Over Hoogsensitiviteit

Door Redactie - In: diversen, geestelijke gezondheid, therapie - 1 oktober 2019

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidstrek en géén psychische aandoening, volgens Elaine Aron, de Amerikaanse psychotherapeut, die deze term eind vorige eeuw introduceerde. Eén op de drie tot vijf mensen heeft deze aanleg, die je gevoeliger maakt voor zintuiglijke indrukken, doordat je heel open bent naar de wereld toe. Het voelt soms alsof je geen grenzen hebt op de plekken waar jij de buitenwereld ontmoet.

Met een hoogsensitieve of hooggevoelige aanleg ben je sneller overprikkeld door wat er om je heen gebeurt, maar je kunt vaak beter aanvoelen wat er in een ander omgaat.

Over Hoogsensitiviteit
Hoe ga je om met hoogsensitiviteit?

Het is de kunst met zowel de voor- als de nadelen van een hoogsensitieve aanleg om te gaan. Eerst moet je de juiste diagnose stellen, bijvoorbeeld door de test uit het boek van Elaine Aron in te vullen (op internet kun je deze met behulp van een zoekmachine gratis vinden). Vervolgens kun je je leven passend bij jouw speciale aanleg inrichten, door je persoonlijkheidstrek ten eerste serieus te nemen. Je bent als hoogsensitieve mens anders dan anderen. Dus zorg er bijvoorbeeld voor dat je jezelf ruim de tijd geeft om zintuiglijke indrukken te verwerken en dat je genoeg pauzes inbouwt na het opdoen van indrukken. Breng op deze manier een gezond ritme in je leven aan, met aandacht voor rust en voor innerlijke aandacht, in de vorm van meditatie, yoga, euritmie, wandelen of werken in de natuur. En probeer voordat je naar bed gaat, met je ervaringen van de afgelopen dag in een beeldbeleving te komen, door er bijvoorbeeld over te schilderen of te tekenen. De ‘terugblikoefening’ kan op diverse manieren en tijdstippen worden gedaan. Ook een visualisatie kan helpen tot rust te komen. 

Hoogsensitiviteit geeft je meer invoelingsvermogen, maar je bent ook sneller overprikkeld. Is het voor jou een last of een superkracht?

Hoogsensitiviteit als superkracht

Volgens het antroposofische mensbeeld verwerk je alles wat je via je zintuigen ervaart, in je ziel. Met een hoogsensitieve aanleg leef je sterk in je zielenleven. Je zit als het ware niet zo vast aan je fysieke lijf, de energetische wereld is meer jouw wereld. Daar voel je je thuis en de verbinding met je ziel en je geest is sterker ontwikkeld. Vaak word je je eerst je omgeving gewaar, dan pas jezelf. Je weg is er een van buiten naar binnen.

Volgens Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie, komen deze kenmerken van hoogsensitiviteit overeen met die van een hoog ontwikkeld spiritueel bewustzijn, wat hij het bewustzijn van imaginatie noemt. Je ervaart dan een staat van directe ervaring of zelfs eenwording met een object waar je je op richt, zonder dat je daarbij je zelfbewustzijn verliest. Dit is een bewustzijn dat veel mensen pas na lang oefenen met onder meer meditatie bereiken. Zo gezien is hoogsensitiviteit een mogelijkheid om je op spiritueel gebied te ontwikkelen. Een ware spirituele superkracht.

Wil je ook nog weten wat hoogsensitiviteit te maken heeft met

* grenzen en controle,

* het vervagen van een lineair tijdsbesef,

* beelddenken,

* en Goethe?

Lees dan verder in Gezichtspunt nr 64 over dit thema hoogsensitiviteit. Auteur Hans Lemmens is psychologisch medewerker binnen een antroposofische GGZ-instelling en specialist op het gebied van hoogsensitiviteit. Te bestellen via www.gezichtspunten.nl of per tel. 0321 339966.

Hoogsensitiviteit als bron van kracht

Andere Gezichtspunten die voor dit thema interessant kunnen zijn – te bestellen bij het Centrum Sociale Gezondheidszorg:

– nr 2, Jaap van de Weg, Nervositeit

– nr 13, Walther Bühler en Alfred Schütze, Tijd en ritme

– nr 14, Paul Meuwese, Vermoeidheid

– nr 24, Jeanne Dictus, Omgaan met angst

– nr 31, dubbelnummer, Roel den Dulk, Praktische oefeningen voor een innerlijke ontwikkeling

Meer lezen?

Hoogsensitiviteit als kracht, Carolina Bont

Het elastiek tussen lichaam en ziel, Hans Lemmens

Het themanummer ‘Hoogsensitiviteit’ van het Antroposana magazine Ita

Bronnen:

Hans Lemmens, Hoogsensitiviteit. Handicap of ontwikkelingsvoorsprong, gezichtspunten nr. 64 (Centrum Sociale Gezondheidszorg 2019)

Marja Waterman en Elaine Aron (2018), Hoogsensitieve personen. Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt

Meer info

Bekijk ook de andere folders en flyers van Antroposana. Als u deze wilt bestellen, stuur dan een e-mail naar info@antroposana.nl. Indien u de brochur over Hoogsensitiviteit wilt bestellen, kan dat via www.gezichtspunten.nl of per tel. 0321 33 99 66.


Colofon

Auteur | Hester Anschütz

Vormgeving | Luumen, Utrecht

Drukwerk | Bendion Mailsupport BV, ‘s-Gravenzande

Uitgever | Antroposana, Zeist

info@antroposana.nl

www.antroposana.nl

facebook.com/antroposana

instagram.com/antroposana


Disclaimer

Hoewel de grootst mogelijke zorgvuldigheid is betracht bij het samenstellen van de hier geboden informatie, kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Antroposana houdt zich aanbevolen voor op- en aanmerkingen.

© 2020, alle rechten voorbehouden