Het lichaam wéét

Door Redactie - In: Lezen - 24 september 2021

Ben je gezegend met een antroposofisch huisarts, dan heb je het geluk dat bij behandelingen de toestand van je ziel als vanzelfsprekend wordt meegenomen – een uitgangspunt dat in de alternatieve geneeskunde trouwens algemeen wordt gehanteerd. Heel prachtig zet kinderarts Judith Kocken haar brede kennis hierover in. Al vijfentwintig jaar houdt zij zich bezig met maagdarmleverproblemen die in Kinderbuik & Co, haar medisch specialistische praktijk met een holistische gezondheidsvisie, succesvol worden behandeld.

Het lichaam wéét

Haar uitgangspunt is dat alles wat je meemaakt (maar dan ook álles) in het celgeheugen van je lichaam opgeslagen ligt. En dat datzelfde lichaam de wijsheid heeft om niet verteerde ervaringen te tonen in de vorm van ziekte, ongemak, angsten of pijn, zodat je je lijf kunt leren ‘lezen’. Het fijne aan dit boek is dat het gelardeerd is met praktijkvoorbeelden en oefeningen om zelf aan de gang te gaan met wat je in jezelf tegenkomt. Zo krijgen vaak gemakkelijk gehanteerde en op zich lege begrippen als loslaten, overlevingsmechanismen of positief denken weer bodem.

Kocken komt tot de essentie: ‘…Je hebt geen kritiek meer, niet op jezelf en niet op anderen. Je geneest jezelf door je te verbinden met je ware natuur, je oorspronkelijke levenskracht. Zo kun je in alle onwennigheid krachtig zijn. (…) Je bent aanwezig als gast op de aarde, in nauwe verbinding met de natuur en andere mensen. Je speelt de rol die je mag spelen. Diep vanbinnen weet je dat alles is zoals het moet zijn. Je bent je eigen medicijn.’ | Simone Thomasse


Je bent je eigen medicijn | Judith M. Kocken | Hajefa | € 19,95