De Arnica olie voelde heerlijk aan

Read this in English

Door Redactie - In: diversen, therapie - 17 januari 2012

Tekst I Petra Essink  


Stroom geeft het woord aan... Ineke Bootsma (50) uit Zutphen. Ze bezocht antroposofisch fysiotherapeut Bert de Brouwer

De Arnica olie voelde heerlijk aan

‘Twee jaar geleden kreeg ik op een bepaald moment een hevige pijn in mijn rechterschouder. Ik was op dat moment in Engeland bij een cursus sociale driegeleding. De pijn was ondraaglijk. Toevallig zat er een antroposofische arts in de cursistengroep die constateerde dat mijn arm uit de kom was. Zij vroeg mij op een tafel te gaan liggen en de kom op de rand ervan te plaatsen en de arm te laten hangen. Zo kon ze de arm weer in de kom draaien. De ergste pijn was toen weg, maar die plek bleef gevoelig. In de twee volgende jaren werd de pijn niet minder, in tegendeel. Ik moest steeds vaker om hulp vragen, bijvoorbeeld bij het aantrekken van mijn jas. Dat was nieuw voor mij, want ik ben iemand die alles altijd zelf kan. Na verloop van tijd kon ik alleen nog maar op mijn rechterzij slapen, waarbij ik mijn arm ter verlichting buiten boord liet bungelen. Achteraf gezien heb ik er lang mee rondgelopen. Naar een arts gaan is iets wat ik niet snel doe. Ik ging er vanuit dat het vanzelf wel weer over zou gaan.

Uiteindelijk is het mijn buurvrouw geweest die meerdere malen tegen me zei: “Is Bert de Brouwer, een antroposofisch fysiotherapeut, niet iets voor jou?” Uiteindelijk ben ik op zijn website gaan kijken en binnen drie dagen lag ik op zijn behandeltafel. De intake was heel kort. Hij ging eigenlijk direct aan de slag. Wat ik prettig vond aan Bert is dat hij, in ieder geval tijdens zijn behandeling, een man was van weinig woorden. Hij deed gewoon zijn werk en ik had meteen het gevoel dat ik met iemand te maken had die goed weet wat hij doet. Hij behandelde niet alleen mijn zere schouder, maar ook mijn rug en benen kregen een massage. Dat deed hij op een ritmische manier en ik merkte dat hij ook lemniscaatbewegingen maakte. Bij het masseren gebruikte hij Arnica olie van Weleda die heerlijk aanvoelde en lekker rook. De behandeling duurde ongeveer een half uur waarna ik werd ingepakt in wollen dekens waarin ik een half uur in rust moest blijven liggen. Dat vond ik maar niks, want ik rust nooit overdag. Slapen doe ik in mijn bed.

Na de tweede behandeling moest ik opnieuw rusten, maar ditmaal met een bijenwaspakking, een warme plak bijenwas, tussen mijn schouders. Dat geurde heerlijk en het was erg warm. Ik begreep dat de rusttijd en de warmte nodig waren om de behandeling aan te laten komen. Ik gaf me er zo goed mogelijk aan over. Na de derde behandeling, binnen twee maanden, waren mijn klachten verdwenen. Bijzonder vond ik dat. Zonder te psychologiseren gaf Bert de Brouwer me nog een paar tips mee. “Je mag wat liever zijn voor jezelf zijn en meer loslaten. En houd die plek warm.” Hij ging er niet op in wat het was wat ik los moest laten, dat liet hij aan mijn eigen creativiteit over. Dat bleek voldoende voor mij, ik begreep wat hij bedoelde.

Nu, drie maanden na de behandeling, en een rugzakvakantie in Ierland, gaat het wonderwel goed met mijn schouder. Heel af en toe voel ik “iets” opkomen. Tegelijkertijd kijk ik dan wat ik aan verantwoordelijkheden op me neem. Als er dingen zijn die niet bij mij horen, geef ik ze hun plaats elders. Dat maakt dat mijn schouders “vrij” blijven. Fysiek gezien ontzie ik mijn schouder niet, daar ligt de valkuil niet, heb ik nu begrepen. Doordat ik eerder mijn grens aangeef en alleen iets toezeg zonder dat ik mij in bochten hoef te wringen, ben ik “liever” voor mijzelf. Ik zeg minder vaak “oh, dat doe ik wel even”.’


Wie is Bert de Brouwer?

Bert de BrouwerBert Brouwer is antroposofisch fysiotherapeut en ook craniosacraal- en Bowentherapeut. Hij houdt praktijk in De Stroom in Zutphen en werkt daarnaast op het therapeuticum in Arnhem.