Hoe help ik mijn kind zijn/haar lijf in?

Door Redactie - In: opvoeden, therapie - 1 juli 2017

Tekst: Petra Essink Fotografie: Heidi Arts


Als praktische aanvulling bij het interview in Stroom (zomer 2017) met Evelien van Dort, kinderboekenschrijfster en fysiotherapeut kind en jeugd  enkele handreikingen voor de ondersteuning van een gezonde sensomotorische ontwikkeling van kinderen. Meer voorbeelden en tips vind je in haar boek Bewegen, eerst je lijf in en dan de wereld in.

Hoe help ik mijn kind zijn/haar lijf in?

Naast de inzichten, vaardigheden en attitude vanuit het reguliere beroepsprofiel fysiotherapie is de antroposofische fysiotherapeut geïnspireerd door het antroposofisch mensbeeld en werkt vanuit de inzichten van de antroposofische geneeskunde. Een van de behandeltechnieken is de ritmische massage ontwikkeld door de artsen Ita Wegman en Margaretha Hauschka.

Kort gezegd wordt met deze massage het zelfherstellend vermogen van de mens aangesproken. Evelien van Dort: ‘Als ik een kind masseer krijg ik informatie via mijn handen over hoe een kind met zijn lijf verbonden is. Dat kan erg helpen in de diagnostiek. Ik zie veel kinderen die, doordat ze continu overprikkeld worden, en daarmee erg naar buiten gericht raken, fysiek als het ware uit elkaar liggen.  Hun bovenlichaam voelt heel anders dan hun onderlichaam. Het is vaak lastig voor deze kinderen om diep door te ademen. Mijn manier van werken is dat ik samen met de ouders kijk hoe een kind zich beweegt. Daarmee kun je de ouders laten zien wat er aan de hand is. Ook laat ik zien hoe ze hun kind, door middel van inwrijvingen en massages met etherische oliën kunnen helpen beter in zijn/haar lijf te komen. Daar zijn ouders vaak blij mee, want op dat moment kunnen ze er wat mee. Zo’n aanraking is niet alleen een ervaringsmoment, maar ook een stimuleringselement, een harmoniseringselement én een rustmoment. Zowel voor de ouder als voor het kind.’


Massage met calendula-olie

Voorbereiding: kies voor bijvoorbeeld calendula-olie (gemaakt van de goudsbloem) van Weleda, dit is een heel milde olie die ontspant, verwarmt en verzorgt.  Verwarm de olie door de oliefles in een bakje warm water te zetten. Zorg dat de ruimte warm genoeg is en dat je zelf rustig en bij jezelf bent. Zet je telefoon uit. Masseer de rug van het kind van boven naar beneden, heel rustig zeg maar slow motion met je handpalm, en probeer te ‘luisteren’ met je handen. Op deze wijze kun je ook de benen, kuiten en voeten inwrijven. Trek er in totaal minimaal 20 minuten voor uit: alles rustig klaarmaken, de massage en daarna nog een rustmoment waar je nog even bij je kind bent, bijvoorbeeld bij jonge kinderen een verhaaltje vertelt. Doe dit vanuit het beeld dat je je kind een extra jasje van warmte en liefde aantrekt.


Contact met de voeten

Laat kinderen bewust even op hun voeten staan. Maak ze bewust van het contact tussen hun voeten en de aarde (hun schoenen). Bij kleine kinderen kun je het vervolgens even laten waaien, waardoor het lichaam zachtjes heen en weer beweegt en ze de verschillende delen van hun voeten kunnen voelen (tenen, hakken, zijkant van de voeten). Vaak zakt de ademhaling direct bij deze eenvoudige oefening. Tot slot kun je kinderen nog even aan hun voeten laten voelen. Veel kinderen hebben geen idee of ze koude of warme voeten hebben.