Met natuurlijke middelen prettig leven

Door Redactie - In: diversen, therapie - 21 januari 2013

Tekst I Inica Loe    Foto I Hapé Smeele


Stroom geeft het woord aan...Ineke Valkhof (1941). Zij blijft gezond met behulp van antroposofische medicijnen en therapieën. Zij kan daar enthousiast over vertellen.

Met natuurlijke middelen prettig leven

Gewrichten

‘Ik had een beetje last van mijn gewrichten. Als overblijfjuf werkte ik met kleintjes op school, waarvan eentje nogal wild te keer ging. Toen ik hem vastpakte om hem tot bedaren te brengen merkte ik: ik krijg last van mijn polsen. Van mijn antroposofische huisarts heb ik daar toen medicijnen voor gekregen. Om het herstel verder te ondersteunen kreeg ik van Barbara Dobberstein heileuritmie, want ook mijn knieën en mijn heupen begonnen op te spelen. Ik heb dat een hele tijd gedaan, met verbluffend resultaat.

Bloeddruk

Ik had  last van  verhoogde bloeddruk. Die kon ik op peil houden met de zogenaamde ´plaspil´ en een antroposofisch medicijn. Dat is jaren goed gegaan. Tot afgelopen februari bleek dat mijn bloeddruk veel te hoog was! Ik moest aan de bètablokkers. Die heb ik een paar maanden geslikt. Daarnaast deed ik euritmieoefeningen. Inmiddels is mijn bloeddruk weer redelijk op peil en kon ik stoppen met de bètablokkers. Geweldig dat ze er zijn! Maar ook geweldig dat ik ermee kon stoppen.

Ik vind het belangrijk om het hele verhaal te vertellen, niet alleen de positieve kant ervan. Het negatieve brengt altijd bewustwording. Aan mijn harmonische gezondheidstoestand van dit moment is een geschiedenis van hobbels zoals iedereen die heeft voorafgegaan. Het mooie van de antroposofische gezondheidszorg vind ik dat ik met natuurlijke middelen geholpen word om prettig te kunnen leven. De symptomen worden niet onderdrukt maar de oorzaak wordt aangepakt. Reden tot vreugde en dankbaarheid. De antroposofische middelen mogen nooit onthouden worden aan degenen die daar voor kiezen.

Antroposofie

Door de vrijeschool heb ik kennisgemaakt met de antroposofie. Ik zat met mijn zoon van anderhalf in het Vondelpark toen ik een leuke oudere mevrouw met een klasje zag aankomen. Een moeder die haar kind kwam ophalen vertelde me: ‘Dat is een juffie van de vrijeschool. In de Steinerbieb hier verderop kun je alles lezen over de achtergrond ervan’. Dat leek me wel wat voor mijn kind. Via school kwam ik in aanraking met de antroposofische gezondheidszorg. De druppeltjes die mijn zoon destijds kreeg voor zijn chronische verkoudheid gebruikt hij nog steeds ter preventie. Er staat altijd een flesje in zijn medicijnkastje.

Ik vind het heel waardevol hoe er vanuit de antroposofie naar een kind wordt gekeken. Op het antroposofisch consultatiebureau wordt naar het hele mensje gekeken. In Silicon Valley sturen computerspecialisten hun kinderen naar een vrijeschool vanuit de wens een tegenwicht te bieden tegen het aanbod van TV en computergames. Waarom wordt er niet een gesprek georganiseerd om vanuit verschillende disciplines gezamenlijk te kijken naar onze kinderen? Zij worden immers de toekomst! Laten we de deuren openzetten en de rijkdom van het antroposofische mensbeeld delen met anderen.’