< Naar het nieuwsoverzicht

Alleen pillenindustrie werd gelukkiger van antidepressiva

Donderdag 15 oktober - Terwijl het aantal gebruikers van psychofarmaca blijft stijgen, blijkt het aantal mensen met psychische klachten helemaal niet af te nemen, schrijft psychiater en publicist Bram Bakker. 'We zijn dertig jaar verder sinds de introductie van deze SSRI’s en we kunnen niet anders concluderen dan dat we er met zijn allen zijn ingeluisd. Het aantal mensen met psychische klachten neemt niet af, terwijl het aantal gebruikers van psychofarmaca blijft stijgen.

Zo goed zijn die pillen dus niet, mag je concluderen. De farmaceutische industrie verleidde artsen massaal om psychisch leed te lijf te gaan met een receptenblok. Er zijn talloze ‘evidence based’ indicaties voor gebruik van antidepressiva, maar zelden raken mensen al hun klachten kwijt door enkel een pil in te nemen. Ook middelen tegen psychose en ADHD werden geraffineerd en op grote schaal in de markt gezet vanwege hun veronderstelde voordelen ten opzichte van ‘ouderwetse’ middelen. Een veel gebruikt verkoopargument was ook altijd de mate van onderbehandeling die men vond in onderzoeken, die vaak werden gesponsord door de farmaceutische industrie: heel veel mensen met psychische klachten zouden ten onrechte geen medicatie krijgen. Inmiddels is dit ruim achterhaald, doordat onnodig veel mensen zijn ingesteld op psychofarmaca, zonder dat er sprake was van een goede indicatie.
Terwijl Nederland in onderzoeken nog altijd een van de gelukkigste landen in de wereld blijkt te zijn, zit de bevolking massaal aan de gelukspillen. Die de belangrijkste oorzaak van alle psychische klachten geheel onberoerd laten: onze leefwijze is het probleem, en die verander je niet met een tabletje. Aldus Bram Bakker. Deze week verschijnt zijn boek ‘Geluk uit een potje. Waarom we te veel slikken.’
NRC.next, 15-10-2015