De bijdragen van de antroposofische gezondheidszorg aan de behandeling van mensen met kanker

Door Redactie - In: diversen, therapie - 27 januari 2016

Binnen de antroposofische gezondheidszorg is altijd veel aandacht voor de behandeling van mensen met kanker geweest. Niet in de laatste plaats vanwege de specifieke behandeling met mistelpreparaten.

In Europa bestaan verschillende antroposofische ziekenhuizen waar een geïntegreerde reguliere en antroposofische behandeling (‘Integrative Oncology’) aan patiënten wordt aangeboden. Één daarvan is het ‘Gemeinschaftskrankenhaus Havelhöhe’ in Berlijn (www.havelhoehe.de) die inmiddels door de Duitse ‘Krebsgesellschaft’ gecertificeerd is voor de behandeling van mensen met darmkanker en mensen met borstkanker. In Nederland wordt de antroposofische behandeling met name in de eerstelijnsgezondheidszorg door huisartsen, therapeuten en verpleegkundigen gegeven.

Onderzoek

Inmiddels komt er ook steeds meer onderzoek naar de antroposofische behandeling. In Nederland en Duitsland wordt gewerkt aan het beschrijven en testen van zogenaamde multimodale therapieën. Hierbij wordt een geïntegreerde behandeling aangeboden, die niet alleen gericht is op het verminderen van de tumor, maar ook op bijvoorbeeld het versterken van het zelfherstellend vermogen, het beter leren omgaan met het feit dat iemand kanker heeft, de behandeling van extreme vermoeidheid, slapeloosheid en/of de bijwerkingen van de reguliere behandeling (zoals chemotherapie of bestraling).

In Duitsland is door het Forschungsinstitut Havelhöhe in Berlijn het Netwerk Onkologie opgericht om zoveel mogelijk gegevens van antroposofisch behandelde patiënten met kanker, inmiddels zijn dat er 15.000, (geanonimiseerd) in kaart te brengen. Sinds vorig jaar wordt aan dit project ook door het lectoraat AG van Hogeschool Leiden en de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen (NVAA) bijgedragen. Tenslotte is er steeds beter onderzoek naar de veiligheid en effecten van de mistelbehandeling, met goede resultaten. Zo is onder meer aangetoond dat bij mensen met ernstige alvleesklierkanker de mistelbehandeling de kwaliteit van leven kan vergroten en de levensduur kan verlengen.

 

s I   Literatuur:

  • Tröger, W., Galun, D., Reif, M., Schumann, A., Stanković, N., & Milićević, M. (2014). Quality of life of patients with advanced pancreatic cancer during treatment with mistletoe. Deutsches Arzteblatt international, 111(29-30), 493-502.
  • IJkema, K., Bruin, A. de (2014). Een goed idee... in de praktijk, Het organiseren van diagnose gebonden zorg in de eerstelijns multidisciplinaire antroposofische gezondheidszorg (handboek).