‘Na de ritmische massage is mijn hoofdpijn ‘n paar dagen weg’

Door Redactie - In: therapie - 19 augustus 2017

Tekst I Petra Essink   Fotografie I Heidi Arts


Zolang ze zich kan herinneren heeft Isa van Zandvoort (12) last van hoofdpijn. Vaak staat ze ermee op en gaat ze ermee naar bed. Ook heeft ze regelmatig buikpijn. Vanaf haar negende bezocht Isa diverse kinderartsen, kinderfysiotherapeuten en een chiropractor. In april werd ze doorverwezen naar de kinderfysiotherapiepraktijk van antroposofisch fysiotherapeute Evelien van Dort.  

‘Na de ritmische massage is mijn hoofdpijn ‘n paar dagen weg’

Als het te erg wordt met de hoofdpijn, krijgt Isa van haar moeder een paracetamol. Dat medicijn brengt tijdelijk verlichting. De eerdere behandelingen van de fysiotherapeuten en de chiropractor hielpen wel, maar meestal allen de eerste uren na de behandeling. Sinds vijf weken krijgt Isa wekelijks een zogenaamde ritmische massagebehandeling van Evelien van Dort.

Isa: ‘Na de therapie van Evelien heb ik een paar dagen helemaal geen last van hoofdpijn.

Het verschil met de vorige fysiotherapiebehandelingen is dat Evelien mijn hele lichaam masseert, mijn nek, rug, buik en benen. Bij de vorige fysiotherapie ging het vooral om het verbeteren van mijn houding en werd alleen mijn nek gemasseerd. Wat ook anders is, is dat deze massage in een soort ritme gebeurt. De olie die Evelien gebruikt ruikt naar lavendel. Dat vind ik lekker.
Na afloop voelt mijn huid heel zacht.

Als het masseren klaar is legt Evelien een plak warme bijenwas onder het kussen bij mijn nek. Dat is heerlijk warm. Ik moet dan een kwartiertje heel stil liggen.

In totaal ben ik hier een half uur. Ik krijg ook oefeningen mee voor mijn houding. Evelien heeft mij geleerd dat ik bij het schrijven de onderarm van de arm waar ik niet mee schrijf op tafel moet leggen. Daardoor ga ik vanzelf rechter zitten. Een andere oefening, waar ik af en toe aan denk is dat, wanneer ik de hoofdpijn voel opkomen, ik rechtop met mijn rug tegen de leuning van mijn stoel moet gaan zitten en dan heel diep inademen tot onder in mijn rug. Daar word ik wel rustig van. Mijn hoofdpijn gaat er niet meteen van weg, maar wordt wel ietsje minder.’