineens ben je alleen. In dit leven blijf je steeds op zoek en verlangen naar de ander, de tweeling/meerling broer of zus. Een verliestrauma met als grootste emotie eenzaamheid.

  De effecten van een alleengeboren tweeling of meerling kunne grote gevolgen hebben voor je latere leven. Door contact te maken met dit fenomeen is het mogelijk een aantal klachten op te lossen. Ook de antroposofische duiding zal aan bod komen.

  Het beloofd een interessante lezing te worden!

  Bijdrage:         € 5,- inclusief koffie en thee

  Gezondheidscentrum Mercuur
  Frankrijkstraat 126
  5622 AH EINDHOVEN

  henkwillemverboom@gmail.com
  https://mercuur.praktijkinfo.nl/activiteiten-in-mercuur/
 • Grensbewoner zijn in een tijd zonder grenzen do 19 mrt 2020, 19:30 - 21:30 uur

  Een avond met Wieger Veerman over

  Hoog gevoeligheid en elektromagnetische straling

  Stichting Rozenhart verzorgt deze avond, waarin gesproken wordt over en vooral gewerkt wordt aan het omgaan met hoog gevoeligheid en elektromagnetische straling:

  Al bewegend onderzoeken we beide vraagstukken met 5G in het vooruitzicht.

  Vanuit de euritmie verwerven we inzicht en krijgen we toegang tot mogelijkheden om hiermee om te kunnen gaan.

  Ervaring met euritmie is niet nodig. Neem zachte sloffen of euritmie schoenen mee. Ook een schrift je om oefeningen in te noteren is handig.

  Wieger Veerman is euritmietherapeut in Warnsveld. Hij heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in het behandelen van hoog gevoelige kinderen en volwassenen die lijden onder elektromagnetische straling (EMS).’

  Stichting Rozenhart is opgericht ter ondersteuning en bevordering van “Euritmie in Beweging”.

  Deze verbredende euritmie-impuls is ontstaan vanuit een jarenlange samenwerking van artsen en euritmie-therapeuten met geest- en natuurwezens door de bemiddeling van Verena Staël von Holstein. Meer hierover kunt u lezen op onze website: www.stichtingrozenhart.nl.

  Er is op deze avond plaats voor maximaal 50 deelnemers. U dient zich daarom van tevoren aan te melden!

  Wanneer: donderdag 19 maart

  Waar:   Vrije School de Berkel, Henri Dunantweg 4, 7201 EV Zutphen

  Tijd:       19.30 uur inloop

  20.00 - 21.00 uur workshop

  21.00 - 21.30 uur vragen en eventueel extra oefenen

  Entree: Vrije bijdrage met als richtbedrag € 15,00.

  Alle financiële bijdragen aan deze workshop worden gebruikt door St. Rozenhart ter ondersteuning en bevordering van ‘Euritmie in beweging’.

  Aanmelden: info@stichtingrozenhart.nl

  Meer informatie: tel.: 06-55 62 30 33

  Vrije School De Berkel
  Henri Dunantweg 4
  7201 EV ZUTPHEN

  info@stichtingrozenhart.nl
  http://www.stichtingrozenhart.nl

  Aantal plaatsen beschikbaar: 50 van 50

 • Werkconferentie “Werk aan de winkel: wat vraagt de huidige tijd van de Antroposofische vereniging?” za 21 mrt 2020, 10:00 - 16:00 uur

  Op deze conferentie zijn ook mensen van harte welkom die geen lid van de vereniging zijn maar die de antroposofie een warm hart toedragen. De antroposofische beweging bloeit op vele terreinen en in de samenleving is er een grote vraag naar menswaardige vormen van onderwijs, gezondheidszorg, landbouw om maar een paar onderwerpen te noemen. Is de vereniging nog voldoende een organisme waarin mensen met hun echte geestelijke vragen en motieven terecht kunnen? En werken we in de vereniging zo samen dat antroposofie echt tot leven komt, mensen inspireert, en er zo een bevredigend licht valt op deze vragen, en ook op vraagstukken in de samenleving? Wat zou er eventueel beter kunnen en welke initiatieven vraagt dat dan van ons? Dat zijn de vragen die op deze conferentie centraal staan.

  Ongetwijfeld zal er een veelkleurig beeld ontstaan over wat de huidige tijd van de vereniging vraagt en die veelkleurigheid willen we omarmen. Wij noemen het een wérkconferentie omdat wij de hoop hebben dat er initiatieven geboren worden waarin mensen daadwerkelijk aan de slag gaan met het realiseren van hun ideeën over wat anders zou kunnen. De conferentie is in die zin een startpunt. Welke vervolgakties nodig zijn zullen we tijdens of na de conferentie nader moeten bepalen.

  Iedereen die aan deze conferentie en aan evt. vervolgactiviteiten een bijdrage wil leveren is van harte welkom. 

  Je kunt je opgeven via www.motief.online.  Aan deelname zijn geen kosten verbonden en de vereniging biedt de lunch aan.

  We hopen dat velen van jullie bij deze voor de toekomst belangrijke bijeenkomst aanwezig willen zijn en mee willen denken !

  Tobias School
  Professor Lorentzlaan 16
  3701 CC ZEIST

  http://www.motief.online
 • De nieuwe donorwet en informatieavond di 24 mrt 2020, 20:00 - 21:45 uur

  "Op 1 juli 2020 komt de nieuwe donorwet. Deze wet is voor mensen in Nederland vanaf 18 jaar die ingeschreven zijn in een Nederlandse gemeente. In het nieuwe Donorregister vult u in of u na uw overlijden wel of geen organen en weefsels aan een patiënt wilt geven. Voorbeelden van organen zijn een nier of longen. Voorbeelden van weefsels zijn huid of bloedvaten. Als u uw keuze invult, weet uw familie, partner of vriend(in) of u wel of niet orgaandonor wilt worden.
  Als u geen keuze invult in het register, dan komt na 1 juli 2020 ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ bij uw naam te staan. Dat betekent dat uw organen na uw overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts in het ziekenhuis bespreekt dit met uw familie. Als uw familie heel zeker weet en kan uitleggen aan de arts dat u echt geen donor wilde zijn, dan wordt u ook geen donor. Het is dus belangrijk dat uw partner en familie weet wat uw keuze is. En u uw keuze invult.
  Wat kan ik kiezen?
  U heeft vier keuzes. U kunt uw keuze altijd veranderen.
  Keuze 1: Ja, ik geef toestemming. Misschien wilt u sommige organen en weefsels niet doneren. U kunt dit ook invullen op het formulier. 
  Keuze 2: Nee, ik geef geen toestemming. 
  Keuze 3: Mijn partner of familie beslist. 
  Keuze 4: Een door mij gekozen persoon beslist "

  Voorgaande informatie komt van donorregister.nl.

  Vanuit de antroposofie bekeken rijzen er vragen op zoals is hersendood wel echt dood? En wat gebeurt er na de dood? Wat zou het effect kunnen zijn als je een deel van je orgaangebonden herinneringen mist? Hoe gaan wij met onze gestorvenen om? Wat is de invloed op de ontvanger van de informatie die meekomt in een orgaan?
   

  Om een persoonlijk besluit te nemen in dit ingewikkelde dilemma heeft De Keerkring besloten hierover een informatieavond te organiseren. We hebben hiertoe voormalig antroposofisch huisarts Arie Bos bereid gevonden. Arie Bos is tevens neurofilosoof en auteur van ‘Mijn brein denkt niet, ik wel.’ ‘Hoe de stof de geest kreeg.’ ‘Gebruik je hersens!’. Arie Bos zal eerst een inleiding geven en na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen en uitwisseling.

  Entree: voor leden De Keerkring/ Antroposana € 7.50. Voor niet-leden € 10,-. Aanmelden is verplicht.

  Alleen contante betaling mogelijk, graag gepast. Financiën mogen geen belemmering zijn om deel te nemen.

  Therapeuticum Haarlem/ Keerkring
  Prinsen Bolwerk 3B
  2011 MA HAARLEM

  http://keerkring.antroposana.nl
  Therapeuticum Haarlem/ Keerkring
 • Biodynamisch moestuinieren za 28 mrt 2020, 10:00 - 16:00 uur

  Ontdek de fascinerende wereld van de biodynamische (bd) teelt. Als ervaren bd-moestuinder stel ik je met plezier deze holistische teelwijze voor. Ontwikkeld vanaf 1924 is de bd-teelt de bron van alle biologische land- en (moes)tuinbouw, en de vriendelijkste omgangsvorm met Moeder Aarde.
  Deze dag is zeer geschikt voor bio moestuinders die al enige jaren groen moestuinieren en nieuwsgierig zijn naar de biodynamische werkwijze, waaronder:

  • de zorg voor de bodem en de levenskracht in je gewassen
  • de verbinding kosmos-aarde-mens-dier-plant, ook in jouw tuin
  • de band die je krijgt met al het leven om je heen, van graankorrel tot boom
  • de speciale preparaten voor compost en aarde
  • de Zaai- en plantkalender van Maria & Matthias Thun (en gebruik)

  We nemen genoemde én andere elementen van de BD-teelt onder de loep, van de praktische tot de spirituele kant, van met mest gevulde koehoorns tot de dynamiek van deze bd-teelt, zo sterk verbonden met de enorme krachtvelden tussen aarde en kosmos. Dat onzichtbare is soms moeilijk te duiden, maar is er wel: kijk alleen maar naar de invloed van de maan op getijden, onszelf, de dieren en gewassen!
  Als eerste biologische stroming ter wereld waren de bd-boeren direct al 'circulair' bezig: wat van het bedrijf kwam, moest het bedrijf ten goede komen (plant, dier, mens en het geheel). En: er gold een gezonde balans tussen de opbrengst van het land en het aantal dieren dat je er kon houden. Een uitgangspunt dat je als bd-moestuinder zou kunnen overnemen…
  Erg prettig: binnen de bd-wereld is er ruimte om jouw persoonlijke invulling aan deze teelwijze te geven.
  Kortom: stel je open, leef je in, en maak jezelf en je groene wereld een stuk rijker, ook op spiritueel niveau!

  Leden ontvangen 12,50 euro korting en betalen 82,50 euro.

  De cursus is in Zeist op een inspirerende plek!

  Annulering / Restitutie

  Zodra uw betaling is ontvangen, wordt uw reservering voor de cursusdag defintief.

  Bij annulering geldt: tot 1 week voor de betreffende cursusdatum ontvangt u het cursusgeld retour. Er wordt altijd 25% administratiekosten gerekend. Binnen 1 week voor de cursusdatum is restitutie van het cursusgeld niet meer mogelijk, noch te gebruiken als 'wisselgeld' voor andere activiteiten van Antroposana.

  NB: de cursus gaat niet door bij minder dan 8 deelnemers. Uiteraard hoort u dat zo spoedig mogelijk en ontvangt u het reeds betaalde cursusgeld retour.

  Antroposana
  Boslaan 15
  3701 CH ZEIST

  info@antroposana.nl
  http://www.antroposana.nl

  De kosten voor dit evenement bedragen:

  • lid: € 82,50
  • niet-lid: € 95,00

  Aantal plaatsen beschikbaar: 9 van 15

 • De zin van een ziekte wordt zichtbaar op de weg naar ware genezing vr 24 apr 2020

  -Wegen naar een intuitieve geneeskunst-

  Voordracht en werkbijeenkomst met Volker Fintelmann

  Elk mens krijgt in het leven met ziekte en gezondheid te maken. De openbare voordracht is dan ook voor iedereen bedoeld die op zoek is naar perspectieven aangaande ziekte, genezing en geneeskunst. De voordracht wordt in het Duits gehouden, maar in de zaal zal vertaalhulp bij moeilijke passages aanwezig zijn.

  De werkbijeenkomst is alleen bedoeld voor hen die werken in de gezondheidszorg. Er worden inhoudelijke inleidingen gegeven, euritmische oefeningen gedaan en kleine gespreksgroepen gevormd. Deze dag zal grotendeels in het Duits gehouden worden, maar vertaalhulp is aanwezig. De werkbijeenkomst staat onder leiding van Volker Fintelmann, gepensioneerd arts, Liesbeth Kuhlemaijer, antroposofisch huisarts, Adam Ricketts, priester van de Christengemeenschap in Zutphen, Wieger Veerman, euritmietherapeut.

  De openbare voordracht is op vrijdag 24 april 2020 van 20.00 - 21.30 uur

  De werkbijeenkomst is op zaterdag 25 april 2020 van 11.00 - 17.00 uur

  Locatie: Johanneskerk, Badhuisweg 27, 7201 GM Zutphen

  Kosten:    voordracht €10,=          werkbijeenkomst €85,=

  Informatie en aanmelden: irtha@kpnmail.nl  of  0575-572124

  Aanmelden vooraf is echt noodzakelijk! (zowel voor de voordracht als voor de werkbijeenkomst)

  Johanneskerk
  Badhuisweg 27
  7201 GM ZUTPHEN

  irtha@kpnmail.nl
 • De betekenis van antroposofische medicijnen do 7 mei 2020, 20:00 - 22:00 uur

  Lezing door Peter Staal, antroposofisch huisarts

  Antroposofische geneeskunde bestaat honderd jaar. Toch is de verkrijgbaarheid van antroposofische geneesmiddelen moeilijker dan ooit. Vreemd als je ziet hoe werkzaam ze kunnen zijn en hoe bewezen veilig ze zijn en omdat antroposofische middelen in tegenstelling tot reguliere, revitaliserend kunnen zijn. Hoe werken ze en hoe kun je ze verkrijgen?

  Bijdrage inclusief koffie/thee: leden € 5,-; niet leden € 7,50 

   

  Novalis College
  Sterrenlaan 16
  5631KA Eindhoven

  henkwillemverboom@gmail.com
  http://eindhoven.antroposana.nl/
  Novalis College