Twee stappen vooruit, ééntje achteruit

Door Redactie - In: therapie - 25 april 2017

Tekst: Petra Essink Fotografie: Heidi Arts


Bij het op een nieuwe manier in het leven gaan staan, hoort een nieuwe manier van bewegen. Daarom is in het programma van de hartschool plaatsgemaakt voor antroposofische fysiotherapie. ‘Hoe het voelt om even stil staan’, die belangrijke ervaring wil antroposofisch fysiotherapeut Andrea Addink mensen met hartklachten graag meegeven.

Twee stappen vooruit, ééntje achteruit

‘Als antroposofisch fysiotherapeut kijk ik nooit alleen maar naar een klacht. Ik richt me altijd op het geheel van de mens achter de klacht’, vertelt Andrea Addink. Om die unieke mens in beeld te krijgen zoekt ze naar antwoorden op vragen als: zijn er levenspatronen die de klacht in stand houden? Hoe gaat de persoon emotioneel met de klacht om? En ook: hoe beweegt hij of zij? De antwoorden op die vragen zijn de puzzelstukjes waarmee Andrea een behandeling op maat ontwerpt.

‘De antroposofische fysiotherapie die ik vanuit het therapeuticum en vanuit mijn eigen praktijk geef bestaat in de regel uit individuele behandelingen. Ik werk onder andere met ritmische massages, deze worden gedaan met etherische olie, en, in het geval van hartklachten, hart-inwrijvingen. Bij hartklachten gebruik ik altijd olie met goud erin. Goud helpt mensen zich te verbinden met hun hart. Naast goud is er etherische rozen- en lavendelolie in de olie verwerkt. De rozenolie voedt ‘de omhulling’ van de mens en de lavendel ontspant.

Voorafgaand aan de massage ga ik altijd in gesprek met mensen. Veel mensen met hartklachten hebben een diepgeankerde neiging zichzelf groot te willen houden. Ze stralen uit dat ze niemand nodig hebben. Soms stel ik confronterende vragen, bijvoorbeeld: ‘Wat maakt dat je aan jezelf voorbij gaat? Luister je voldoende naar je hart? Zo niet, wat maakt dat je dat niet doet? Uit die gesprekken blijkt vaak dat ook zij aandacht nodig hebben en dat het nodig is om daar tijd voor in te plannen. Soms is dat schrikken en komen er emoties los. Na de ritmische massage geef ik mijn cliënten een zogenaamde bijenwaspakking. Narusten onder zo’n warme bijenwaslaag, waarvan de warmte lijkt op de menselijke warmte, helpt mensen om de bewegingen van de ritmische massage dieper in zich op te nemen en te verinnerlijken.’

Anders dan in het therapeuticum en haar eigen praktijk werkt Andrea in de hartschool niet individueel maar met de hele groep. Andrea: ‘De meeste mensen doen al aan een of andere vorm van sportrevalidatie. Het ‘extra’ wat ik ze wil geven is ze meer bewustzijn te laten ontwikkelen over de manier waarop ze bewegen. Mensen met hartklachten hebben neiging zichzelf een beetje voorbij te lopen. Niet voor niets beginnen we de hartschool daarom met een wandeling, waarin bewegingsoefeningen gevolgd worden door kunstzinnige oefeningen (begeleid door Maaike Kroese). Ik praat daarbij weinig en begin altijd met even stilstaan. Ik vraag de mensen hun aandacht te richten op hun voetzolen: hoe en waar precies raken die de grond? Hoe voelt dat? Sta je meer op je hakken of juist meer op je voorvoeten? Wat neem je waar aan spanning en ontspanning bij jezelf? Welke spieren gebruik je? En vervolgens: hoe is je ademhaling daarbij? Daarna kijken we wat er gebeurt als je bijvoorbeeld over een stoeprandje loopt, achteruit, snel of langzaam. Hoe is het gesteld met je balans tussen voor en achter, links en rechts, onder en boven, en tussen binnen- en buitenwereld? Een andere oefening die ik altijd met ze doe is de zogenaamde Chartresloop. De naam komt van de manier waarop de monniken het labyrinth in de kathedraal van Chartres gelopen hebben: twee stappen naar voren, een stap naar achteren. Met deze manier van lopen maak je steeds weer een beweging naar binnen. Wat opvalt is dat mensen als ze dit voor de eerste keer doen vaak veel moeite hebben met de beweging terug, daar zit een soort frustratie op. Soms vergeten ze de stap terug te doen, of ze maken er een wonderlijk dansje van. Door deze oefening heel langzaam voelend en waarnemend te doen, komen mensen in een nieuwe modus. Ze beseffen tot in hun lijf dat het mogelijk is om het altijd maar snel, snel, snel vooruit willen, los te laten. Deze oefening kun je zien als een meditatie, waarin je oefent om op een andere manier aanwezig te zijn in je lichaam en in de wereld.’


Wie is Andrea Addink?

Andrea Addink (52) studeerde in 1989 af aan de Haagse Academie voor fysiotherapie. Toen al had ze het idee dat het belangrijk was om lichaam, geest en ziel te betrekken in een behandeling. Ze is steeds weer blij om de ander te mogen helpen het mooiste in zichzelf naar boven te laten komen. Via verschillende na- en bijscholingen op holistisch gebied, waaronder de ontwikkelingspsychomotoriek, begon ze 2007 aan in de opleiding antroposofische fysiotherapie en kon ze direct aan de slag in Therapeuticum Aurum in Zoetermeer. Andrea werkt ook vanuit haar eigen praktijk Andreatherapie in Delft.