Intens leven

Door Redactie - In: diversen, geestelijke gezondheid - 18 oktober 2019

Tekst Evi Koster | Beeld Ylona Rood


Ylona Rood (43), moeder van twee zoons (7 en bijna 3 jaar) en werkende bij de Academie voor Tandheelkunde, ontdekte op haar 28e dat ze hooggevoelig is. Ze las het boek ‘Hoog sensitieve personen. Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt?’ van Elain Aron. Er ging een wereld voor haar open.

Intens leven

Wat betekent het voor jou om hooggevoelig te zijn?

'Het is een dagelijkse uitdaging om de dingen te doen die ik zou willen, in plaats van geleefd te worden door wat er steeds op me af komt. Geluiden, licht, geur, mensen en hun emoties – allemaal prikkels die sterk bij me binnen komen. Ook neem ik bijvoorbeeld emoties over of tussen de regels voel of hoor ik andere dingen. Achteraf voel ik dan dat er iets niet klopt. Of ik voel het fysiek: mijn hartslag en ademhaling gaan omhoog, ik word onrustig. Het belast me en neemt ruimte in.

Vaak kan ik niet goed voelen wat van mezelf is en wat van de ander. Dit soort prikkels veroorzaken een soort kettingreactie in mij, alsof ik mijn eigen aura kwijtraak.

Mijn twee jongens kunnen best tekeergaan. Dat komt soms zo bij me binnen dat ik moeite kan hebben om in het moment te zien wat ze nodig hebben. Er bouwt zich dan zoveel spanning op dat het voelt alsof ik ontplof. Als een fluitketel. Die spanning, die schreeuw, die moet er dan uit. Daarna voel ik meer ontspanning en kan ik weer openstaan voor wat mijn kinderen nodig hebben.'

Wat doe je om er mee om te gaan?

'Een belangrijke vraag is steeds: ‘hoe blijf ik bij mezelf?’ Ik leer steeds beter om spanningen eerder te herkennen en mezelf dan terug te trekken. Vaak ga ik dan even ergens anders in huis een klusje doen of ik ga de natuur in. En ik ben blij met een fantastische app die alpha-golven combineert met bijvoorbeeld water- of vogelgeluiden. Het beluisteren brengt me in een ontspannen, alerte staat, en ik ervaar dat ik weer bij mezelf kom.'

Wat brengt de antroposofische zorg jou?

'Via het gezondheidscentrum heb ik kunsttherapie gehad en uitwendige therapie. Inwrijvingen met rozenolie hebben mij steviger in mijn lijf gebracht, zodat ik beter bestand ben tegen binnenkomende prikkels. Dat heeft goed geholpen. De kunstzinnige cursussen brengen me in contact met de voedende kant van mezelf. Het gaat dan niet meer om het afweren van prikkels, maar om van binnenuit iets scheppen met bijvoorbeeld wolvilt of pastelkrijt. Het scheppende heeft een helende en inspirerende werking. Ik voel dan mijn innerlijke kracht. Ik kan niet beschrijven wat er dan ontstaat, maar ik voel me verbonden met mezelf en het universum. Dan voel ik liefde, rust, dankbaarheid en vertrouwen. In het dagelijks leven vind ik het heel moeilijk om dit ook te blijven voelen. Tot nu toe ervaar ik twee verschillende werelden.'

Brengt het je ook iets waar je wat aan hebt?

'Ik heb veel gehad aan mijn hooggevoeligheid toen onze te vroeggeboren dochter overleed. Tijdens de zwangerschap voelde ik dat er iets niet klopte. Door mijn hooggevoeligheid ervoer ik aandacht en verbinding met haar en het verlies. Waarbij ik ook voelde dat alles in het universum één is.

Naast dat ik nog steeds veel last heb van mijn hooggevoeligheid, brengt het me ook dat ik dingen heel intens kan beleven. Dat intense genieten is voeding voor mijn ziel en geeft me het gevoel dat ik midden in het leven sta. Dat maakt dat ik de prikkels ook wel opzoek. Die dubbelheid ervaren meer hooggevoelige mensen en ik hoop dat daar meer aandacht voor komt.

Nu ervaar ik nog te veel drukte, maar ik hoop dat als mijn kinderen groter zijn, dat er meer ruimte komt voor mijn eigen ontwikkeling. Dat ik de werelden die nu nog grotendeels gescheiden zijn meer kan samenbrengen. Aan de andere kant is mijn hooggevoeligheid ook een hulpmiddel in het contact met mijn kinderen. Ik vermoed dat mijn oudste ook hooggevoelig is: ik herken zijn manier van zijn en kan me goed verbinden met wat hij nodig heeft. Voor de toekomst wens ik dat ik mijn hooggevoeligheid beter kan inzetten ten behoeve van meer mensen.' 

Wat is hooggevoeligheid?

Antroposofisch arts Annejet Rümke definieert hooggevoeligheid als ‘een hogere gevoeligheid voor zowel prikkels van buiten als van binnen’. Onder prikkels van buiten verstaat ze alles wat via de zintuigen binnenkomt. Binnen de antroposofie worden twaalf zintuigen onderscheiden, die bij hooggevoelige mensen scherper staan afgesteld. Met prikkels van binnen bedoelt Rümke niet alleen prikkels die je bij jezelf kunt waarnemen, over hoe je in je vel zit en hoe je je voelt. Ze registeren ook de binnenwereld van anderen. Rümke: ‘Je voelt haarfijn aan hoe iemand zich voelt, zowel fysiek als psychisch. Je hebt ook een diepgaander, autonomer moreel gevoel.’ Rümke vermoedt dat dit komt omdat ook de zogenaamde ik-zin (waarmee je ook het ‘ik’ van iemand anders, kunt waarnemen) hooggevoeligen meer informatie geeft.


Verder lezen: De twaalf zintuigen | Albert Soesman | Christofoor