< Naar het nieuwsoverzicht

Na Zwitserland wil ook Duitse antroposofische gezondheidszorg positie versterken

Woensdag 28 februari - In Duitsland kan men nog tot 7 maart stemmen en de positie van homeopathie en antroposofische geneeskunde versterken in de Bondsdagpetitie van "Weil's Hilft"

In Zwitserland dekt de verplichte ziektekostenverzekering de kosten van complementaire geneeswijzen. Denk hierbij aan Acupunctuur, Antroposofische Geneeskunde, Klassieke Homeopathie, Traditionele Chinese Geneeskunde en Fysiotherapie. Dat hebben de kiezers in 2009 duidelijk besloten.

In de volgende stap heeft het Zwitserse Federale Bureau voor Volksgezondheid (FOPH) opdracht gegeven tot "Health Technology Assessment (HTA)"-rapporten om de werkzaamheid, veiligheid en kosteneffectiviteit wetenschappelijk te verifiëren, ook voor homeopathie en antroposofische geneeskunde. Volgens de auteurs onderbouwde hun rapport "dat homeopathie een waardevolle aanvulling is op de reguliere medische zorg." De antroposofische geneeskunde liet ook een "bevredigend, veilig en vermoedelijk kosteneffectief behandelresultaat voor de patiënten" zien.

Niets stond dus in de weg aan de opneming van aanvullende geneeskundige therapieën in de wettelijke lijst van prestaties; het werd vanaf 2012 geïmplementeerd en is sindsdien een succesvol Zwitsers model.

Na Zwitserland komt Duitsland in actie: in Duitsland kan men nog tot 7 maart stemmen en de positie van homeopathie en antroposofische geneeskunde versterken in de Bondsdagpetitie van "Weil's Hilft": Petition_162857

Ook buitenlanders kunnen stemmen. Ze hebben 50.000 stemmen nodig en dat aantal is eind februari gelukkig al gehaald. Stemmen kan evengoed nog steeds.

Meer gedetailleerde informatie vindt u hier:

Antroposofische geneeskunde: https://www.damid.de/images/Forschung/AM-Forschung/111130update_hta.pdf

Homeopathie: https://www.hri-research.org/de/informationsquellen/die-homoopathie-debatte/der-schweizer-hta-bericht-ueber-homoeopathie/