Met klanken innerlijk weer in beweging

Door Redactie - In: diversen, therapie - 19 april 2013

Tekst I Mieke Linders    Foto I Heidi Arts


Stroom geeft het woord aan... Monique van Zuylen (50 jaar). Zij werd behandeld door chirofonetiek-therapeute Angélique Maryla Petersen na een acute pijn in de schouder.

Met klanken innerlijk weer in beweging

´Toen ik 45 jaar was en mijn dochter in de auto naar school bracht gebeurde het. In een bocht trok ik mijn linkerarm naar me toe. Opeens schoot een felle pijn in mijn linkerschouder en sleutelbeen. De pijn ging niet weg en beperkte me in mijn bewegingen. Een kastje opendoen bijvoorbeeld lukte niet zonder veel pijn.

Het was aan het begin van het school- en werkjaar. En omdat ik zzp-er ben kan ik niet zomaar stoppen met werken. De volgende dag ben ik direct naar de huisarts gegaan. Die kon niets afwijkends vinden en stuurde me door naar een fysiotherapeut, tevens manueel therapeut. Deze ging ervan uit dat een blokkade de oorzaak was. Hij behandelde mij vervolgens twee maal per week. Helaas bleef enige verbetering uit.

Ik vertelde dit verhaal aan vriendin Angélique die toevallig ook therapeute chirofonetiek is. “Dit klinkt niet goed”, was haar reactie. Ze is naar me toe gekomen en heeft me behandeld. Al na de eerste keer werd de pijn minder. En na de derde keer was ik klachtenvrij!

Zij zocht de oorzaak van de pijn in overbelasting, gecombineerd met stress. Het was na een  periode met veel problemen in mijn privéleven.

Gedurende de behandeling lag ik op mijn buik. Angélique masseerde met haar handen heel licht mijn rug. Tegelijkertijd sprak ze een klank uit. Angélique behandelde mijn schouder, mijn achterhoofd en mijn rug. De behandeling sloeg bij mij zo aan, denk ik, omdat ik als pianolerares ontvankelijk ben voor klanken. Maar ook de zorgvuldige aandacht en Angélique’s integriteit deden goed en wekten vertrouwen. In de behandelruimte is het rustig, licht, warm en behaaglijk. Ik voelde me gekoesterd en was na de behandeling zo ontspannen dat ik wel kon slapen. Ik merkte hoe ik opnieuw innerlijk in beweging kwam en voelde me sterker en meer in balans. Of dat voornamelijk fysiek of emotioneel was is lastig te zeggen. Waarschijnlijk was het beide. De behandeling duurde alles bij elkaar ongeveer een uur.

Mijn klachten zijn niet teruggekeerd. Toen ik een jaar geleden heel licht mijn schouder weer voelde ben ik zelf op mijn houding gaan letten en kwam het weer goed.

Ik wil nog aangeven dat ik een kritisch mens ben en weinig moet hebben van allerlei vage therapieën. Ik volg ook een wetenschappelijke opleiding. Over de chirofonetiek heb ik geen enkele twijfel. Integendeel. De weldadige uitwerking ervan heb ik aan den lijve mogen ervaren.´


Angélique: ´Chirofonetiek is een samenstelling van ‘cheires’ en ‘phone’ (Grieks voor handen en klank). Dit geeft direct aan waar het in deze therapie om gaat. De therapeut spreekt een klank en masseert in een zachte, lichte handbeweging de stromingsvorm van de klank over het lichaam, klank na klank in een rustig ritmisch tempo. De klank wordt gehoord en gevoeld en wekt een innerlijke activiteit bij de patiënt. Een versterkt innerlijk waarnemen ontstaat. Dit wekt bij spraakmoeilijkheden bijvoorbeeld de spraakwil. Maar bij levenscrises de levenswil. Dan krijgt iemand als het ware weer verbinding met zijn innerlijke opdracht.

De helende kracht van enkelvoudige klanken is groot. Zij hebben geen betekenisinhoud, maar zijn verbonden met hun oorspronkelijke scheppende kracht.

Chirofonetiek is ontwikkeld in Oostenrijk vanaf de jaren ’70 en verbonden met de naam van Dr. Alfred Baur.´


s  I         Angélique Maryla Petersen heeft een praktijk in Zutphen. Info: www.praktijkvoorchirofonetiek.nl