Zielevoedsel

Door Redactie - In: voeding - 2 april 2021

Tekst Manon Berendse  |  Portret Jörgen Caris


De uitdrukking ‘je bent wat je eet’ is kort, maar intrigeert. Zeker als je kinderen grootbrengt – dan heb je steeds weer uit te vinden wat voedzaam en passend is bij hun ontwikkeling. Hoe kies je voeding waar ze van opbloeien, die vitaliteit geeft en die bij jullie gezin past? Natuurvoedingskundige ­Ellemiek Peek denkt met je mee.

Zielevoedsel

In haar lichte spreekkamer bij het Kindertherapeuticum ontvangt Ellemiek Peek kinderen en hun ouders met vragen over eten in de ruimste zin van het woord. Het kan gaan over specifieke voedingsmiddelen of allergenen, over overgewicht, maar ook over verschillen aan tafel bij papa of mama als zij gescheiden zijn. Ook gewoonten en rituelen rondom eten doen ertoe vindt Ellemiek – zeker nu. ‘Ouders zijn moe door alle lockdownperikelen en ieders schermtijd is vertigvoudigd, dus het is soms best delicaat om samen het verband tussen vraag, voeding en gezin te onderzoeken. Maar een ingangetje vinden we altijd. Alleen ons gesprek kan al een zetje geven.’

Om een heel mens te worden, heb je alle natuurrijken nodig: mineralen, plantaardige en dierlijke voedingsstoffen

Warme cirkel

In haar praktijk ziet Ellemiek dat voedzaam koken en boodschappen doen voor gezinnen echt niet altijd vanzelf gaat. ‘Veel ouders gaan wel op zoek, maar voelen zich daarin alleen. We hebben tegenwoordig veel minder vaak een warme cirkel van mensen om ons heen die ons op weg helpen in ons ouderschap of in de keuken. En al is internet superhandig, het kan je ook onzeker maken: waar doe je goed aan als het gaat om gezond (op)voeden? Het gevolg is dat we in Nederland kinderen veel te snel loslaten: ze eten maar gewoon mee met de pot zonder dat we ons afvragen wat ze in iedere leeftijdsfase echt nodig hebben. Borrelhapjes belanden bijvoorbeeld vaak veel te vroeg op hun bordje en kinderen zelf laten kiezen wat ze eten of wanneer is ook niet zo’n goed idee. Iedereen heeft baat bij ritme en kinderen in de groei zeker. Je bent niet alleen hun lijf aan het voorzien van brandstof – je bent ook hun energielichaam aan het (op)voeden. Je kunt ook zeggen: om een heel mens te worden, heb je alle natuurrijken nodig: mineralen, plantaardige en dierlijke voedingsstoffen. Een kind mag alles ontmoeten wat er in de natuur is. En als zijn voeding dan ook nog van vitale kwaliteit is, kan dat echt een fundament leggen onder je hele gezin. We staan daar in Nederland veel te weinig bij stil, maar als je kind niet lekker uit de verf komt, kan dat zo’n enorme impact hebben op je hele gezin.’

Vitale voeding kan echt een fundament leggen onder je hele gezin

Eten is ontmoeten

‘Voeding tot je nemen is iedere keer een impuls van buiten. Als je een koekje kiest met tien ingrediënten laat je eigenlijk tien keer iemand binnen. Daar zijn we wel alert op als er letterlijk iemand voor de deur staat, maar als het om voeding, kleding of onze directe leefomgeving gaat, zijn we ons dat vaak minder bewust. Menskundig gezien is je voedingspatroon een wezenlijk onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling. Wat neem je tot je? Waar komt het vandaan? Hoe is dat eten geteeld of bereid? Met eerbied, aandacht en respect of niet? Eten is iedere keer weer een ontmoeting. Ook in sociale zin: het kan je verbinden met anderen of juist isoleren. Blijf kijken naar wat het je kind brengt om ook buiten de deur compleet veganistisch of zonder vlees of suiker te eten. Voelt het zich prettig om altijd de uitzondering te zijn als er getrakteerd of opgeschept wordt? De kinderen die ik zie in mijn praktijk zijn vaak onbewust in eenzijdigheid terechtgekomen. Maar ze moeten iets te verteren hebben – daaraan kunnen ze zich juist ontwikkelen. Door je voeding te leren verteren verbind je je dieper met je omgeving en met jezelf.’

Door je voeding te leren verteren verbind je je dieper met je omgeving en met jezelf

Investeer in die warme cirkel om je heen: durf te vragen om een warme maaltijd op een drukke dag

Eten is een feestje

‘Zintuiglijk is eten een buitenkans – iedere dag kunnen we die benutten. Als voeding verwarmend en omarmend werkt, wordt het een feestje. Kijk eens wat er gebeurt als je de eettafel mooi maakt, de telefoons weg laat leggen en wat meer tijd neemt voor elkaar.’ Glimlachend: ‘Kook gevarieerd – er is zo veel meer mogelijk dan boontjes of broccoli. Kijk eens wat aandachtiger naar groene asperges: wat een vormkracht! Knapperige sla kan blij maken, het friszure van rabarber krijgt je aan het bakken en straks hebben we weer dieprode tomaten. En investeer in die warme cirkel om je gezin heen: durf te vragen om een warme maaltijd op een drukke dag. Aandacht voor voeding kun je echt mee geven – aan je kinderen en aan elkaar.’


Aan de slag!

Zin om met je (klein)kind de keuken in te gaan? Ellemiek helpt je op weg met zinnige kookboeken en sites. De Kleine Vegetariër | Antoinette Hertsenberg & Marion Pluimes | Karakter Uitgevers | hier te bestellen
Baanbrekend kookboek in 2010, maar nog altijd super informatief. Welke voedingsstoffen hebben kinderen in iedere leeftijdsfase nodig? Hoe stel je een uitgebalanceerde vegetarische maaltijd samen voor je gezin? En als je zwanger bent? Diëtiste Marion Pluimes ken je misschien van De Groene Kookacademie. Daar vind je ook heerlijke recepten! 

Lekker gesmeerd van groente tot spread | Emelie Heller & Leentje Speybroek | Samenwerkende Uitgevers
Zoek je alternatieven voor vleeswaren of kaas op brood? Dit kookboek grossiert in smakelijk groentebeleg. Van artisjok-linzenspread tot knolselderijboter. Zo hoef je nooit meer te kiezen voor saai of kant-en-klaar. Van de makers van het kookboek ‘Kook het seizoen’. Wat eet je wanneer, hoe bewaar je groenten, gezonde smaakmakers en slim gecombineerd met fruit.


Creëer je eigen rituelen rondom eten

- koop lokale ingrediënten en volg het seizoen

- eet echt voedsel: vermijd bewerkte producten met meer dan vijf ingrediënten

- probeer het verhaal te kennen achter het eten dat je koopt

- laat je kinderen helpen en laat hen zien wat je maakt

- eet samen, aan een verzorgde tafel

- maak van eten geen moeten, maar laat kinderen wel altijd proeven

- laat groentezaden eens ontkiemen in de vensterbank

- in de lente pluk je vitaliteit in het wild: brandnetels of duizendblad en straks weer vlierbloesem! Pluk wel op een schone plek.


Aanbieding

Heb je een vraag aan Ellemiek? Dan kun je haar vrijblijvend bellen voor een kort telefonisch consult. Echt maatwerk voor jou en je gezin kan ze bieden in een tweede consult voor € 67,-. Als je nu lid wordt van Antroposana voor €35,- krijg je 50% korting op dit consult. Heb je je contributie er alweer bijna uit! Deze aanbieding geldt tot 24 juni 2021.
antroposana.nl/steun-ons/lid-worden
Ellemiek Peek: 06 16 10 33 89


Ellemiek Peek (1965) is natuurvoedingskundige en gewichtsconsulent. Voeden, koken en afvallen zijn doe-woorden voor haar. Daarom combineert ze kennis, advies, menskunde en kookworkshops in Zeist – in haar eigen praktijk én bij het Kindertherapeuticum.

ellemiekpeek.nl