Over slaap

Door Redactie - In: diversen, geestelijke gezondheid - 3 oktober 2019

Wat is slapen?

Slaap geeft rust. Rust die je nodig hebt om bij te kunnen komen van een dag vol indrukken. Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich, dat is ook wetenschappelijk aangetoond: vele opbouwprocessen van het fysieke lijf gebeuren tijdens de slaap. Maar ook je innerlijk wordt opgefrist. Tijdens je slaap reist je innerlijk als het ware tussen de fysieke, tastbare wereld en de geestelijke, onzichtbare wereld heen en weer, in een ritmisch proces.

Over slaap

Waarom slaap je?

Zonder slaap kun je niet lang goed functioneren, omdat je niet meer herstelt en oververmoeid raakt. Onthouding van slaap is een bekende martelmethode. Slechts 24 uur slaaponthouding kan bij gezonde personen al leiden tot symptomen die vergelijkbaar zijn met die van schizofrenie. 

Hoe ga je beter slapen?

Als je slaapt, ga je als het ware op reis, door drie verschillende fasen, aldus Rudolf Steiner, grondlegger van Antroposofie. Tussen deze slaapfasen is er een overgang, die ook de REM-slaap wordt genoemd; je slaapt dan even oppervlakkiger en je ogen maken snelle bewegingen (Rapid Eye Movement). Volgens Steiner wordt jouw innerlijk bij deze overgangen als het ware gevraagd naar hoe jouw dag is geweest. Heb je de wereld om je heen echt gezien, gehoord en gevoeld, heb je andere mensen echt ontmoet?

"Je reist als het ware tussen de tastbare en de geestelijke wereld heen en weer.”

Het einde van de reis, is volgens Steiner de sterrenwereld, de plek waar we vandaan komen, waar de idealen leven en jouw eigen levensdoel. Soms word je na een diepe slaap met nieuwe inspiratie wakker, dan is dat doordat je dus even bent herinnerd aan wat je ook al weer hier op aarde komt doen.

Maak voor je gaat slapen, een voorstelling van je komende ´slaapreis´, bedenk hoe jouw dag was. Heb je met volle aandacht alles gedaan en beleefd? Dat kan je helpen om uiteindelijk dieper en beter te gaan slapen.


Bron
Peter Staal e.a., Slapen en slaapproblemen, gezichtspunten nr. 37 (Centrum Sociale Gezondheidszorg 2005)

Joop van Dam, Slapen en waken, gezichtspunten nr. 41 (Centrum Sociale Gezondheidszorg 2007)

Als u folders wilt bestellen, stuurt u dan een e-mail naar info@antroposana.nl.