Leef jezelf vitaal, althans...

Door Redactie - In: column - 19 april 2013

Column I Peter Staal


‘Dokter ik ben zo moe…‘ hoor ik zo vaak. Ik heb het nooit geturfd, maar ik vermoed dat moeheid de meest voorkomende klacht in mijn praktijk is, als ik de acute infectieziekten (hoesten, griep) niet meereken.

Leef jezelf vitaal, althans...

Daarbij komt dat ik zelf ook regelmatig moe ben. Als je je verdiept in wat vitaliteit eigenlijk is, dan blijkt dat de vitaliteit zich aan eenvoudige regels houdt. Dus is ook de oplossing vaak eenvoudig: op tijd naar bed, gezonde voeding en een beetje regelmaat in werk en ontspanning en dagelijkse activiteiten die voldoening schenken. Dan komt het lichaam weer snel in zijn eigen bioritme en vitaliteit. Ik heb het hier dan niet over aandoeningen waar je moe van bent, maar meer over veel voorkomende algemene moeheid zonder eenduidige oorzaak.

De antroposofische geneeskunde onderscheidt zich het meest van reguliere en andere integratieve behandelwijzen doordat de vitaliteit  concreet ‘bekeken‘ wordt. ‘Bekijken’ is wellicht niet helemaal het goede woord, want ‘zien’ kun je de levenskrachten slechts indirect. Het levenskrachtencomplex wordt  ‘etherlichaam’ of  ‘vormkrachtenlichaam’ genoemd. Als je vormkrachtenlichaam vitaal en gezond is, heb je een normale hersteltijd bij bijvoorbeeld kleine wondjes of virusinfecties die in het dagelijks leven kunnen optreden en voel je je in balans en gezond. Een eenvoudig voorbeeld maakt  duidelijk wat het verschil is tussen je fysieke lijf en fysieke processen enerzijds en vitale processen anderzijds: stel je breekt een krijtje doormidden en laat dat zes weken liggen op zijn plek. Na zes weken ga  je kijken en dan blijkt het krijtje  nog steeds dezelfde, gebroken vorm te hebben. Maar als je je been breekt, dan is het bot na zes weken weer aan elkaar gegroeid. Daar zit een verschil dat niet verklaard wordt door de fysieke chemie, want de stof zelf (bot en krijtje zijn voornamelijk opgebouwd uit kalk) is nagenoeg hetzelfde. Het verschil zit daarin dat in het lichaam die kalk is doordrongen van je eigen vitaliteitscomplex, het vormkrachtenlichaam, dat de stof opneemt en op de goede plaats de genezing activeert.

Heb je een zwakke vitaliteit, dan heeft de antroposofisch arts bij uitstek kennis van zaken om je hierin te begeleiden. Dat is mogelijk met geneesmiddelen en therapieën zoals uitwendige therapie en euritmietherapie. Een groot misverstand is dat je daar allerlei dure vitamines voor nodig hebt. Je hebt er vooral een gezond boerenverstand voor nodig en het realistische inzicht dat de huidige maatschappij met zijn hoge eisen dat gezonde verstand vaak vertroebelt. Rust op tijd, druk op de knop van die tv als die weer eens te lang aanstaat en ga wandelen met de hond. Heb je geen hond ga toch met haar wandelen. Eet gezonde, gezond geteelde voeding en doe wat je graag had willen zijn.

Dus…eigenlijk  allemaal niet zo moeilijk, althans… als het allemaal ook lukt. Die denkbeeldige hond van mij laat zichzelf al weken uit in het bosje hier een eind verderop. Ik hoop dat ze nog weet wie ik ben…


s  I  Peter Staal is antroposofisch huisarts