< Naar het nieuwsoverzicht

De deur uit voor een humaner dementiebeleid

Dinsdag 30 januari - Dementie is de snelstgroeiende doodsoorzaak in Nederland, volgens het CBS. 290.000 mensen hebben er nu al als patiënt mee te maken. Een veelvoud hiervan als naasten, mantelzorgers en zorgverleners. De kans is dus groot dat we allemaal al wel een situatie of iemand met dementie hebben meegemaakt.

Stap voor stap wordt ook duidelijk hoe we worstelen met de intensieve zorg voor deze snelgroeiende groep patiënten. Zeker in de covidjaren werd pijnlijk duidelijk dat we nog een heleboel te leren hebben over hoe we de zorg voor deze mensen die totaal afhankelijk worden van hun omgeving waardig en warm kunnen houden. Theatermaker Fred Delfgaauw en zorgvernieuwer Teun Toebes verdiepten zich in deze vraag en maakten er een bijzondere voorstelling en documentaire over.

Het gaat niet om initiatieven uit de antroposofische gezondheidszorg, maar komen beide wel voort uit een diep besef van wat het betekent om mens te zijn en dat dit op de tocht staat binnen het zorgsysteem dat we nu hebben in NL. Het is een voorbeeld van initiatieven die raken aan de intenties van Antroposana: zorg moet persoonlijk blijven: aandacht voor de mens als geheel ipv focus op symptoombestrijding of louter de klacht. Beide projecten laten mensen nadenken over wat ze zelf zouden willen.
 
In het theater: Broos

Fred Delfgaauw is een legendarische poppenspeler die niet ging zitten niksen toen de Nederlandse theaters in lockdown waren. Hij ging verhalen verzamelen van mensen in verpleeghuizen die op die plek waarschijnlijk de laatste fase van hun leven in waren gegaan. Verrassende en ontroerende verhalen. Verhalen van leven en streven. Verhalen over alles wat onbegrijpelijk blijft en de flitsjes van inzicht die daar soms ook doorheen schieten.

Broos werd een hartverwarmend portret over ouder worden en een ode aan de levenskracht van de mensen die de poppenspeler had leren kennen. Het werd zeker ook een eerbetoon aan degenen die hen, onvermoeibaar en vaak ondergewaardeerd, verzorgen. Fascinerend is hoe Delfgaauw al deze perspectieven op het toneel brengt, samen met zijn levensgrote handpoppen. Binnen de kortste keren heb je het gevoel dat je kijkt naar echte mensen en leef je met hen mee. Broos is een voorstelling die herkenning oproept bij mantelzorgers en verzorgers en begrip wekt bij mensen die dementie nog niet van dichtbij hebben leren kennen.

Nog te zien t/m begin juni: https://www.delfgaauw.nl/agenda/
 
In de bioscoop: Human Forever
Meeleven doet ook Teun Toebes. Letterlijk: deze gezonde knul van 24 jaar besloot om te gaan wonen op een gesloten afdeling van een verpleeghuis. Om te zien hoe het daar is met de mensen die er wonen en verzorgd worden. Om te begrijpen hoe we nu aankijken tegen dementie. En vooral om te zorgen dat we anders leren kijken, want alleen dan kan het toekomstperspectief anders worden. En dat is nodig, want nuchter is Toebes als zorgvernieuwer ook: 1 op de 5 mensen zal gaan dementeren. Dus is het zaak dat we ons focussen op ons menszijn en niet op de ingrijpende ziekte. "Als we de mens blijven zien, zal hij nooit verdwijnen", aldus Toebes in Human Forever. Interessant: de documentaire werd getoond tijdens de G-20 top over dementie afgelopen herfst. Het besef dat het anders moet, is gezaaid. Zoals The Guardian schreef: "Meeslepend verhaal dat licht werpt op een systeem dat de menselijke waardigheid aantast. Baanbrekend." Trailer en speeldata vind je hier:
 
 
Meer weten over dementie?
De antroposofische gezondheidszorg heeft een geheel eigen zienswijze omtrent dementie. Zie bijvoorbeeld deze tekst van Huib de Ruiter: https://www.de-lemniscaat.nl/dementie/