column Ellemiek Peek - Brandneteltijd

Door Redactie - In: column - 23 mei 2024

Tekst Ellemiek Peek | beeld nordwood-themes-unsplash

Ieder jaar krijg ik van mijn moeder een verzameling winterviolen, die ze altijd met zorg zelf samenstelt. Fluwelige bloemen in geel, blauw, paars, wit en roze, want één kleur is géén kleur in haar ogen. Dit is een traditie van jaren. Haar cadeau aan mij. Zo dierbaar. Zij vindt dat ik de violen nodig heb. Juist aan het eind van de winter, als het buiten nog somber kan zijn.

 

column Ellemiek Peek - Brandneteltijd

Met deze bonte violen draagt zij warmte en veerkracht naar binnen. Want ondanks de adventstijd, de 12 heilige nachten en het stille in de natuur ging de wintertijd meer over afbraak dan opbouw. Sint Maarten, Sinterklaas, de kersttijd, oud en nieuw en dan ook nog de verjaardagen van man en kinderen. Zo leuk. Zo veel! Zeker als je alles met warmte, aandacht en mooi eten wilt verzorgen.

Het begint eigenlijk al in de zomervakantie. Een heerlijke periode vrij met het gezin. Je laadt op en begint energiek aan het nieuwe seizoen van school en werk. Je zegt enthousiast ‘ja’ tegen alles wat je wordt gevraagd te organiseren. Leuk! Zin in! Gaandeweg gaat de agenda knellen en moet je kiezen. Wat gaat eruit? Yoga of die vergadering? Rustig een weekmenu maken of liever die broodnodige frisse neus halen? Verse pizza maken of toch maar bestellen? Zelf koken met verse kruiden die zo zomers geuren terwijl je ze snijdt? Of toch even een pakje of zakje. Ken je dat gevoel, dat je energie en goede voornemens weg glippen? Aan alle kanten voelt het te vol en kom je tijd te kort. Je kunt zoveel, je wilt zoveel en kiezen is moeilijk. Je geeft te veel van jezelf weg, belandt in de zwaarte en komt langzaam tot stilstand.

Zoals de winterwind de blaadjes van de violen zachtjes wiegt en opwipt, zo kun je zelf ook wel een zetje gebruiken. De plantenwereld kan een inspiratie zijn. In de lente laat de natuur ons dit vernieuwende gebaar duidelijk zien: haar groeikrachten zijn in deze tijd ongeëvenaard! Planten beginnen zonder aarzeling weer opnieuw, gelokt door het licht en de warmte. Zo zeg ik het ook tegen mijn cliënten: elke dag is een nieuw begin.

Hoe hervind je jouw innerlijke rijkdom en hoe zet je die in voor jezelf? Waar is het licht, voelt het warm, vrolijk en inspirerend? Wat voedt jou eigenlijk? Waardoor gaat je eigen creativiteit weer stromen? Want dat is de plek waar je weer tot bloei komt. Daar hervind je jouw levenskracht.

‘Ja maar: hoe dan?’ hoor ik je denken. Gun het jezelf om deze lente eens een project te maken van de geneeskrachtige brandnetel. Een superfood die je ongelooflijk veel kan bieden. Ga naar buiten, zoek ‘m op, teken de plant, lees erover, pluk en kook ermee. Maak thee, soep of een zalfje. Probeer goed te luisteren naar je innerlijk terwijl je bezig bent: ben je nieuwsgierig? Heb je vragen? Zie je op tegen het plukken? Zo leer je niet alleen de brandnetel beter kennen, maar ook jezelf.

 

Ellemiek Peek is natuurvoedingskundige. Ze begeleidt ouders en kinderen naar meer vitaliteit.

Meer weten over brandnetels?

Je vindt hier ook enkele recepten.
https://mens-en-gezondheid.nl/home/geneeskrachtige--kruiden-en-planten/brandnetel-gezonde-superfood-met-geneeskracht