Eten doe je niet alleen voor jezelf

Door Redactie - In: voeding - 17 februari 2018

Tekst: Petra Essink Fotografie: Heidi Arts


Volgens antroposofisch diëtist in opleiding. Tessa Bonnema-Idema kan gezonde voeding wel degelijk werken, in de zin dat het je kan ondersteunen je eigen weg te gaan. Wat is in haar opinie gezonde voeding? En maakt het uit of die van plantaardige of dierlijke oorsprong is?   

Eten doe je niet alleen voor jezelf

Dankzij voeding

Na de diëtetiekopleiding koos Tessa Bonnema-Idema ervoor om zich verder te scholen in de natuurgeneeskunde en andere voedingssystemen, waaronder ook de antroposofische voedingsleer. Hoewel deze alternatieve benaderingen haar aanspraken ging ze de daarop volgende 25 jaar toch als regulier diëtist aan het werk. Bonnema-Idema werkte in ziekenhuizen en in de thuiszorg, maar voelde zich al die tijd niet echt thuis in het beroep van diëtist. Bonnema-Idema: ‘Het gereken met voedingsstoffen heeft me altijd tegengestaan. Door de menselijke kant van het vak – dat voor een deel uit maatschappelijk werk bestaat – had ik plezier in het werk. Als je met iemand in gesprek gaat over zijn voeding kom je heel dicht bij die mens. Toen ik op een gegeven moment iets van Rudolf Steiner las over over voeding, kreeg ik tranen in mijn ogen. Ik besefte: nu pas weet ik waarom ik diëtist ben geworden.’

Intussen heeft Bonnema-Idema de aanvullende opleiding tot antroposofisch diëtist bijna afgerond en werkt ze vanuit haar Fochteloose praktijk Dankzijvoeding in twee verschillende antroposofische woon-werkinstellingen.

Het kleine sprankje

‘Door de antroposofische voedingsleer ben ik eindelijk thuisgekomen in mijn beroep. Het berekenen van de voedingsstoffeninname zegt mij helemaal niets meer. Ik doe het nog wel als mensen erom vragen, maar zo’n nutriëntenlijst geeft schijnzekerheid’, vervolgt Bonnema. ‘De antroposofie heeft mij geleerd dat ik als mens verantwoordelijk ben voor de aarde en alles wat daarop leeft. Die verantwoordelijkheid is verbonden met keuzevrijheid, ook op het gebied van voeding telen, bereiden en eten. Je leeft en eet niet alleen voor jezelf. Ik heb mijn praktijk Dankzijvoeding genoemd, omdat we zijn vergeten om dankbaar te zijn voor ons eten. We danken zo veel aan onze voeding! In de eerste plaats natuurlijk dat ons lichaam functioneert en dat we dag in dag uit door kunnen gaan met leven en ademen. Maar voeding doet meer.’ Bonnema-Idema’s ogen glanzen terwijl ze uitspreekt: ‘Voeding is in staat ‘dat kleine sprankje’ wakker te maken in iemand.’

De wereld leren verteren

‘In mijn visie kun je je innerlijk niet goed ontwikkelen als je het lichaam vergeet, bijvoorbeeld door te weinig aandacht te besteden aan je voeding. Ieder mens moet leren omgaan met de wereld om hem heen. Dat is een deel van je ontwikkelingsproces. Eten helpt mensen in dat proces. Door je voeding te leren verteren verbind je je op een diepe laag met de materie, met de voedingsplanten, -dieren en -mineralen. En daardoor maakt goede voeding je wakker op een heel basale en tevens alomvattende manier.’

Ontwikkelingshulp

Op de vraag of het uitmaakt hoe voeding geproduceerd wordt, antwoordt Bonnema-Idema: ‘Ja natuurlijk!’ ‘Als je eet verbind je je met de biografie van je voeding. Het levensverhaal van een slakrop uit een technokas is totaal anders dan van de volle biogrond. En vlees afkomstig uit de biologische veehouderij heeft een heel andere geschiedenis dan uit de bio-industrie. Als je als mens je eigen ontwikkeling serieus neemt, moet je ook de ontwikkelingsweg van planten en dieren serieus nemen. Als er in de basis is gerommeld met jouw voeding, dan kan daar nooit het juiste product uit groeien. Als voeding met respect is behandeld en zijn eigen identiteit heeft mogen behouden, dan heeft het de potentie jou te helpen in jouw ontwikkeling.’

Warmte

‘Iets anders wat niet in een dieet mag ontbreken is: warmte. Die kun je letterlijk toevoegen door het kookproces, maar figuurlijke warmte in de vorm van aandacht die je aan een maaltijd besteedt. Beide soorten warmte kun je proeven! Ook kruiden, vrucht- en zaadgewassen bezitten veel zonnewarmte. Warmte, in welke vorm dan ook, draagt bij aan onze innerlijke beweeglijkheid. Juist die warmte-dynamiek hebben we hard nodig als we ons als mens willen ontwikkelen. In een menu dat volledig uit rauwe voedingsmiddelen bestaat, zit te weinig warmte. Om die reden zou ik dit nooit adviseren.’


s I   Verder lezen: Dierlijke of plantaardige voeding?

 

Wil je weten hoe antroposofisch diëtist Tessa Bonnema aankijkt tegen vegetarisme en veganisme en waarom zij vlees ‘the soup of the soup’ noemt? Lees het vervolg van dit interview op www.antroposana.nl/125

Wie is Tessa Bonnema-Idema?

Tessa Bonnema-Idema (59) deed na de middelbare school de opleiding tot diëtist en werkte als dusdanig 25 jaar in ziekenhuizen en de thuiszorg. Sinds 2010 werkt Bonnema als diëtist vanuit haar eigen praktijk bij diverse antroposofische instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds 2011 volgt ze de opleiding tot antroposofisch diëtist, die ze in 2018 zal afronden.
s I www.dankzijvoeding.nl

 

 

Nederlandse vereniging voor diëtisten werkzaam vanuit de antroposofie (NVDA)

Na het afronden van de HBO opleiding Voeding en Diëtetiek kun je je specialiseren tot antroposofisch diëtist. Hiertoe verzorgt de NVDA een aanvullende opleiding. Diëtisten aangesloten bij de NVDA zijn gespecialiseerd in antroposofische menskunde en voedingsleer en hebben een eigentijdse spirituele benadering van gezondheid, ziekte en voeding. De meeste antroposofische diëtisten zijn werkzaam binnen een therapeuticum of gezondheidscentrum. Sommigen hebben een zelfstandige vestiging.

 

                s I www.antroposofischedietisten.nl