Depressie

Door Redactie - In: geestelijke gezondheid, therapie - 26 september 2019

Wat is een depressie?

Als je eens flink in de put zit of je terneergeslagen voelt na bijvoorbeeld een heftige gebeurtenis in je leven of een groot verlies, hoeft er niet meteen sprake te zijn van een depressie. Als er iets gebeurt in je leven, dat je uit het lood slaat, dan is het alsof je inademt in je ziel en in jezelf naar binnen keert. Je merkt hoe je ziel belast is door het verdriet dat je voelt, je gedachten zijn met het gebeurde bezig, je wil wordt trager en je kunt minder sturen wat je wilt. Deze reactie van je lijf en je innerlijk is niet iets om je zorgen over te maken, het is een gezonde reactie op een bedrukkende ervaring. Als je gezond in je vel zit, lukt het je na een bepaalde tijd om het verdrietige wat er is gebeurd, te verwerken en het voor jezelf op te lossen. Dan kun je het gebeurde als een ervaring in een groter geheel integreren en je ziel ademt weer uit. Na deze ervaring kun je zelfs merken dat je wil gesterkt is, dat je dieper kunt voelen en dat je nieuwe inzichten hebt gekregen. Lukt het je niet om weer uit te ademen, maar blijf je met ingehouden adem in je ziel zitten, dan kan er sprake zijn van een depressie. Je gevoelsleven is mat, je wil trager dan normaal en ook lichamelijk beweeg je je langzamer. Ook in je gedachtegang ervaar je dat deze moeizamer verloopt.

Depressie

Soorten depressies

Depressie is een aandoening van je ziel. Je bedrukte gemoedstoestand beïnvloedt zowel je dagelijkse leven als verschillende lichamelijke processen en functies ongunstig, verandert je leven diepgaand en heeft ook invloed op je directe sociale omgeving.

Je kunt een reactieve en endogene depressie onderscheiden. De reactieve ontstaat als reactie op een gebeurtenis in je leven, zoals bijvoorbeeld werkeloosheid, een verlies of een lichamelijk ongeluk. Heb je last van een endogene depressie, dan ligt de oorzaak hiervan in jezelf, in je aard. Vooral deze laatst vorm van depressie is meestal lastig om zonder antidepressieve medicijnen weer te genezen.

Een depressie slaat je lam, in lichaam, ziel en geest. Het gaat er dan om je wil en je ziel weer in beweging en tot leven te brengen.

Wat kun je doen?

Bij ernstige depressies, die over langere tijd aanhouden, is het raadzaam je arts op te zoeken, voor de juiste hulp en medicatie. Naast het gebruik van antidepressiva, om je te helpen uit de verlamde innerlijke toestand te komen, kunnen antroposofische therapieën het herstelproces positief ondersteunen. Er zijn goede resultaten behaald met bijvoorbeeld uitwendige therapie, kunstzinnige therapie, spraaktherapie of heileuritmie. Deze behandelingen richten zich erop dat het je weer lukt om je eigen wil te activeren en in beweging te brengen. Zo wordt ook je ziel weer levendig en kun je van onder de donkere deken van een depressie uitkomen.

Benieuwd naar meer informatie over dit onderwerp? Lees dan verder in Depressie. Gezichtspunten nr. 7 A.J. Welman (Centrum Sociale Gezondheidszorg, 2e druk, 1997 Dronten). Te bestellen via www.gezichtspunten.nl of per tel. 0321 33 99 66.

Andere Gezichtspunten die interessant kunnen zijn voor dit thema (te bestellen bij het Centrum Sociale Gezondheidszorg) :

- Nervositeit, van J. van de Weg (nr. 2)

- Hyperventilatie en hoge bloeddruk, van A. van der Stel (nr. 11)

- Tijd en Ritme, van W. Bühler en A. Schütze (nr. 13)

- Kunstzinnige therapie, van J. Saal (nr.29)

- Psychosociale hulpverlening, van J. Dictus (nr. 39)

Meer lezen?

W. Bühler, Het lichaam als instrument van de ziel. Zeist 1989

N. Francken, Antroposofische geneeskunst, Gezichtspunten, brochure sociale hygiëne 1, Zeist 1990

A.J. Welman, De menselijke levensloop. Een psychotherapeutische benadering met behulp van sprookjesbeelden, Zeist 1987

R. Steiner, Lachen en huilen, Uitgeverij Pentagon 2010.

Gerven, M. van, C.W. van Tellingen. Depressieve stoornissen: Een integraal psychiatrisch antwoord. Uitgeverij SWP BV, Amsterdam 2011.

Het themanummer ‘Depressie’ van het Antroposana Magazine

Meer info

Bekijk ook de andere folders en flyers van Antroposana. Als u deze wilt bestellen, stuur dan een e-mail naar info@antroposana.nl. Indien u de brochure over depressie wilt bestellen, kan dat via www.gezichtspunten.nl of per tel. 0321 33 99 66.


Colofon

Auteur | Hester Melzer-Anschütz

Vormgeving | Luumen, Utrecht

Drukwerk | Bendion Mailsupport BV, ‘s-Gravenzande

Uitgever | Antroposana, Zeist

info@antroposana.nl

www.antroposana.nl

facebook.com/antroposana

instagram.com/antroposana


Disclaimer

Hoewel de grootst mogelijke zorgvuldigheid is betracht bij het samenstellen van de hier geboden informatie, kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Antroposana houdt zich aanbevolen voor op- en aanmerkingen.

© 2020, alle rechten voorbehouden