Huisapotheek: De Kracht van Kamille

Door Redactie - In: huisapotheek - 23 mei 2024

Tekst Lotte de Vrijer | llustratie Lizzy Harper

In deze nieuwe rubriek belicht Ita een antroposofisch geneesmiddel. Wat is het? Hoe werkt het? Wat zijn de werkzame bestanddelen? Apotheker Lotte de Vrijer en oud-huisarts Sander de Steur vertellen je dit keer over het veel voorgeschreven middel Chamomilla comp. Via de blokjescode aan het eind van dit artikel beland je in de medicinale tuin bij tuinman Jan Graafland.

 

Huisapotheek: De Kracht van Kamille

Wat is het?

De Chamomilla comp. zetpillen zijn in de eerste plaats een kindergeneesmiddel en worden voornamelijk ingezet bij infecties met koorts en onrust, in het bijzonder wanneer ze gerelateerd zijn aan het doorkomen van tandjes. Ook kunnen ze worden ingezet bij volwassenen, bijvoorbeeld bij refluxklachten of een pijnlijke menstruatie.

De Chamomilla comp. zetpillen zijn een geneesmiddel dat enkel verstrekt mag worden op recept van een arts. Elke huisarts of arts in een consultatiebureau mag een dergelijk recept uitschrijven. Niet elke arts wil het echter voorschrijven. In dat geval kun je consultatief terecht bij een antroposofisch arts.

Samenstelling

Deze zetpillen bevatten zes werkzame stoffen. Dit zijn vloeistoffen die worden ingedroogd in cellulosepoeder en vervolgens aan de gesmolten zetpilbasis worden toegevoegd. Als zetpilbasis wordt cacaoboter gebruikt: een natuurlijke grondstof die vast is bij kamertemperatuur en smelt bij lichaamstemperatuur.

Argentum metallicum praeparatum

Argentum, beter bekend als zilver, wordt in de vorm van zilverspiegel verwerkt. Deze wordt bereid door het metaal onder sterke verhitting tot verdampen te brengen en het vervolgens te laten neerslaan als een flinterdunne, licht doorlatende spiegel. Met dit proces wordt beoogd het metaal een soort reinigings- en verjongingskuur te laten ondergaan om het actiever en dynamischer te maken. De voornaamste werkingsgebieden van zilver zijn de huid en slijmvliezen, de zelfherstel-processen, de hernieuwing van cellen, weefsels, organen, de voorplantingsorganen en de hersenen met hun reflecterend vermogen. Wanneer deze processen te zwak of te sterk dreigen te ontsporen, dan wordt zilver ingezet. Geconcentreerd zilver werkt ontstekingsremmend (antibacterieel) en helpt daarom bij infecties.

Belladonna

De zetpillen bevatten ook Atropa belladonna, de wolfskers. In de antroposofische geneeskunde herkent men in Belladonna een plant met een duidelijke polarisering tussen boven en onder, opbouw en afbraak. Wanneer in de mens deze polarisering in overmaat optreedt en in een eenzijdigheid afglijdt, kunnen ziekteprocessen ontstaan, die zich als ontstekingsproces, dan wel verkrampings- of verhardingsproces uiten. Belladonna heeft als therapeutisch doel om opbouw en afbraak weer in evenwicht te krijgen. In Chamomilla comp. werkt het ontkrampend.

"Kamille werkt ontstekingsremmend, krampstillend, ontgiftend en ontsmettend"

Chamomilla

Ook de wortel van Chamomilla wordt toegevoegd, de echte kamille. Kamille heeft een ontstekingsremmende, krampstillende, ontgiftende en ontsmettende werking. In de antroposofische geneeskunde wordt kamille ingezet bij overmatige bewustzijnsprocessen op plekken waar dat niet gewenst is, zoals buikkrampen, menstruatiepijn, zenuwpijn (zoals bij het doorkomen van tandjes) en de opwindingstoestanden en onrust die hieraan gerelateerd zijn.

Echinacea angustifolia en Echinacea purpurea

Tevens worden er twee soorten Echinacae-planten toegevoegd. Deze planten worden ingezet als een weerstand-verhogend en infectie-bestrijdend middel. Echinacea angustifolia is vooral aangewezen wanneer afweerzwakte en pijn op de voorgrond staan. Echinacea purpurea is vooral aangewezen wanneer het aspect ontsteking overheerst. Beide soorten worden samengevoegd om de verschillende kwaliteiten elkaar te laten aanvullen en versterken.

Papaver somniferum

Tenslotte wordt ook Papaver somniferum toegevoegd, de slaapbol. De onrijpe vrucht van de slaapbol bevat een wit melksap. Dit melksap zit boordevol stoffen, welke een verlammende en verdovende werking op zenuwen en zingtuigen hebben. Het werkt kalmerend en pijnstillend en veroorzaakt tegelijk een algeheel geluksgevoel. Bij Weleda wordt niet het melksap, maar de vruchtkapsels verwerkt, welke zwak slaapverwekkend en spierverslappend werken. Ze worden in gepaste verdunning toegepast om een rustige, harmoniserende slaap te bevorderen bij infecties met koorts en onrust.

Meer weten over antroposofische geneesmiddelen? Lees verder op de website van Antroposana. www.antroposana.nl/2019-antroposofische--geneeskunde-200

Wil je wel eens zien hoe er gewerkt wordt in de bereidingsapotheek van Weleda? Via deze blokjescode krijg je een indruk van het indrogen van werkzame stoffen tot poeders en van het maken van zetpillen. Tuinman Jan Graafland vertelt je over kamille en belladonna: https://gmd.weleda.nl/kamillezetpillen

Ervaar het zelf

Ben je benieuwd naar de tuin vol geneeskrachtige planten van Weleda? Meld je dan aan voor een van de bezoekersdagen: 12, 14, 15, 19, 21 en 22 juni | 28, 30 en 31 augustus | 11, 13 en 14 september | Idee: neem iemand mee!
weleda.nl