Levensenergie

Door Redactie - In: therapie - 21 juni 2019

Tekst Evi Koster  |  Beeld Shutterstock


Barbara Stout-Wallaart (46), kindercoach en moeder van twee schoolgaande kinderen, ontdekte een jaar geleden dat het niet goed was met haar borsten. Het bleek een zeer agressieve vorm van borstkanker te zijn. Vanaf dat moment bevond ze zich in een medische achtbaan, hoewel ze wist dat ze zelf de regie wilde houden. Antroposofische medicatie met maretak heeft haar daarbij geholpen. 

 

Levensenergie

"Het ging allemaal heel snel. Binnen twee weken wist ik hoe ernstig de situatie was en ben ik ook meteen behandeld. Ik dacht als ik maar gewoon meebeweeg, dan ga ik er soepeler doorheen. Dat voelde voor mij het meest natuurlijk. Met weerstand zou ik het mezelf alleen maar lastiger hebben gemaakt. Een van de heftigste dingen vond ik mijn haar verliezen. Het werd daardoor zo zichtbaar dat ik ziek was. Alle leven verdween eruit, overal lagen plukjes haar. Het voelde alsof een deel van mijn vrouwelijkheid me werd afgenomen." Dan laat ze een prachtige blonde pruik zien: "Vrouwelijkheid is heel belangrijk voor me. Zonder lange haren voel ik me niet mezelf. Ik heb ook altijd zorg besteed aan mijn uiterlijk. Die aandacht voor mezelf heeft me er wel doorheen gesleept."

Wanneer ben je maretak gaan gebruiken?
"Mijn antroposofisch huisarts kwam er meteen mee en ik ben al begonnen voor mijn eerste chemokuur. Ik prik mezelf twee keer per week. Steeds in overleg met mijn huisarts, wanneer en welke dosis. Het is echt maatwerk."

Wat doet het met je?
"De chemokuren nemen de regie van je over, maar langs deze weg krijg ik de regie weer een beetje terug. Maretak helpt mijn lichaam om zelf de genezing aan te gaan. Na het spuiten voel ik me eerst grieperig, maar na een dag of twee voel ik me steviger, alsof ik een zetje in mijn rug krijg. Door de chemo voel ik me vergiftigd en in een soort bel, afgesloten van de wereld. Maretak prikt die bel door en het voelt alsof het gif dan opgeruimd wordt. Het licht gaat weer aan. Ik kan mijn eigen kracht en levensenergie weer voelen."

Heb je deze aanvullende behandeling ook besproken met je oncoloog?
"Mijn oncoloog kende deze vorm van complementaire geneeskunde niet, maar stond er open voor. Hij doet er verder niets mee. Wel was hij heel blij met de bloeduitslagen: 'O, je hebt wel heel veel witte bloedlichaampjes!' Zelf denk ik echt dat dat door de maretakinjecties komt."

Heeft je ziekte je iets gebracht?
"Dat ik ziek geworden ben, is niet voor niets. Het heeft me ook positieve dingen gebracht en de relatie met de mensen om me heen versterkt. Ik ben van mezelf een gever en vroeger gaf ik alleen maar. Nu heb ik geleerd om ook te vragen en te mogen ontvangen. Er zijn zoveel mensen die me geholpen hebben en ik kreeg hulp uit onverwachte hoeken. Echt fijn om verzorgd te worden wanneer je dat hard nodig hebt. Een grote uitdaging was wel om rust te vinden in het loslaten."

Krijg je verder nog ondersteuning?
"Nu alle reguliere behandelingen voorlopig achter de rug zijn, krijg ik uitwendige therapie (inwrijvingen met etherische olie die lichaamswarmte en welbevinden stimuleren - red). Dat is zo heerlijk! Ik heb er behoefte aan om lief te zijn voor mijn lichaam. De aandacht, zorgvuldigheid en rust tijdens de behandeling brengen me bij mezelf. Ik voel dat het energie geeft, alsof er weer iets op gang gebracht wordt. En dat mijn levenskracht wordt aangesproken - dat helpt bij het verwerken van dit alles."

Hoe is het nu met je?
"Wisselend. Er zijn momenten dat ik veel kan en andere dagen voelt mijn leven heel zwaar. Toch voel ik me over het algemeen ondersteund en gedragen en dat geeft vertrouwen. Vroeger was ik vrij onzichtbaar. Als ik terugkijk op afgelopen jaar en mezelf nu zie, ervaar ik hoeveel kracht er in mij zit. Ik zoek ook weer naar manieren om mijn eigen kracht voor anderen in te zetten. Ik heb meer vertrouwen gekregen in wat ik kan."


Maretak
De eigenschappen van de Maretak maken het een typisch geneesmiddel tegen kanker. Het bevat zowel celdodende stoffen als stoffen die de activiteit van het eigen immuunsysteem stimuleren. Het verbetert de doorbloeding en werkt verzachtend op pijn. Het zorgt ervoor dat chemo-therapie, bestraling en operaties beter worden verdragen en het werkt positief op de vitaliteit. Door zijn lichtkwaliteiten versterkt maretak je autonomie en stimuleert het licht en warmte in de mens. Hoog in de boom, in een bijna perfecte bolvorm, los van de aardse bodem is de plant sterk verbonden met de kosmos. Deze verbinding met kosmische krachten werkt genezend op de ontsporende aard van kanker.

Lees meer informatie over kanker en maretak.

Verder lezen? 
Hier lees je meer over het behandelen van kanker vanuit antroposofisch perspectief.