< Naar het nieuwsoverzicht

Royement van arts door NVAA

Maandag 27 maart - Het bestuur van Antroposana heeft kennis genomen van de, in de door SBS op zondag 5 maart 2017 getoonde, handelswijze van een antroposofisch werkend arts.

Het bestuur van Antroposana staat achter de visie van de beroepsvereniging van antroposofisch artsen, de NVAA: “De antroposofische geneeskunde is een verruiming van de reguliere geneeskunde, doordat zij naast de gebruikelijke behandelprotocollen ook de geestelijke ontwikkeling van de mens serieus neemt en betrekt in het opstellen van een behandelplan. Pendelen heeft als irrationele methode daarin geen plaats”.

Antroposofische geneeskunde heeft niets te maken met het afwijzen van levensreddende behandelingen, zoals bijvoorbeeld tegen kanker, maar zal zich juist richten op het (onder-)steunen van mensen die een reguliere behandeling (tegen kanker) ondergaan.

De NVAA heeft een uitgebreid kwaliteitsbeleid, waarin begrepen de gedragsregel ‘niet-reguliere behandelwijzen’ van de KNMG en doet er alles aan om de kwaliteit van haar leden te borgen.  Zo is er naast de reguliere BIG-herregistratie een verplichte antroposofisch-medische nascholing en worden de leden elke 5 jaar gevisiteerd.

Antroposana distantieert zich net als de NVAA nadrukkelijk van de uitlatingen waarmee door deze arts in woord en gedrag collega-artsen en de minister geschoffeerd werden in de betreffende uitzending.

Zijn handelwijze en uitlatingen zijn voor het NVAA-bestuur aanleiding geweest om de arts met onmiddellijke ingang zijn certificaat antroposofisch arts te ontnemen en hem te royeren als lid. 

 

Het bestuur van Antroposana

Marjolein van Kleffens, Hans Bastianen, Wieneke Groot