Magnesium Notities over lichtkracht

Door Redactie - In: diversen - 17 april 2020

Tekst en beeld Huib de Ruiter 


De laatste jaren is magnesium populair. Veel mensen nemen extra magnesium. Vroeger werd het vaak voorgeschreven bij maagzuur en bij verstopping, maar nieuwe indicaties geven aan dat magnesium ook goed zou zijn voor verkrampte spieren, prikkelbare zenuwen, slaap- tekort en hoge bloedruk. Het werkt bloed verdunnend, zorgt voor flexibele botten en stimuleert de vorming van vitamine D. Wat is magnesium eigenlijk en wat kan het doen voor je lijf?

Magnesium Notities over lichtkracht

Waar wordt magnesium gevonden?

Magnesium is een metaal. Ooit werd in het stadje Magnesia in Voor-Azië een bittere aarde gedolven. Dat was magnesiumhoudende-aarde. In de zeeën en oceanen zit ook aardig wat magnesium - daarom smaakt zeewater vaak wat bitter. Sommige kalkgebergten bestaan uit kalk met magnesium, zoals de Dolomieten. Magnesium komt ook zeer veel voor in de aardkorst. In de diepte bevinden zich groene gesteenten vol magnesium, vaak samen met ijzer en kwarts. Dit magnesium-ijzer-silicaat gesteente heet Olivijn. Bijzonder is dat meteorieten ook vaak voor een behoorlijk deel bestaan uit Olivijn. Magnesium komt dus als een van de zeer weinige stoffen uit de hoogte van de kosmos én uit de diepte van de aarde op ons toe.

Eén en al licht

Magnesium is overal en altijd om ons heen: in het groen van de plantenwereld. Planten kleuren groen door het magnesium wat erin zit. Magnesium heeft een sterke lichtkracht in zich, die verwant is met zonlicht. Daardoor is magnesium in staat om als chlorofyl zonlicht op te nemen. Samen met water en koolzuur kunnen koolhydraten en cellulose in de plant ontstaan (fotosynthese). Daarbij ontstaat zuurstof, dat onmisbaar is voor mens en dier. Zonder magnesium en zon is er geen plantenwereld en zonder plantenwereld is er geen voeding of lucht voor hogere levensvormen. Magnesium is een invanger van licht, een element wat ons met de zon verbindt. Als je magnesium aansteekt, laat het zijn zon-licht-kracht zien. In de vorm van een dun lint brandt het zelfs feller dan de zon. Ook als de zon schijnt, geeft magnesiumlicht nog schaduwen. Magnesium is één en al licht.

Magnesium komt uit de hoogte van de kosmos én uit de diepte van de aarde op ons toe

Plant en mens

Een mens heeft in het bloed vrijwel dezelfde structuur als chlorofyl, in de vorm van hemoglobine. In hemoglobine zit geen magnesium in het centrum, maar ijzer. Chlorofyl is groen en hemoglobine is rood. Dat zijn complementaire kleuren. Chlorofyl draagt de zon en daarmee het leven binnen in de plant, hemoglobine draagt de zuurstof binnen in de mens en brengt zo ook leven. Als planten te weinig magnesium krijgen, dan worden ze bleek en slap, net als mensen met bloedarmoede. Er is nog een tegenstelling. De mens ademt koolzuur uit die de plant nodig heeft, de plant scheidt zuurstof af die de mens nodig heeft. Zo is er een onderlinge wisselwerking en verbondenheid.

Als planten te weinig magnesium krijgen, dan worden ze bleek en slap, net als mensen met bloedarmoede

Magnesium in ons lijf

Een mens bevat 20-30 gram magnesium, vooral in botten en tanden (60%), de rest bevindt zich in spieren, in zenuwweefsel en in het hart. Slechts 1% zit in het bloed. Magnesium is nodig voor de goede werking van honderden enzymen. Het helpt onder meer bij het goed en gedoseerd vrijkomen van energie.

Tanden hebben een hoge concentratie magnesium die helpt bij de groei van de tanden. Magnesium schuift de tanden als het ware naar buiten. Fluor speelt bij tandvorming ook een rol: het stopt de groei en zorgt met de glazuurvorming voor afronden en verharden van de tand.

Fluor heeft als tegenwicht voldoende magnesiumwerking nodig, anders kunnen harde, maar ongezonde tanden ontstaan. De goede verhouding is magnesium:fluor als 2:1. Aan de vorm van de tanden kun je iets zien over deze verhouding. Veel magnesium leidt tot grote volle tanden, veel fluor leidt tot smalle spitse tanden. Als de tanden bij het jonge kind traag en moeilijk doorkomen kan magnesium in de vorm van homeopathisch magnesiumsulfaat helpen. Moedermelk is ook rijk aan magnesium. Het bevat in wezen vitaliserend zonlicht, wat de groei van het kind bevordert. Soms wil een pasgeboren kindje geen moedermelk drinken of heeft het last van reflux en groenige diarree. Dan helpt een magnesiumpreparaat.

Magnesium zit ook in ons skelet. Het jonge kind moet zijn botten verstevigen; dan helpt de vormende kracht van magnesium. Kinderen groeien snel. Hun levenskrachten worden door magnesium verstevigd en tot een betere samenhang en structuur gebracht. Kinderen die wat “waterig” zijn, die wat te losjes zijn of te weinig gevormd lijken, hebben baat bij magnesium.

Vitaliteit

Magnesium speelt dus een vitaliserende rol bij de opbouw in het lichaam. Hét orgaan van de vitaliteit is de lever. Daar is magnesium ook in zijn element. Als de lever te zwak werkt, stagneert of verstoord is geraakt, kan een depressie ontstaan. Depressie is meestal een tekort aan licht en levensenergie. Een speciaal magnesiumpreparaat, Hepar Magnesium, kan de depressie ophelderen. Ook voorjaarsmoeheid kan er goed op reageren. Een minder goede leverwerking kan ook leiden tot slecht slapen. Ook dan is Hepar Magnesium behulpzaam.

Tekort en teveel

In de mens ontstaan bij een tekort mogelijk een heel scala aan klachten: vermoeidheid, traagheid, prikkelbaarheid, stressgevoeligheid, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk, spierklachten zoals fibromyalgie, maagkrampen en hoofdpijnen. Magnesium kan dan helpen.

Magnesium kan spierverslapping geven en dus nuttig zijn bij spierverkramping, menstruatiekrampen, bij epilepsie, bij vroegtijdige weeën en ook bij acute hoge bloeddruk. Magnesium is gunstig voor chronische ziekten als diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en osteoporose. Magnesium is eigenlijk nooit giftig. Teveel aan magnesium wordt snel en gemakkelijk uitgescheiden, maar kan wel diarree geven. De soort die je neemt, maakt niet veel uit en heeft hooguit effect op hoe snel je lichaam het opneemt. Magnesiumcitraat zorgt bijvoorbeeld voor een snelle opname.

Hoe komt het dat magnesium voor zoveel kwalen helpt? Dat komt doordat dit metaal onze vitaliteit over de volle breedte ondersteunt. Het versterkt de opbouwende krachten – in antroposofische termen: onze levenskrachten die de natuurlijke buffers vormen voor alle stress, afbraak en veroudering die tot ziekten en klachten kunnen leiden. Met de enorme lichtkracht van magnesium kunnen we die buffers weer op peil brengen.


Antroposofische geneesmiddelen zijn middelen van minerale, plantaardige of dierlijke oorsprong. In tegenstelling tot chemische geneesmiddelen heeft de mens met deze geneesmiddelen uit de natuur een bepaalde verwantschap: we zijn een afspiegeling in het klein van wat zich in de gehele kosmos afspeelt. Vanuit dit principe werken artsen en bereiders van antroposofische geneesmiddelen aan deze vorm van complementaire geneeskunde. In samenspraak met de patiënt schrijven artsen antroposofische geneesmiddelen voor, eventueel aangevuld met een vorm van therapie. | nvaa.nl/geneesmiddelen


Huib de Ruiter werkt als antroposofisch arts samen met collega artsen en therapeuten in De Lemniscaat in Leiden. Hij bestudeert de werkzame eigenschappen van grondstoffen voor antroposofische geneesmiddelen. In Ita deelt hij zijn bevindingen.