< Naar het nieuwsoverzicht

Verslag van ledenbijeekomst Duindoorn Den Haag, februari 2023

Dinsdag 14 maart - Op 11 februari kwamen ongeveer 20 mensen bijeen om Duindoorn weer een nieuwe opstart te geven. Nadat men in werkgroepjes kon proeven aan verschillende therapieën (fysio, kunstzinnig en spraaktherapie) zag iedereen er verfrist en vitaal uit. In de vergadering kwam de ontstaansgeschiedenis van Duindoorn en Antroposana aan bod. We hebben Ellen Bähr hartelijk met applaus en cadeautjes bedankt voor haar tien jaar toewijding aan Duindoorn en als vertegenwoordiger bij de LRV van Antroposana.

Wat is het nieuwe elan? 

Op lokaal niveau zijn patiënten meestal thuis, in bed of erg vermoeid, kortom: patiënt. Zodra mensen beter zijn, zien ze zichzelf niet als patiënt. Dus waarom voor Den Haag de naam patiëntenvereniging? Dat komt misschien omdat mensen allemaal als patiënt staan ingeschreven bij een huisarts. Wij zien onszelf meer als fanclub van de antroposofische geneeskunde, als gebruikers, als initiatiefnemers, als samenwerkers en in feite als dragers van de antroposofische geneeskunde. Zonder vraag naar medicijnen, zorg en therapie (en betaling) is er geen AG.

We zoeken naar een nieuw concept om gezamenlijk de antroposofische gezondheidszorg te ondersteunen in regio Den Haag. We denken aan een zorgcoöperatie, waar iedereen lid van kan worden, een soort platform waaraan ieder die wil zich kan verbinden. Er zijn mensen antroposofische thuiszorg aan het opzetten. En misschien is het mogelijk dat als iedereen een klein bedrag betaalt per jaar, dat daarmee thuiszorg in de basis mogelijk gemaakt kan worden. Dat de thuiszorg een stuk vrijheid krijgt om ook buiten beperkingen van regels, op vrije basis de zorg te bieden die nodig is. Misschien kun je met basisbijdragen ook therapeuten een stukje vrijstellen of medicijnen voor mensen mogelijk maken, die het anders niet zouden kunnen betalen. De eenvoudigste vorm hiervoor is een solidariteitsfonds. Een andere vorm zou een zorgcoöperatie kunnen zijn. Een platform voor vraag en aanbod van mantelzorg wordt ook uitgewerkt.

Zo gaan we op pad. Er komen lezingen en gespreksbijeenkomsten. We beseffen dat we allen in regio Den Haag actief moeten worden om de antroposofische zorg die ons allen dierbaar is ook de komende jaren te kunnen behouden. 

Namens de Kerngroep Duindoorn, Mascha, Peter, Renata