Zonder wrijving geen glans

Door Redactie - In: column - 17 december 2021

Tekst Florian Bonte  |  Beeld Shutterstock


Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je zit in een moeilijke periode waarvan je je afvraagt hoe en waarom je erin verzeild bent geraakt en hoe je er weer uit komt. Dan kan je ook meemaken dat zo’n periode achteraf gezien nut heeft gehad. Misschien kan je de moeilijkheden ombuigen tot iets positiefs: je leert ervan of het maakt je sterker. Zo’n moeilijke periode kan je ook wakker schudden: een wake-up-call.

Zonder wrijving geen glans

Een wake-up-call overkomt niet enkel een persoon. Ook een organisatie kan wakker geschud worden. Zo’n acht jaar geleden werd het binnen Weleda Benelux duidelijk dat het financieel niet goed ging met de farmaceutische tak. Er moest ingegrepen worden. In het begin waren dat pijnlijke beslissingen om op korte termijn een sluiting van de productie-eenheid voor antroposofische geneesmiddelen in Zoetermeer te voorkomen: besparen. Genoeg wrijving dus.

Tegelijk kwam het besef dat er meer nodig was om in de toekomst nog bestaansrecht te hebben. Een belangrijk punt dat uit enkele brainstormsessies kwam, was intensiever samenwerken met de artsen die antroposofische geneesmiddelen voorschrijven. Zo konden we beter aansluiten bij de noden van artsen en patiënten. Sindsdien bezoeken we maandelijks een artsenpraktijk. De gesprekken leveren waardevolle informatie op over de geneesmiddelen: hoe worden ze toegepast en welk middel wordt gemist? Ook de artsen ervaren deze uitwisseling als waardevol: door deze ontmoetingen ontstaat laagdrempelig contact waardoor vragen stellen over en weer eenvoudiger wordt. Een prettige vorm van samenwerken.

Deze wederzijdse uitwisselingen heb ik in gedachten als ik naar Dornach reis voor het bijwonen van het jaarlijkse wereldcongres van de Medische sectie van het Goetheanum. Daar ontmoet ik naast vele artsen, therapeuten, apothekers en verpleegkundigen iemand die voor mij een leermeester is: Albert Schmidli. Hij werkte vroeger bij Weleda Zwitserland en geeft nu workshops over de hele wereld. Albert Schmidli is apotheker in hart en nieren: gepassioneerd door de farmaceutische processen en een geboren verteller. In zijn workshops zet hij aan tot zelf ervaren en op onderzoek uit gaan. Zelf is hij een echte onderzoeker, altijd op zoek naar nieuwe geneesmiddelen. Tijdens het vorige wereldcongres vertelde hij enthousiast over zijn excursie in Chili naar 5000 meter hoogte in de Andes, samen met een groep inheemse bewoners (Mapuche). Hij heeft een enorm respect voor de rijkdom van de natuur en wat deze te bieden heeft aan geneeskrachtige substanties.

Albert Schmidli leerde me dat de antroposofische geneeskunde de enige vorm van geneeskunde is waar een arts iets moet weten over de bereidingswijze van een geneesmiddel omdat het bereidingsproces een invloed heeft op de werking van de grondstof. Daarom zijn we opnieuw meer belang gaan hechten aan het scholen van artsen over de farmaceutische processen, bijvoorbeeld in onze nieuwsbrief en door het maken van korte filmpjes. Dit brachten we samen met een heleboel andere informatie in een online omgeving speciaal voor artsen: de Weleda Academie. Dit, samen met de maandelijkse bezoeken zijn voor mij twee glanzende pareltjes ontstaan door de wrijving van acht jaar geleden.


Florian Bonte (Geluwe (B), 1989) studeerde Farmacie aan de Universiteit Gent. Sinds 2014 werkt hij bij Weleda in Zoetermeer, waar hij zich onder andere bezighoudt met de bereiding en uitlevering van geneesmiddelen. In zijn vrije tijd zingt hij graag en doet hij aan hardlopen.