Beter word je thuis

Door Redactie - In: geestelijke gezondheid, therapie, voeding - 28 april 2018

Tekst I Manon Berendse   Fotografie I  Anne Dokter


De ontvangstruimte in ziekenhuis Kinderbuik & Co van kinderarts dr. Judith Deckers-Kocken ademt al haar aanpak. Er ligt een groente- en fruitkalender om mee te nemen, je vindt er flyers voor essentiële oliën en de standaard koffieautomaat ontbreekt. Er staan wel thermoskannen met verse thee en kommetjes met ongezwavelde gedroogde abrikozen, rauwe noten en kerstomaatjes. Kinderen hebben alle ruimte om te spelen en ook de klassieke balie ontbreekt. Niemand draagt hier een witte jas – de assistenten niet en dokter Judith ook niet.  

Beter word je thuis

Maar ze is er wel één – een ‘witte jas’. Deckers-Kocken promoveerde na haar studie Geneeskunde op leverceltransplantatie in Leiden (1997) en specialiseerde zich in maag-, darm- en leveraandoeningen (mdl) in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Ze zette in meerdere ziekenhuizen mdl-afdelingen voor kinderen op en bleef onderzoek doen, nieuwsgierig als ze is. Onder andere naar de effecten van yoga en meditatie op kinderen met mdl-aandoeningen – iets wat nog niet eerder gedaan was in Nederland. Op dit punt gaat de witte jas bij sommige collega-artsen misschien knellen, maar Judith Deckers-Kocken trok op basis van de onderzoeksresultaten haar conclusies. Kinderen voelen zich meer thuis in hun lijf als ze worden aangesproken in hun hele zijn – ook binnen de muren van het ziekenhuis. Ze besloot om haar baan op te zeggen en een boek te schrijven over haar ervaringen en visie, vol yoga- en ademhalings­oefeningen en gezonde kookrecepten voor kinderen en hun opvoeders. Daarna startte ze met een eigen, integraal ziekenhuis voor kinderen van nul tot twintig jaar: gezondheidshuis Kinderbuik & Co. De medische onderzoeken zijn hetzelfde als elders, maar Deckers-Kocken schenkt met haar team ook consequent aandacht aan ademhaling, voeding als medicijn en body-mindtechnieken als yoga en meditatie.

Toverpillen

Ze zegt het glimlachend: ‘Het begin was heel simpel hoor, ik begon met een laptop in een huisartsenpraktijk in Driebergen in 2015.’ Maar nu heeft ze een eigen plek in Bilthoven, op het terrein van Berg en Bosch, waar bijvoorbeeld ook het antroposofische verpleeghuis Leendert Meeshuis gevestigd is. Op het bedrijvenpark Berg & Bosch kiezen ondernemers in de zorg, gezondheid en maatschappelijke dienstverlening bewuster voor uitwisseling en samenwerking en dat is
Deckers-Kocken op het lijf geschreven. ‘In het ziekenhuis liep ik aan tegen de hiërarchie die er bestaat tussen arts en
patiënt. Zo lang een patiënt ondergeschikt is aan een ‘expert’, raakt hij niet in balans. We zijn gewend geraakt om te zoeken naar iets of iemand die je vertelt: ‘Zo word je beter’. Maar toverpillen bestaan niet. Ik heb ervaren dat wanneer je vanuit een gelijkwaardige uitwisseling van energie afstemt op elkaars menszijn - en niet op de rol die je hebt – je pas echt hoort waar de ander mee zit. Hoe kan een mens zich gehoord voelen als het ziekenhuis als systeem is gericht op symptoombestrijding? Een darmziekte onder controle krijgen met louter medicijnen is in mijn ogen geen echte heling. Daarom staan we hier stil bij de vraag wat kinderen nodig hebben om zich gezond en gelukkig te voelen. Ze leren wat ze zelf kunnen doen om te voorkomen dat ze uit evenwicht raken. Beter worden kinderen dus thuis, door hun leefstijl te veranderen en bewuster in het leven te gaan staan, ondersteund door hun familie en misschien ook medicijnen. Helder krijgen waar mensen eigenlijk aandacht voor vragen is dus de kunst. Dat gaat over veel meer dan hun lichaam alleen; ook hun gevoelens en emoties spelen mee. Maar dat krijg je niet binnen vijftien minuten in beeld. Nu kan ik een uur de tijd nemen om met kinderen en ouders samen te kijken naar wat er speelt.’

Torenhoge verwachtingen

En dat is veel. Deckers-Kocken: ‘Een kind is kwetsbaar en in de eerste levensjaren voor een groot deel afhankelijk van zijn ouders en verzorgers. Ervaringen van jonge kinderen hebben een grote impact op hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Een kind is een prachtige spiegel voor de omgeving. Wist je dat 800.000 kinderen in Nederland een chronische aandoening hebben? Dat is één op de vijf. Ruim 100.000 kinderen hebben langdurige buikpijn zonder aantoonbare oorzaak. 600.000 kinderen zijn ernstig te zwaar. En 72.000 jongeren onder de 25 jaar zijn arbeidsongeschikt als gevolg van stress, burnout of depressie. 15.000 van hen gebruiken antidepressiva. Deze cijfers gaan allemaal over welvaartsziekten – ik heb het niet over infectieziekten. Dit zijn de mensen die ik iedere dag zie – en veel van mijn vakgenoten in de ziekenhuizen ook, want als mdl-arts ontmoet je vaak de patiënten die al van alles hebben geprobeerd. Sommigen worstelen jaren met hun klachten - vaak met sociale uitsluiting tot gevolg. Oneerbiedig gezegd zijn we als mdl-arts voor veel van deze mensen een eindstation. Ze zijn wanhopig en de verwachtingen zijn vaak torenhoog.’ 

Peer in appelboom

‘Van jongs af aan heb ik me afgevraagd wie ik ben, wat ik kom doen op aarde en wat de betekenis en waarde is van het leven. In mijn zoektocht en verlangen naar antwoorden heb ik me verdiept in diverse geneeswijzen, denkwijzen en wijsheden. Zo ben ik in contact gekomen met yoga, meditatie en voeding als beste medicijn. Ik wil wetenschappelijk onderzoek doen, omdat ik altijd bezig ben met het best haalbare. Ik ga niet uit van problemen, maar van mogelijkheden – en dat kunnen best flinke uitdagingen zijn. Hierin heb ik me lang anders gevoeld dan anderen, als een peer in een appelboom. Door me niet steeds aan de omgeving aan te passen en mezelf te accepteren zoals ik ben, en alle appels en peren om me heen te accepteren zoals ze zijn, weet ik inmiddels wie ik ben en wat ik kom doen. Ik ben volledig verantwoordelijk voor mijn keuzes en hoe ik omga met dat wat er is. De droom die mij heeft gekozen, is om de wereld mooier te maken door vanuit het reguliere gezondheidszorgsysteem een brug te bouwen tussen alle vormen van geneeskunde en zo gezondheid en geluk voor kinderen te verbeteren.’

Kinderbuikenco.nl

Kinderbuik & Co is het eerste integrale ziekenhuis voor kinderen met langdurige of onbegrepen (lichamelijke) klachten, die lang niet naar school kunnen gaan. Opgericht door kinderarts Judith Deckers-Kocken, voor kinderen met chronische of langdurige (buik-) klachten, hoofdpijn, coeliakie, IBD, poepklachten, verdenking op koemelkallergie, voedingsproblemen, stemmings- of gedragsproblemen en vermoeidheidsklachten.

In Kinderbuik & Co is aandacht voor lichaam en geest. Naast reguliere geneeskunde kunnen ademhaling, Body & Mind behandelingen en voeding als medicijn helpen bij het verbeteren van gezondheid.

Deckers-Kocken werkt nauw samen met voedingsdeskundigen, psychologen, integratief kindertherapeuten en yoga & meditatietrainers. Samen stellen zij met het kind en de ouders een persoonlijk behandelplan op.

Voor aanstaande ouders die een kind verwachten is er een speciaal spreekuur, om hen zo goed mogelijk voor te bereiden op de komst van hun kind. Onderwerpen die aan bod komen zijn voeding, levensstijl, stress, meditatie, massage en yoga.

s I            Lees het vervolg van dit interview op www.antroposana.nl/144

Wie is Judith Deckers-Kocken?

Als kinderarts en wetenschappelijk onderzoeker werkte Judith Deckers-Kocken (1968) ruim twintig jaar in verschillende ziekenhuizen. Ze zette ondermeer een kinder maag-, darm-, leverafdeling op in een ziekenhuis in Almere en had een eigen kinder-mdl praktijk in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. Daar begon zij een multi­disciplinaire coeliakiepoli en IBD (voor kinderen met crohn en colitis ulcerosa), een transitiepoli (voor jongeren vanaf 12 jaar) en buikpijnpoli. Judith Deckers-Kocken is moeder van drie kinderen.