< Naar het nieuwsoverzicht

Kom binnen in de kring-kom samen in de tuin

Woensdag 21 april - Webinar over Antroposofie en Jeugdzorg
Op dinsdagavond 18 mei vindt een webinar plaats over kinderen en jongeren die door omstandigheden niet bij hun ouders kunnen wonen.

Dinsdag 18 mei, 19.30 – 21.00 uur

Er zijn tegenwoordig meer dan 40.000 kinderen die niet meer thuis kunnen wonen. Waar vinden zij een goede stimulerende leefomgeving als het thuis niet meer kan? Een kansrijke toekomst bieden de zogeheten gezinshuizen. Daar kunnen kinderen
warmte en veiligheid ervaren en tot ontwikkeling komen.
Twee belangrijke pijlers voor een gezinshuis zijn:
– het opgenomen worden in een kleine geborgen gemeenschap waarin je je thuisvoelt;
– en het beleven van natuur en tuin om je heen waarin je kunt ontspannen en kunt werken.

Een concreet voorbeeld daarvan is de GezinsKring ’t Huys op landgoed de Tannenberg in Bosch en Duin. Daar vonden en vinden jongeren rust, warmte en ontwikkeling. Op dit landgoed bevindt zich ook een zogeheten ''worteltuin' waar kinderen hun ouders in rust en veiligheid kunnen ontmoeten, waar de omgeving uitnodigt om samen iets te beleven of te doen, waar de relatie met de natuur de relatie met elkaar kan ondersteunen.

Aan het woord komt Miriam Erlings van de GezinsKring over ‘opgroeien in het groen’ en de ‘sociaal-ecologische gemeenschap’ die zij met haar man vormgeeft; zij vertelt over de kansen die een veilige community in een groene omgeving biedt. Verder spreekt Gerard Besten van de organisatie Gezinshuis.com over het belang van deze kleinschalige jeugdzorg; hij weet alles over
het oprichten van gezinshuizen en werkt aan (regionale) netwerken van kleinschalige woonvormen die elkaar steunen. Fenna Janssens is voorzitter van Stichting Wortel die worteltuinen opricht waar kinderen in alle rust en ruimte hun ouders kunnen ontmoeten, juist wanneer de relatie ingewikkeld is.

Het webinar wordt georganiseerd in opdracht van de zorglocatie Croon & Bergh van Scorlewald met ondersteuning van Iona Stichting, Camphill Fonds en Scorlewald Vriendenstichting. U kunt gratis deelnemen met behulp van Zoom. U krijgt dan ook het nieuwe Tannenberg Magazine toegemaild.

Aanmelding en informatie via het Bernard Lievegoed Onderzoekscentrum:  
mail naar: contact@bl-oc.nl.
Zie ook:
www.tannenberg.nl
www.gezinshuis.com
www.stichtingwortel.nl
www.bl-oc.nl