COVID-19

Door Redactie - In: diversen - 2 april 2021

Omdat deze tijd veel vraagt van ieders vermogen tot inleving en besluitvorming, verwijzen we in deze Ita naar meerdere achtergrondartikelen over aspecten waaraan COVID-19 raakt. Van praktische tips tot beschouwender stukken, van nieuwsberichten tot wetenschappelijke artikelen. Als gezondheidsvereniging geeft Antroposana alleen dit advies: informeer jezelf goed en grondig opdat je tot een gedragen besluit kunt komen. Antroposofisch arts Jaap van de Weg benoemde vorige lente al het onderliggende vraagstuk dat iedereen voor zichzelf zal moeten zien te beantwoorden: “Waar gaat het in je leven om? Gaat het om genieten en gezond en gelukkig zijn? Of gaat het om een ontwikkeling doormaken? Deze vraag is een persoonlijke, en behoort tot de innerlijke vrijheid.”

(Trouw, Opinie 28.04.2020)

COVID-19

Wat belangrijk is voor kinderen in een crisis

Kinderarts Michaela Glöckler schreef nóg een boek, wat al wel vertaald is: De coronacrisis - vanuit medisch oogpunt. De paragraaf over wat kinderen nodig hebben in crisistijd lees je hier. Met speciale dank aan uitgeverij Pentagon.

Hoe versterk je je gezondheid?

Therapeuticum Aurum (Zoetermeer) wijdde een complete nieuwsbrief aan deze vraag. Huisarts Marco Ephraïm neemt je mee langs twaalf praktische tips voor elke dag (en nacht) die je gezond houden in tijden van corona. Huisarts Jeannette van der Schuijt beschrijft het natuurlijke geneesmiddel Echinacea Prunus comp., dat je immuunsysteem daarbij kan ondersteunen. Ze vertelt over de werkzame stoffen echinacea, sleedoorn, meteoorijzer en fosfor.

De gang van het sars-cov-2 virus in ons lichaam

Wat verandert er? Wat zijn de consequenties? Wat kunnen we doen? Hierover sprak antroposofisch arts Christina van Tellingen tijdens een symposium over de coronacrisis op 28 november j.l. Met dank aan de organisatoren van herfstcongres.nl

Polariseringstendensen en onderzoek

Ondertussen zijn we beland in het vraagstuk over vaccineren. Antroposofisch artsen Georg Soldner en David Martin, beiden verbonden aan de Medische Sectie van het Goetheanum in het Zwitserland, schreven er een wetenschappelijk artikel over. Vertaald in het Nederlands. 

Daarnaast formuleerde de IVAA (International Federation of Anthroposophic Medical Associations) haar standpunt inzake vaccinatie en benadrukte het belang van keuzevrijheid.

Essay van Peter Selg

“Misschien kan men in geen enkele andere wetenschap dan de geneeskunde zo (goed) zien hoe het materialisme heeft ingegrepen in de mensheid.” Een prikkelend citaat van Rudolf Steiner uit 1909, dat psychiater Peter Selg nader verkent in zijn essay over epidemische infectieziekten in het werk van Steiner. Selg is directeur van het Ita Wegman Instituut (Arlesheim) dat onderzoek doet naar antroposofie. Ook is hij verbonden als professor aan de Alanus Hochschule voor Kunst en Samenleving (Bonn). 

Artsen spreken zich uit

Steeds meer artsen raken in gewetensnood over de diepe impact van alle generieke coronamaatregelen op hun patiënten en de samenleving als geheel. Zij richtten de Stichting Artsencollectief op en delen informatie en ervaringen die niet vaak de ruimte krijgen in de mainstream media. 

Biochemie en afweer

Huisarts Scholberg van Therapeuticum Mercuur (Eindhoven) vertelt je wat meer over de biochemische kant van vaccineren en de werking van het menselijk immuunsysteem.