De wijsheid van de huid

Door Redactie - In: diversen, voeding - 7 september 2018

Tekst Tessa Koop   |   Beeld Shutterstock


Hoe ons grootste zintuig meedanst op het levensritme 

Als het om onze schoonheid gaat, zijn we kwetsbare wezens ­– en vallen we gemakkelijk ten prooi aan loze beloften uit de conventionele schoonheidsindustrie. We willen allemaal oud worden en onze kinderen zien opgroeien, maar als onze rimpels zichtbaar worden zijn we geneigd onze huid te beschouwen als een stout kind dat zich misdraagt. Hoe fijn zou het zijn als we onszelf niet langer verzetten tegen het verouderingsproces, maar overgeven aan de stroom van het leven, het ritme van de zon, de maan en de sterren – en zo ontdekken hoe tijdloos mooi we zijn?

De wijsheid van de huid

Als je twintig of vijfentwintig bent, hoef je niet zoveel te weten en te doen om er mooi en jong uit te zien. Maar wanneer je de dertig, veertig of vijftig passeert, hangen je gezondheid en schoonheid steeds meer af van bewuste keuzes: je leefwijze, voedings- en bewegingspatroon, naast je uiterlijke verzorging. Volgens Rudolf Steiner, vader van de antroposofie, heeft dat een reden. Als je midden dertig bent, wendt jouw levensenergie haar aandacht af van je fysieke lichaam om zich op je innerlijke ontwikkeling te richten – op wijsheid en spirituele groei.

’Het universum heeft een plan voor je,’ zegt Steiner – ‘En dat plan staat in alle vier dimensies van je wezen geschreven’

Waarachtig mooi

De huidige maatschappij accepteert het natuurlijke proces van ouder worden niet, maar brengt de boodschap dat we langzamerhand steeds minder interessant en mooi worden. Zij negeert alles wat vroeger gold als de natuurlijke voordelen van de rijpere leeftijd. Om deze reden weten we ook weinig over het verouderingsproces en nog minder over de mogelijkheden die ons wachten op latere leeftijd. ’Het universum heeft een plan voor je,’ zegt Steiner, ‘en dat plan staat in alle vier dimensies van je wezen geschreven.’ Dat plan ontvouwt zich op zijn eigen en voor iedere mens unieke wijze, zodat je tot een vervuld leven kunt komen en waarachtig mooi kunt worden.

Levenskracht

In de antroposofie gaat men ervan uit dat ieder mens bezield is met een energie, die het lichaam in zijn functies stimuleert en ondersteunt. Zonder deze levenskracht is het lichaam grotendeels een verzameling van eiwitten en mineralen die vrij snel in verval raakt. Steiner zei het zo: ‘De enige maal dat we alleen het fysieke lichaam zien, is als iemand is overleden.’ Alle andere keren kijk je naar een mens met zowel een fysiek, spiritueel, emotioneel als mentaal lichaam. Zijn deze ‘vier dimensies’ in balans, dan voelt een mens zich sterk, gelukkig en gezond. Dat zie je ook aan iemands huid, die straalt dan. Ons gezicht, en dus onze huid, vormt de spiegel van onze ziel.

Kennis over de huid

Wat weten we eigenlijk echt over de huid? Alleen al meer kennis zou ervoor zorgen dat we heel anders aankijken tegen onze rimpeltjes. Wellicht verzamelen we zo de moed om  respectvoller met onze huid om te gaan, als onderdeel van een ruimer perspectief, waarbij de mens wordt gezien als een spiegel van de kosmos. Nu trekken we vooral ten strijde tegen rimpeltjes en andere huidaandoeningen. Terwijl de meeste beautyproducten allerlei lichaamsvreemde stoffen bevatten, die onze natuurlijke processen van de huid verstoren. Deze chemicaliën moeten vervolgens allemaal via de bloedbaan worden afgevoerd.

Geheim van de natuur

We willen allemaal de Heilige Graal vinden voor onze huidverzorging. Daarom zijn we geneigd te geloven in ieder nieuw wondermiddel dat op de markt komt. Maar weet je wat pas een wonder is? De werking van onze huid. Huid heeft het vermogen om zichzelf te verzorgen en te herstellen. Als je leert mee te bewegen met het ritme van je huid, ontdek je dat je eigenlijk al een geweldige huid hebt. En heb je huidverzorging alleen maar nodig om dit proces te ondersteunen.

‘De maan reist om de aarde in 28 dagen. Precies het aantal dagen dat je huid nodig heeft om te regenereren’

Natuurlijk ritme

Of zie jij iets heel anders als je in de spiegel kijkt? Behalve dat je huid een begrenzer is en jouw lichaamstemperatuur regelt, toont ze ook jouw emoties. We kunnen een dikke huid voor iets hebben, wit wegtrekken van de schrik, rood aanlopen van woede of blozen van verlegenheid. Ook stress zie je direct terug in een gezicht. Denk aan vermoeidheid, puistjes, huidirritatie, rosacea of zelfs psoriasis en netelroos bij acute stress. Als je lang onder druk staat, maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon voert de talgproductie op, waardoor je poriën sneller verstopt raken. Op de langere termijn kan te veel cortisol het collageen en elastine in je huid beschadigen, wat het huidverouderingsproces versnelt en leidt tot rimpeltjes

‘Wie bereid is eerlijk naar zichzelf te kijken, ontdekt dat iedere levensfase unieke kansen en mogelijkheden biedt’

Maanfasen

We kunnen zo veel leren van onze huid, die meedanst op het ritme van het leven. Ze ademt, ze beweegt en kent de kracht van vernieuwing. Zo is de cyclus van de huid verbonden met de maanfasen. De maan reist om de aarde in 28 dagen – precies het aantal dagen dat de huid nodig heeft om zichzelf te regenereren. Als het intiemste deel van onszelf zo nauw verbonden is met de maan, waarom zouden we dat dan ook niet doen in die andere dimensies waarop Rudolf Steiner doelde? Als je je natuurlijke ritme ontdekt, je eigen grenzen respecteert, controle leert loslaten en regelmatig de stilte opzoekt, ga je speelser, lichter en intuïtiever leven. Binnen de cultuur van iedere oude traditie wist men: afstemming op de maanfasen verhoogt in sterke mate onze vrouwelijke energie. De kracht die je, naast je mannelijke energie, nodig hebt om gezond te blijven en medeschepper te zijn van je eigen realiteit.

Bezinning en balans

Zoals de huid ons iets laat zien via allerlei aandoeningen, zo reflecteert de maan via jouw emoties hoe je je voelt en waar je naar mag kijken. Op zijn heftigst tijdens volle maan, als zij het licht van de zon volledig weerkaatst. En op zijn mildst tijdens nieuwe maan, als ze onzichtbaar is. Dat is een moment van bezinning, lief zijn voor jezelf en voor nieuwe intenties. Wie bereid is eerlijk naar zichzelf te kijken, ontdekt dat iedere levensfase unieke kansen en mogelijkheden biedt en dat deze zich moeiteloos aandienen als we ons in harmonie met de natuurlijke levensritmen ontwikkelen. Zo raken rust en activiteit in balans en dat is de beste  basis voor een goede gezondheid én een tijdloos mooie huid.


Tessa Koop werkt als freelance journalist en storyteller voor onder meer  Dr. Hauschka Cosmetica. Haar eerste boek 'Cosmic Woman' over kosmisch bewustzijn en zelfbekrachtiging verschijnt dit najaar.