< Naar het nieuwsoverzicht

De Schloss apotheek voorziet Nederland al zestien jaar van antroposofische geneesmiddelen

Woensdag 23 januari - De meeste cliënten van antroposofische artsen hebben weleens gehoord van ‘de Schlossroute’, als manier om de voorgeschreven medicijnen via Duitsland te verkrijgen. Wat houdt die Schlossroute precies in? Waarom gaan die via Duitsland? En wie zijn de mensen erachter? Een gesprek met Manuel Meissner, apotheker van de Schloss apotheek in Ottweiler en Marina Michel, zijn onmisbare Nederlandse apothekersassistente.

Zo oma, zo zoon, zo kleinzoon

Het verzendhuis van de Schloss Apotheke bevindt zich in St Wendel, een schilderachtig dorpje in het Duitse Saarland, op vier kilometer afstand van de ‘moederapotheek’ in Ottweiler, zo’n tweeëneenhalf uur rijden naar het zuiden vanuit Maastricht. Manuel Meissner (61) is derde generatie apotheker. Aan het begin van de vorige eeuw beoefende zijn oma als één van de eerste vrouwen dit beroep al. Zijn vader nam de apotheek over in 1959. In 1990 zette Manuel het bedrijf voort en de volgende generatie staat al in de startblokken. Bij de Schloss Apotheek werken inmiddels in totaal 56 mensen.

Meissner vertelt: ‘De Schloss apotheek was in eerste instantie een heel gewone Duitse apotheek. Er bestond nog geen Europese markt, ieder land had zijn eigen handelsregels. Mijn vader ging regelmatig naar Frankrijk (mijn moeder komt uit Parijs). Vaak bracht hij voor bevriende antroposofische artsen antroposofische medicijnen mee uit Duitsland, die niet verkrijgbaar waren in de Franse apotheken. Nadat ik het bedrijf overnam heb ik de contacten met Frankrijk verder verzorgd. Tot op heden bestellen Franse antroposofische artsen hun geneesmiddelen bij de Schloss Apotheek.’

 

Na Frankrijk ook Nederland
Toen in 2002 in de Nederlandse wet werd vastgelegd dat apotheken geen antroposofische middelen meer op voorraad mogen hebben, was het een uitkomst dat de Schloss apotheek ervaring had opgedaan met de levering van antroposofische medicatie aan het buitenland; het bleek eenvoudig om ook Nederland te voorzien van antroposofische geneesmiddelen. Meissner: ‘Intussen vinden Nederlandse en Belgische artsen en patiënten hun weg naar onze apotheek, waar alle soorten antroposofische medicijnen snel, eenvoudig en voor een goede prijs kunnen worden geleverd.’ Het lijkt omslachtig om geneesmiddelen te bestellen in Duitsland. ‘Vergis je niet’, zegt Meissner: ‘We zijn logistiek goed georganiseerd en we zitten dichtbij de producenten in Duitsland en Zwitserland, met wie we goede contacten hebben opgebouwd. We hebben een breed assortiment aan antroposofische middelen en kunnen snel leveren. In de meeste gevallen hebben cliënten hun medicijnen binnen twee werkdagen in huis.’

Schlossroute.nl

Met een foto van het recept kunnen bestellingen bij de Schloss apotheek tegenwoordig met iedere smartphone eenvoudig gedaan worden, via schlossroute.nl. De bestelling kan in enkele stappen worden voltooid, waarna het recept gecodeerd verzonden wordt. Op deze website kunnen mensen zich ook informeren over de prijzen; via een link zijn de actuele prijslijsten van de belangrijkste antroposofische fabrikanten beschikbaar.

Direct contact met artsen en cliënten

De Nederlandse Marina Michel (53) werkt al vanaf het begin op de verzendafdeling van de Schloss Apotheek. Ze verwerkt de bestellingen, doet de administratie en beantwoordt mails van cliënten en antroposofische artsen. Marina: ‘Ik vind het heel leuk om hier in Duitsland dagelijks in mijn moedertaal contact te hebben met Nederlandse en Belgische klanten. Zo houd ik het lijntje met mijn wortels - ik ben geboren en getogen in Zeeland- levend. Door de jaren heen heb ik goede contacten kunnen opbouwen met Nederlandse antroposofische artsen. Vele artsen faxen ons hun recepten aansluitend aan een consult. Ook het contact met cliënten, sommige van hen zijn al vele jaren bij ons bekend, vind ik leuk. Soms krijg je heel dankbare reacties, als middelen goed gewerkt hebben.’ Toen Marina in 2002 bij de Schloss apotheek kwam werken had ze nog nooit van antroposofie en antroposofische geneeskunde gehoord. Intussen staat haar eigen badkamer vol met de zelfzorgmiddelen van Wala en Weleda.

Vervullend werk

Naast een verzendapotheek en een gewone apotheek waar klanten terecht kunnen voor hun medicatie en zelfzorgmiddelen, verzorgt de Schloss apotheek de medicatie voor enkele bejaardentehuizen en diverse zorginstellingen. In de goed uitgeruste apotheek kunnen individuele recepten worden bereid, waaronder homeopathische oogdruppels. Meissner: ‘Onze antroposofische verzendapotheek is iets speciaals. Antroposofische geneesmiddelen zijn hele bijzondere medicamenten. Van buitengewone kwaliteit omdat ze 100% natuurlijke materialen als uitgangspunt hebben, die verwerkt worden volgens ambachtelijke procedures. Voor mij als apotheker is het heel vervullend antroposofische medicijnen te kunnen aanbevelen en verkopen.’

Hoe kun je bestellen bij de Schloss apotheek?
Dat kan met een recept van een antroposofische arts via:
-www.schlossroute.nl (met iedere smartphone)
-mail, info@schlossapo.de
-telefoon: 0049 6851 9395650 (onze Nederlandse medewerkster, is direct bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:00 - 16:00 uur)
-Alle zelfzorgmiddelen van Wala en Weleda zijn zonder recept te bestellen via de webshop van de Schloss Apotheek: www.schlossapo.de

Wat kunt u bestellen?

- WALA: alle preparaten.- WELEDA: alle ampullen, vele andere preparaten. Bestellingen met Nederlandse preparaten worden aan de Weleda in Zoetermeer of aan een andere Nederlandse apotheek doorgestuurd.
- ABNOBA: alle preparaten.
- ISCADOR: alle preparaten.
- Alle in Duitsland beschikbare preparaten.
- DHU (VSM)  

De actuele prijzen van de medicatie vindt u onder www.schlossapo.de. Per bestelling worden er € 3,95 administratiekosten in rekening gebracht.