Musicus en componist 34 jaar in de antroposofie

Door Redactie - In: diversen - 15 april 2012

Tekst I Jeroen Aarts en Petra Essink   Foto I Hapé Smeele   


Stroom geeft het woord aan... Jeroen Aarts (44), bewoner van Bronlaak, een antroposofische woon-werkgemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking 

Musicus en componist 34 jaar in de antroposofie

‘Ik ben Jeroen Aarts. En ik woon op Bronlaak bij Oploo in de provincie Noord-Brabant. Ik woon zelfstandig in een appartement boven het Koetshuis. Door de week kan ik middageten ophalen in de keuken. Ik hou ervan om ’s middags warm te eten, dat is heel gezond. In het weekend kook ik zelf. Soms nodig ik mijn vriendin uit, dan bak ik pannenkoeken voor haar. Mijn vriendin woont ook op Bronlaak, maar dan in een groep. Ze kan niet zelfstandig wonen. Ik werk in de pottenbakkerij, ik haalde mijn diploma van de vakopleiding keramiek voor mensen met een beperking. Ik heb mijn servies zelf gemaakt.

Mijn hobby’s zijn: muziek maken, wandelen, zwemmen, scooteren en computeren natuurlijk. En tv kijken. Mijn lievelings tv-programma is 3 op Reis, een reisprogramma. En ik luister ook graag muziek. Mijn muziekkeuze is heel breed. Ik bedoel van Bach tot aan Michael Jackson en van Barok tot aan de jaren zeventig. Ik vind bijna alles goed van muziek. Ik speel zelf ook instrumenten, piano en gitaar. En ik zit in een band, de Rimbo Band in Helmond. Daar speel ik gitaar. We spelen eigentijdse muziek van Guus Meeuwis, maar ook klassiek zoals de Canon van Pachelbel.

Binnenkort hebben we een bewonersconferentie in Appelscha. Dat is iedere twee jaar en het duurt drie dagen. We doen workshops en praten gezellig met elkaar. Ik ga de muziekgroep begeleiden als assistent. Heel leuk. Aankomende vrijdag ga ik naar Zeist om te vergaderen, want ik zit in de voorbereidingsgroep. Mijn vader zegt altijd dat ik een echt antroposoofje ben. Dat komt omdat ik vroeger op Zonnehuis Stenia en ook op Veldheim in Zeist heb gewoond. Ik kwam op Stenia op 16 oktober 1978 op een maandagochtend om 11.00 uur, ik was 10 jaar oud. Ik denk dat ik vierendertig jaar in de antroposofie zit. Veel antroposofische dingen vind ik goed, zoals de feesten. Soms vind ik het overdreven, bijvoorbeeld dat je twintig jaar geleden op Bronlaak geen radio en tv mocht hebben. Nu is dat gelukkig anders. Bronlaak hoort niet meer bij de Zonnehuizen, tegenwoordig horen wij bij DeSeizoenen. Loek Winter is onze nieuwe baas.

Ik heb een kaartje geschreven dat ik in mijn kast heb gezet waarop staat: Loek Winter verdrijft de Zonnehuizen. Ik weet niet of dat zo is. Mijn email doet vandaag zo waardeloos. Ik krijg geen mails binnen. Ik denk dat het met de veranderingen te maken heeft. Daar kan ik niks aan doen.

 

De groeten van Jeroen Aarts en houdoe!!!!!’


Jeroen Aarts schrijft zelf liedjes. Wil je een liedje van hem horen? Kijk dan op Youtube bij Jeroen Aarts, conferentielied