Eva

Read this in English

Door Redactie - In: column - 22 februari 2012

Tekst I Margaret Vink


Eva is bijna 13 jaar als ze bij me komt met haar moeder. Een slank meisje, eerder tenger, met donkerblond haar en blauwe ogen. Een rustige, wat ernstige blik in haar ogen. Eva zit in de brugklas van de middelbare school. Ze gaat graag naar school, heeft plezier met haar vriendinnen en leert graag. Ze kan goed leren en haalt graag hoge cijfers. Dat gaat allemaal goed.

De reden dat ze nu komt is dat ze vaak hoofdpijn heeft. Het zit dan in haar hele hoofd. Het is een week of zes geleden begonnen, eigenlijk zonder aanleiding, ze heeft niets speciaals gedaan toen.

Eva

Daarnaast heeft Eva ook geregeld een zeurende buikpijn. Dat zit dan in haar hele buik, zo rond de navel geeft ze aan. Deze klacht is in dezelfde tijd begonnen als de hoofdpijn en ze komen afwisselend of tegelijkertijd voor. En ze is vaak moe. Wat helpt als ze klachten heeft is rust. Ze gaat liggen en niets doen. Dat helpt bijna altijd.

Klachten

Eva kan haar klachten goed beschrijven. Ze vertelt, nu en dan aangevuld door haar moeder, wat er aan onderzoek al gedaan is: echo-onderzoek van de buik, röntgenfoto’s van de sinussen, bloedonderzoek, eigenlijk alles wat mogelijk duidelijkheid zou kunnen geven. Er werden geen afwijkingen gevonden. Behalve dat in het bloed te zien is dat er in het verleden een infectie is geweest met het Cytomegalovirus. Dit zou de klachten kunnen verklaren. ‘Het moet slijten’, had de huisarts gezegd.

Als ik Eva dit hoor vertellen moet ik denken aan de Prunus Spinosa, de Sleedoorn. Een struik die vroeg in het voorjaar bloeit, heel uitbundig met een grote bloemenpracht nog voor de bladeren uit komen. Daarmee verjaagt ze als het ware de koude en het naar binnen gekeerd zijn van de winterperiode waarin afbraak voorop staat en interen op reserves. De bloemen zetten de spijsvertering van de plant aan, deze volgt in de bladeren die meteen na de bloei komen. Deze plant heeft er zin in, dat is duidelijk. Ze heeft een kracht die zich naar binnen uit, niet naar buiten want de bloemen zijn in grote aantallen aanwezig maar blijven klein in vorm, ingetogen.

De Sleedoorn kan helpen na een griepperiode of in een periode waarin door andere oorzaken sprake is van grote vermoeidheid. En ook bij klachten van hoofdpijn of buikpijn bij schoolkinderen. Sleedoorn als geneesmiddel past goed bij ernstige kinderen die het huiswerk heel serieus nemen en daar graag hoge cijfers voor halen, zoals Eva. En dat lukt hen meestal goed. Naast Prunus in de vorm van druppeltjes geef ik Ferrum Sidereum: ijzer.

Het metaal ijzer hoort bij daden, actie, wapengekletter. Door de eeuwen heen trokken mensen ten strijde met behulp van ijzer. Dit middel helpt Eva haar kracht te voelen en te staan voor wie ze is.

En dat is wat er ook gebeurt, langzaam, de weken na het consult. Ik zie als ik haar weer ontmoet, toch echt een stevige en vastberaden puber tegenover me zitten. Zonder hoofdpijn.