< Naar het nieuwsoverzicht

Traditionele en complementaire geneeskunde aandachtspunt van WHO

Dinsdag 21 februari - Dat de Wereldgezondheidsorganisatie waarde hecht aan traditionele en complementaire geneeskunde, blijkt uit het feit dat de organisatie begin deze maand heeft ingestemd met het voorlopig voorstel tot verlengen van de strategie voor deze geneeskunde. Zo is er meer tijd tot het grondig uitwerken van de nieuwe strategie die daarna wordt gelanceerd.

Antroposana is via de Europese koepelorganisatie EFPAM, betrokken bij deze ontwikkelingen.

De nieuwe strategie heeft tot doel om prioriteit geven aan integratie, onderzoek, regulering van beoefenaars en producten uit traditionele en complementaire hoek. De huidige strategie, die liep van 2014-2023, loopt dit jaar af. Veel lidstaten erkenden de vooruitgang die is geboekt bij de uitvoering van de huidige WHO-strategie en de noodzaak dat wereldwijd mensen toegang hebben tot traditionele en complementaire geneeskunde. "De integratie van traditionele en complementaire geneeskunde biedt grote mogelijkheden en kansen om een veerkrachtiger en duurzamer gezondheidszorgsysteem op te bouwen", aldus Maleisië, dat een van de 34 leden van de Uitvoerende Raad van de WHO is.


Het voorstel tot verlening van de huidige strategie tot 2025 is ingediend door een dertiental niet-westerse lidstaten, met als doel dat er dan meer tijd is om diverse stakeholders uit het betreffende veld de mogelijkheid te geven mee te denken over de nieuwe strategie. In mei dit jaar wordt officieel besloten of het voorstel wordt goedgekeurd.

Meer informatie:
WHO to Draw Up New Strategy on Traditional, Complementary and Integrative Healthcare – TCI Health Declaration – Peoples Declaration for Traditional, Complementary and Integrative Healthcare

In juni 2022 deelden we de ‘Burgerverklaring voor traditionele, complementaire en integratieve gezondheidszorg’ op onze website: https://www.antroposana.nl/afdelingen/nieuws/473/teken-de-petitie-voor-integratieve-gezondheidszorg