< Naar het nieuwsoverzicht

Antroposana op de medische conferentie in het Goetheanum in Dornach

Donderdag 21 september - In de week van 12-17 september vond de jaarlijkse medische conferentie weer plaats in het Goetheanum in Dornach, onder de rook van Basel.
Vanuit EFPAM (de Europese koepel van antroposofische patientenverenigingen) was een tafel ingericht met informatie van aangesloten Europese verenigingen. Natuurlijk was ook onze Nederlandse Antroposana vertegenwoordigd.

Dit jaar richtte de conferentie zich op de vraag naar de relatie tussen het ‘ik’ en het lichaam. Het levende lichaam is de plek, al voorbestemd aan het begin van de schepping, waar de onsterfelijke kern van de mens zich vestigt en het lichaam diens individuele stempel geeft. Het lichaam is, zoals Novalis het zegt, de enige ware tempel in de wereld. Het is de taak van de geneeskunst om een abnormale relatie van het ‘Ik’ met zijn lichaam in een harmonieuzere te veranderen.

Daarom luidde de titel van het jaarcongres van de medische sectie dit jaar 'Lichaam en ik - het immuunsysteem en auto-immuunziekten'. Auto-immuunziekten betreft een breed scala van vaak langdurige en chronische aandoeningen, waaraan ongeveer 1 op de 12-15 personen (8%) in de westerse wereld lijdt en waarvoor de antroposofische geneeskunde verrassend veel mogelijkheden in petto blijkt te hebben.
 
Naast de vakinhoudelijke impulsen voor de deelnemers uit de diverse medische richtingen en de  diverse werkgroepen, vond er ook een wisseling plaats in de leiding van de medische sectie. Na zeven jaar hebben Matthias Girke en Georg Soldner het stokje overgedragen aan Marion Debus (Oncologe, Arlesheim, CH), Karin Michael (kinderarts, Herdecke, Dtsl) en Adam Blanning (huisarts, Denver, USA). Zij gaan met frisse moed aan de slag, er is voldoende uitdaging in deze dynamische wereld. Voor meer informatie klik hier.