Verbijten

Door Redactie - In: column - 2 april 2021

Peter Borm  integratief tandarts  |  Beeld  Simon Rae / Unsplash


Wat mij is opgevallen in het afgelopen jaar is dat er zoveel afbreekt. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de verwarrende tijden waarin we nu leven, met gevoelens van onzekerheid, angst en twijfel. Als tandarts zie ik de fysieke gevolgen hiervan: afgebroken tanden en kiezen. Voor het coronatijdperk zag ik misschien eens per maand schilfers, een stukgebeten vulling, een knobbel of zelfs gave tanden die het hadden begeven. Nu zie ik het veel vaker, bij oud én jong. 

Verbijten

Ook zie ik de soms desastreuze gevolgen van het zogeheten tandenknarsen. In feite is dat niets anders dan dat je ‘s nachts je emoties verwerkt die je overdag bezig hebben gehouden. De indrukken en vragen van overdag beleef je ’s nachts opnieuw: de ‘film’ van die dag wordt nog eens afgespeeld, maar dit keer in een taal die je niet meteen begrijpt: je hebt het voor je kiezen gekregen. Misschien was het wel buigen of barsten. En dan kan zelfs het hardste materiaal in je lichaam breken.

Dat de stukken er letterlijk vanaf vliegen, heeft alles te maken met ons ‘wilsgebied’. Wat ik hiermee bedoel, is dat mensen hun toekomst in twijfel zijn gaan trekken: ze voelen geen richting meer, geen stip op de horizon. Dat hangt volgens mij nauw samen met hoe je in het leven staat. Hoe richt je je leven in als het tegenzit? Bijt je door of ga je je verbijten? Als je voortdurend in onzekerheid en soms in angst leeft, bijvoorbeeld voor de pandemie, dan vertaalt zich dat ‘s nachts in tandenknarsen. Dan wordt het lastig om helder voor ogen te houden wat je zelf wilt. En kan het gebeuren dat de indrukken van overdag ’s nachts worden afgedrukt – in dit geval in de mond.

Er kan veel gerepareerd worden, maar het is natuurlijk beter om te voorkomen dat je jezelf letterlijk beschadigt. Een hulp kan een mondtrainer zijn, die je gebit ’s nachts beschermt tegen verbijten of tandenknarsen. Probeer het positieve in het leven te blijven zien en voorkom dat je negatieve emoties de overhand krijgen. Zet weer een stip op je horizon! Dan ga je hervinden wat bij jou past, komt je wilskracht op stoom en ontstaat er weer richting.


Peter Borm houdt praktijk in Arnhem. Hij gaf les aan de Duitse opleiding antroposofische tandheelkunde en werkt in Nederland structureel samen met een integratief arts en met meerdere euritmietherapeuten.
tandartsborm.nl