Zielevoedsel

Door Redactie - In: Lezen - 4 december 2020

We leren allemaal dat voeding bestaat uit koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Maar er is meer: levenskracht en vitaliteit – voeding is ervan doortrokken. Over die levenskracht (etherkracht) in voeding las ik voor het eerst in boeken en voordrachten van Rudolf Steiner. Voeding is levende materie: planten groeien, dieren leven alvorens ze de mens tot voedsel dienen. Hoe planten en dieren zich hebben kunnen ontwikkelen, is van invloed op de voedingswaarde voor ons mensen. 

Zielevoedsel

Heinz Grill, spiritueel leraar en natuurarts, schreef er ook over in dit bijzondere boek. Hij heeft het onder andere over de specifieke werking van voedingsmiddelen op onze ziel en onze geest. Volgens Grill kunnen we voedsel inzetten als hulpbron voor onze spirituele ontwikkeling. Zo versterken koolgewassen, aldus Grill, ons wilsleven: ‘Kool is de handwerksman onder de groenten en geeft de bereidheid en de kracht om met beide handen aan te pakken…’. Zuidvruchten hebben volgens hem een ongunstig effect op mensen uit Noordelijke landen en pompoenen oefenen een geneeskrachtige werking uit op de nieren. Heel interessant is het hoofdstuk over rauwe voeding. Grill schrijft dat rauwkost met name werkt op de ‘uiterlijke persoonlijkheidsontwikkeling’; rauw eten laat je naar buiten toe stralen. Het geeft je een fysiek gevoel van vitaliteit, maar komt moeilijker tot in de ziel. Gekookt voedsel daarentegen geeft ‘gedachtenkrachten’, doorbreekt de kringloop van de wil en brengt bezinning en inkeer. Dit boek biedt je heel wat om op te kauwen en volop aanknopingspunten om anders om te gaan met voedsel, boodschappen doen, koken en eten. Aanrader!  |  Petra Essink


Heinz Grill Voedsel voor de ziel, de geestelijke waarde en werking van voedingsmiddelen Kosmos Uitgevers (2007) € 14,95