< Naar het nieuwsoverzicht

WHO publiceert opleidingsnormen voor antroposofische geneeskunde

Dinsdag 4 april - Als reactie op de toenemende populariteit van antroposofische geneeskunde wereldwijd heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maatstaven gepubliceerd voor de opleiding in de antroposofische geneeskunde. Het vaststellen van WHOkwalificatienormen voor beoefenaars van antroposofische geneeskunde weerspiegelt de relevantie ervan als wereldwijde medische praktijk en biedt patiënten een voorspelbaar zorgniveau.

Antroposofische geneeskunde van hoge kwaliteit voor patiënten

"Dit is een belangrijke stap voor de antroposofische geneeskunde om nog beter geïntegreerd te worden in de nationale gezondheidszorg", aldus Dr. Iracema Benevides, algemeen arts in Belo Horizonte (Brazilië) en vicevoorzitter van de Internationale Federatie van Antroposofische Medische Verenigingen (IVAA). "Wij juichen deze ontwikkeling ten zeerste toe."

"Nu meer landen beleid opstellen over traditionele, complementaire en integratieve geneeskunde, heeft de WHO benchmarks voor antroposofische geneeskunde ontwikkeld als referentiepunt voor beleidsmakers, gezondheidswerkers en onderwijsverstrekkers", aldus dr. Kim Sungchol, hoofd van de eenheid Traditionele, Complementary and Integrative Medicine Unit bij de WHO.

De publicatie is het resultaat van een intensief proces van in kaart brengen en beoordelen van antroposofisch geneeskundige opleidingsstandaarden door deskundigen, aan de hand van de WHO-criteria. "Wij zijn zeer tevreden met de resultaten. De benchmarks weerspiegelen volledig wat de antroposofische geneeskundegemeenschap beschouwt als een minimumopleiding voor gezondheidswerkers om antroposofische geneeskunde te beoefenen", voegt Dr. Matthias Girke toe, internist en hoofd van de medische sectie aan het Goetheanum (Zwitserland), het internationale coördinatiecentrum voor antroposofische geneeskunde.

Landen moeten nu de WHO-benchmarks omzetten in nationale opleidingsnormen

Aangezien antroposofische geneeskunde een interdisciplinaire aanpak heeft, gelden de nieuwe opleidingsnormen voor artsen, verpleegkundigen, therapeuten, apothekers en andere gezondheidswerkers. "Wij zijn bereid om met elke nationale gezondheidsautoriteit samen te werken om de WHO-opleidingsbenchmarks te vertalen in nationaal geldende opleidingsnormen," legt Dr. Thomas Breitkreuz, IVAAvoorzitter en medisch directeur van het Paracelsus Ziekenhuis (Duitsland), uit. "Dit is een geweldige kans om de toegang voor patiënten tot hoogwaardige antroposofische gezondheidszorg uit te breiden”.

Online lanceringssymposium op 12 april 2023

Ter gelegenheid van de publicatie van de WHO-opleidingsbenchmarks organiseert het IVAA samen met de medische sectie van het Goetheanum en de koepelorganisatie voor antroposofische geneeskunde in Duitsland (DAMiD) een online lanceringssymposium op 12 april 2023, 14:00 CET, via Zoom.

—————————————————————————————————————

Achtergrond

In 2014 heeft de WHO de integratie van traditionele en complementaire geneeskunde in gezondheidssystemen gedefinieerd als een belangrijk strategisch doel (WHO Traditional Medicine Strategy: 2014-2023). Tot op heden heeft de WHO vergelijkbare opleidingsnormen gepubliceerd voor verschillende gevestigde traditionele, complementaire en integratieve praktijken, zoals Ayurveda en Traditionele Chinese Geneeskunde. De WHO-opleidingsbenchmarks voor de antroposofische geneeskunde zijn te vinden op https://apps.who.int/iris/handle/10665/366645

—————————————————————————————————————

Over IVAA

IVAA, de Internationale Federatie van Antroposofische Artsenverenigingen, bevordert de erkenning van Antroposofische Geneeskunde en de implementatie ervan in gezondheidszorgsystemen. Meer informatie op www.ivaa.info.

Over de Medische Sectie aan het Goetheanum

De Medische Sectie aan het Goetheanum in Dornach, Zwitserland, is het internationale centrum voor antroposofische geneeskunde. Meer informatie op https://medsektion-goetheanum.org/en/.