Euritmietherapie: een studie met dans, spiritualiteit en eigen ontwikkeling
Deze content is gemaakt door de Nederlandse Vereniging voor Euritmietherapie
Hou je van bewegen en creëren, werk je graag met kinderen en wil je later misschien aan de slag als therapeut? Dan heb je met de opleidingsroute Euritmietherapie een heerlijke studietijd plus een prachtig beroepsperspectief! Kaelin, bijna afgestudeerd BA docent dans/euritmie (topopleiding 2025) aan Hogeschool Leiden, vertelt zijn verhaal.
“Zoals euritmisten op het podium bewegen, zo zou ik door het leven willen gaan”
“Ik deed toen ik 18 was een opleiding tot onderwijsassistent en zat in een groep jongeren die euritmie deden. Ik kwam er snel achter dat ik niet perse een aanleg voor dans had en dat het een uitdaging was om dat lange lichaam van mij richting te geven. Dat maakte wel dat ik dacht: dit is echt iets wat zinvol zou kunnen zijn voor de rest van mijn leven. Als ik de obstakels die ik tegen kom ook aanga. Op een later moment voelde ik: die euritmie dat ga ik gewoon doen!”
“Om de ledematen te laten doen wat je wilt, dat was een enorme klus. Het is het handen en voeten geven aan dingen die je je voorneemt. In de euritmie doe je dat letterlijk, maar dat werkt door in andere aspecten van het leven. Toen ik de omslag kon maken van die onhandigheid in mijn lichaam ben ik in mij een grote bewegingsvrijheid en bewegingsdynamiek gaan voelen. Ik had nooit gedacht dat ik zó vrij door de ruimte zou kunnen bewegen. Een enorme overwinning en het geeft mij persoonlijk absoluut een andere zelfervaring.”
“Ik heb altijd een hele fijne klas gehad. De lessen van mens-tot-mens die ik heb gehad zijn erg waardevol voor mij geweest.”
“De pedagogiek vind ik erg boeiend”
Kaelin vervolgt: “De pedagogiek vind ik erg boeiend. Het begint in het eerste jaar met kennismaken op de vrije school en je hebt in dat jaar menskunde en pedagogiek. In het vierde jaar ga je echt lesgeven, dan is het echt menens. In het derde jaar ga je ook een aantal weken stage lopen en doe je al wat oefeningen in de les. Uiteindelijk staat op je diploma docent dans-euritmie en ben je startbekwaam docent.”
“Ik vind het interessant om te zien wat voor werkzaamheid euritmie heeft op kinderen. Ik heb zelf op de vrije school gezeten en dan heb je soms het gevoel, wat ben ik nu precies aan het doen? Nu ik er als euritmist in sta, zie ik: die euritmie doet echt wat.”
“In mijn derde jaar liep ik stage in de bovenbouw en de kinderen werkten aan het Halleluja en de kroonvorm. We spraken ook over wat is een kroon? Je gaat dingen benoemen en de kinderen zijn dan opeens heel erg aangeraakt. Wat ik niet had verwacht. Ik dacht eigenlijk: dit gaat een lach-les worden. Maar ze vonden het heel boeiend en op een gegeven moment gingen ze de kroonvorm met het Halleluja doen en ontstond er een stemming van eerbied. Een stilte, waarvan ik dacht: dat dat kan, met jonge mensen, zo’n atmosfeer te creëren!. Dan kom je ook op een religieus element van de euritmie binnen het onderwijs. Dat heeft mij altijd enorm aangesproken.”
Voor wie is deze opleiding geschikt?
Je moet naast dat je van bewegen houdt ook interesse hebben in wat zit er achter de beweging die ik maak, hoe spreekt mijn ziel door mijn beweging heen? Een voorwaarde is ook dat je interesse hebt voor levensvragen. Wat is de mens, wie ben ik, hoe kan ik daar door middel van een bewegingskunst uitdrukking aan geven? Een bewustzijn voor ontwikkeling.
Vaak zijn het mensen die interesse hebben in spiritualiteit en beweging. Het is uniek om op dichtkunst te bewegen. Vaak is het ook een gevoelskwestie: dan gaan ze naar Open Dagen en doen ze mee aan dingen…en dan voelt dat goed, dan raakt dat ergens. Er is veel ruimte voor het individuele, om een meer eigen kleur te geven binnen de euritmie.
Meer weten over de hbo-opleiding Docent Dans/Euritmie?
Master Euritmietherapie
Na de BA docent dans-euritmie kun je in Duitsland of Engeland verder gaan met de Master Euritmietherapie. Als je nu al weet dat je therapeut wit worden, kun je ook meteen naar Zwitserland gaan naar de vierjarige voltijd opleiding tot euritmietherapeut.