< Naar het nieuwsoverzicht

Wij weten meer na het symposium over de PGO

Maandag 28 mei - Goede vragen, positieve geluiden, mooie en informatieve verhalen. 8 Mei 2019 was het symposium over de PGO in therapeuticum Aquamarijn in Arnhem. Deze dag had twee kanten, enerzijds informatief, want hoe zit het nu precies en wat is een PGO eigenlijk? Wat betekent het voor zorgverlener maar ook zorgnemer? Anderzijds hebben we gekeken naar willen wij als antroposofische organisatie deel uitmaken van de PGO en hoe kunnen we daar vorm aan geven. Wij hebben hier de belangrijkste vragen, feiten en gebeurtenissen op een rij gezet.

Wat is een PGO eigenlijk?

Een PGO (persoonlijke zorgomgeving) is een digitale omgeving waarbij de patiënt de mogelijkheid krijgt om al zijn zorggegevens zelf te registreren en in te zien. Heel interactief dus. Het is een levenslang online hulpmiddel dat toegang geeft tot alle persoonlijke gezondheidsgegevens. De patiënt bepaalt zelf welke informatie hij deelt met huisarts, therapeut of medisch specialist. Van behandeling tot medicatie, onderzoekuitslagen en inentingen, alles kan de patiënt terugvinden in de PGO. Ook kan de patiënt zelf gegevens invullen zoals: Gewicht, voedselinname of sportactiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan een app of horloge dat je hartslag en stappen telt. Ook kan het nazorgtraject veel interactiever worden toegepast. Het kan zijn dat er ook chatfuncties worden toegevoegd aan de PGO zodat je met een korte vraag, direct contact heb met de behandelaar of patiënt.

Wie houdt het dossier bij?

Dit doe je zelf. De zorgverleners zetten de data zo in het systeem dat alleen jij daar bij kan. Wil je iets overleggen met een andere arts dan zorg je dat deze toegang krijgt tot die informatie. Als patiënt sta je zelf aan het roer van je eigen zorgomgeving.

Hoe werkt een PGO

Een PGO wordt een website of app waar je via je Digi-D kunt inloggen en jouw zorgomgeving kan bekijken. Op dit moment zijn er 14 bedrijven bezig om de ideale PGO in te richten en te maken. Op www.pgovergelijker.nl kun je de verschillen bekijken.

Zijn mijn data veilig?

Het is natuurlijk heel belangrijk dat de omgeving waarin al deze gevoelige data staat heel veilig is. Er moet dus een omgeving ontworpen worden waarin commerciële bedrijven niet zonder jouw toestemming bij die gegevens kunnen komen. Om dat te voorkomen heeft de overheid het MEDmij keurmerk ontworpen. Een keurmerk dat garant staat voor jouw veiligheid. Op dit moment hebben twee bedrijven die een PGO hebben ontworpen een keurmerk. Dat zijn Ivido en Drimpy. Online kan je al even een kijkje nemen.

PGO & antroposofie

De PGO en antroposofie lijken misschien wel meer op elkaar dan je zou denken. Want de vraagstelling: Hoe staat het met mijn gezondheid en wat kan ik daar zelf aan doen? Is iets dat in beide gevallen resoneert. Zeggenschap over jouw gezondheid ligt dichtbij de antroposofische visie.

Zorgprogramma

In de toekomst kan je straks een of meerdere zorgprogramma’s koppelen aan jouw PGO. Dus heb je interesse in een bepaalde manier van zorg of heb je een bepaalde zorg nodig dan kan je dat koppelen aan jouw omgeving. Bijvoorbeeld je wordt moeder, dan kan je alle informatie delen met kraamhulp, verloskundige, ziekenhuis en huisarts. Ben je daarnaast geïnteresseerd in de antroposofie en wil je weten hoe je een pasgeboren baby inwikkelt of heb je behoefte aan een andere visie dan kun je dat allemaal opzoeken, aanvinken en terugvinden in jouw zorgomgeving.

Als zorgverlener of overkoepelende zorgorganisatie kun je dus allerlei informatie in de vorm van tekst, beeld of filmpjes in deze omgeving klaarzetten. Het is dus een aanvulling en dit kan natuurlijk toegepast worden op alle mogelijk onderwerpen waar je meer over zou willen of moeten weten. Dit onderdeel is van groot belang voor Antroposana. Het feit dat er zoveel specifieke kennis is die we kunnen verzamelen, laten zien en aanbieden op een onlineplatform is ontzettend waardevol. Op die manier kunnen we, helemaal als onze informatie/app, vooraan in de winkel ligt, meer mensen kennis laten maken met de antroposofie.

Lastige vragen

Dit onderdeel was een van de redenen om het symposium te organiseren, om te toetsen hoe dit leeft binnen de antroposofische gezondheidszorg bij zowel de zorgnemer als verlener. Iedereen stond open voor de PGO en een toegepast zorgprogramma. Wel kwamen er soms kritische vragen uit de zaal. Zoals: Gaat de besluitvorming straks ook digitaal? Of hoe gaan we om met de subjectieve informatie die in de PGO komt te staan? Er zijn nog geen klipklare antwoorden op dit soort, meer ethische, vraagstukken. Alles valt en staat bij een juiste inrichting van deze digitale omgeving. Dit moet op een manier gedaan worden zodat dergelijke vraagstukken door de eigenaar zelf kunnen worden bepaald.

Niet verplicht voor alle zorgverleners

Niet alle zorgverleners hoeven zich bij de PGO aan te sluiten. Alleen de BIG-geregistreerde zorgverleners zijn verplicht om zich daarbij aan te sluiten. Ben je dat niet, maar wil je wel, dan kan je daar natuurlijk zelf voor kiezen. Aan de andere kant staat de patiënt zelf aan het roer, dus vindt hij het van belang ook jouw verhaal in zijn omgeving te zetten en te delen met anderen dan kan hij dit zelf in zijn online omgeving plaatsen.

Ideeënbus

Deze week gaat het mailadres pgo@antroposana.nl online. Hier kun je terecht met jouw vragen en ideeën over de PGO en het antroposofische zorgprogramma. Wil je meedenken over wat er allemaal in moet staan, of heb je een slim idee hierover, heb je een vraag of idee wat je zelf zou kunnen bijdragen, schroom niet en stuur een mail.