< Naar het nieuwsoverzicht

Wij willen zon!

Dinsdag 10 maart - Het duurt nog even voordat de lente echt begint, maar heb je wat zonne-energie nodig eet dan de volgende producten: start de dag met een havermoutpap. Alle graansoorten hebben de zon ingesloten en met wat kaneel en kardemon door de pap verwarm je jezelf ook nog eens extra. Andere ingrediënten met wat extra zon/warmte: gierst, noten, pitten, zaden, andere bloemvruchten van kruiden zoals anijs, venkel, komijn, korianderzaad, groentes als pompoen, peultjes en peulvruchten.

Havermoutpap voor 2 personen

Ingrediënten

  • 80-100  gram fijne havervlokken
  • 400 ml volle melk
  • Appel
  • Blauw bessen
  • 2 handjes walnoten
  • Kaneel of kardemom of beide

Bereiding

  1. Doe de havervlokken en melk een avond van te voren in een steelpan en zet weg in de koelkast, waar het een nacht kan weken
  2. Was de appel en blauwe bes
  3. Snijd de appel in stukjes
  4. Breek de walnoten in stukjes
  5. Kook de geweekte havervlokken met de melk zo’n 3-4 minuten
  6. Verdeel het over 2 kommen en garneer met appel, blauwe bes, walnoten, kardemom en/of kaneel

Verwarmende Linzensoep

Ingrediënten

  • 1-2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 winterwortel
  • 3 takken tijm
  • 150 gram Puy linzen/Dupuis linzen
  • 1,3 liter water
  • Klein bosje peterselie
  • 100 gram spinazie
  • 50 gram pikante geitenkaas

Bereiding

  • Snijd ui fijn
  • Snijd de knoflook fijn en druk het met de mes tot pasta
  • Snijd de wortel in fijne stukjes
  • Verhit de olijfolie en voeg de ui, knoflook toe en fruit deze 1 minuut op getemperd vuur
  • Voeg de wortel en de tijm toe en fruit deze 5 minuten
  • Spoel de linzen ondertussen schoon
  • Voeg de linzen toe en roer het rustig 1 minuut rustig door
  • Voeg 1,3 liter water toen en laat het 25 minuten koken
  • Rasp de geitenkaas met de grove rasp
  • Was de spinazie en de peterselie
  • Snijd de peterselie grove stukken
  • Maak de soep op smaak met zout en peper
  • Verdeel de spinazie over 4 borden
  • Verdeel de soep over deze 4 borden
  • Strooi de geitenkaas en vervolgens de peterselie erover

(in dit recept zijn alle delen van een plant verwerkt, wortel, stengel/blad, vrucht, waardoor het harmoniserend werkt op het denken, voelen, willen van de mens)

Al onze voedingstips krijgen we van antroposofisch geïnspireerd diëtiste Annemieke Zeilstra