Over koorts

Wat is koorts?

Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur boven 38,5°C stijgt. Koorts is een natuurlijke reactie, maar het is niet schadelijk: je temperatuur stijgt als gevolg van koorts nooit boven de 41,7°C.

Waarom heb je koorts?

Koorts is een natuurlijke reactie om de eigen afweer te verhogen, afweerstoffen worden bijvoorbeeld beter aangemaakt en virussen kunnen zich niet meer goed vermenigvuldigen. Het vermogen om koorts in je lichaam te kunnen produceren, is een teken van een gezond menselijk lijf. Als je in je lichaam warmte kunt opwekken, betekent dit dat je bewegelijk en levendig bent. Dat geldt niet alleen voor je fysieke, maar ook voor je innerlijke warmte: als je bijvoorbeeld enthousiast over iets wordt. In deze warmte komt jouw eigen menselijke individualiteit tot uiting.

“Koorts maakt veel mensen een beetje bang, maar het is niet schadelijk voor het menselijke lijf.”

Ook is er vaak een verhoogde afbraak in het lichaam, wat na de koorts de gelegenheid geeft om vanuit deze nieuwe situatie je lijf opnieuw op te bouwen. Je eigen individualiteit kan zich op deze wijze opnieuw in je lichaam uitdrukken. Vooral kinderziektes met koorts, kunnen zó als een hulp gezien worden om je je lichaam eigen te maken.

Wat moet je doen bij koorts?

Koorts is zelden ernstig, maar het is wel goed om de alarmsignalen te kennen, zoals rode vlekjes op de huid die niet -eventjes- bleek worden als je erop drukt, sufheid, grauw zien bij hoge koorts, benauwdheid en de kin niet op de borst kunnen leggen.

Als er geen alarmsignalen zijn, kun je goed zonder doktersbezoek uitzieken. Bij voorkeur laat je de koorts zijn natuurlijke beloop en geef je geen paracetamol. Geef het lichaam wel de kans om te herstellen: verzorg een rustige omgeving, zonder storend licht of geluid, houd het lichaam warm en drink voldoende, zoals warme kruidenthee.

“Als je koorts in je lichaam kunt produceren, is dat een teken van een gezondheid.”


Bron: Peter Staal, Koorts, gezichtspunten nr. 8 (Centrum Sociale Gezondheidszorg 2007, tweede druk)

Als u folders wilt bestellen, stuurt u dan een e-mail naar info@antroposana.nl.

Word lid

Word lid en ontvang 3x per jaar ons inspirerende ledenmagazine Ita. Ook ontvang je 4x per jaar onze nieuwsbrief met nieuws over antroposofische gezondheidszorg en tips over bijeenkomsten en conferenties. Antroposana strijdt voor behoud van antroposofische gezondheidszorg en daar hebben we je steun bij nodig. Want met jouw steun is deze zorg er voor iedereen!