Middelen zijn mogelijkheden

Door Redactie - In: diversen, geestelijke gezondheid, therapie - 24 oktober 2017

Tekst: Manon Berendse | Fotografie: Remke Spijkers


Consultatief arts Marieke Krans behandelt patiënten met een vorm van depressie vaak met medicatie en een therapie. In dit artikel, dat een verdieping vormt van het interview in Stroom (2017-4), staat ze wat uitgebreider stil bij de kwaliteiten van verschillende antroposofische geneesmiddelen. De meeste van onderstaande middelen zijn homeopathisch. Met het homeopathiseren breng je de stof als substantie terug naar de krachten die de substantie hebben gevormd. De mate waarin heeft te maken met de mate van homeopathische verdunning. In de antroposofische geneeskunde gebruiken we minder sterke verdunningen dan in de homeopathie gebruikelijk zijn. De middelen blijven als het ware binnen het menselijke geestelijk bereik en gaan daar niet bovenuit.

Middelen zijn mogelijkheden

Levertypische depressie

De lever vormt het meest waterige en chemische milieu van het menselijk lichaam. Als je lever goed functioneert, voel je je thuis in je lijf en behaaglijk. Mensen met een bourgondische aanleg of die gevoelig zijn voor een alcoholverslaving raken soms uit balans en kunnen baat hebben bij medicatie die lichtkracht toevoegt op dezelfde manier als chlorofyl dat doet in het plantenrijk.

-Hepar-magnesium

In bladgroen vinden we chlorofyl, wat licht assimileert. Het maakt er suikers van die omgezet kunnen worden in energie. In de lever gebeurt eigenlijk hetzelfde: daar worden voedingsstoffen omgezet in onder andere energiehoudend glycogeen, dat later als glucose weer energie kan leveren aan het lichaam. Dat is het proces wat je wilt stimuleren bij uitputting en depressie. Dit preparaat is opgebouwd uit magnesium, leverweefsel van het rund en honing. Dat klinkt als een wonderlijke combinatie, maar er ligt een diep natuurbegrip achter. Hepar-magnesium brengt een warmteproces op gang.

-Hepatodoron

Een basisgeneesmiddel om een gezond evenwicht te hervinden voor meerdere organen. Het is behulpzaam bij milde maag- en darmklachten, bij lichte vormen van eczeem en bij vermoeidheidsklachten en slaapstoornissen. Hepatodoron wordt gemaakt van de bladeren van de bosaardbei en druivenblad (dat deel dat het licht “stofwisselt”.). Het bosaardbeitje gedijt in halfschaduw en groeit dichtbij de grond, terwijl de druif juist houdt van zonlicht en warmte. Aarde en lucht zijn erin vertegenwoordigd. De aardbei draagt de pitjes aan de buitenkant, de druif aan de binnenkant. Ook het kleurengamma is divers: donkergroen en rood versus wit tot lichtgroen. Ook hier zijn dus twee tegengestelde planten samengebracht. Tegelijkertijd zijn het allebei ook vitale woekeraars, en ze smaken beiden zoet. Hepatorodon is een energierijke substantie die de suikerstofwisseling van de lever ondersteunt. Dit gebeurt in een 24-uursritme: onze lever zet suikers om in glycogeen vanaf 15 uur ’s middags. Om 3 uur ’s nachts is dit proces op zijn hoogtepunt. Dan is er sprake van een omslagpunt en dat verklaart waarom onze slaap rond dat tijdstip soms onderbroken wordt.  

‘doron’

‘Doron’ is Grieks voor ‘geschenk’. Doronen zijn basale gezondheidsbevorderende middelen die bestaan uit twee tegengestelde componenten. Ze werken ter ondersteuning op zowel lichamelijk als gevoelsgebied, vaak in combinatie met een ander geneesmiddel (in dit geval met hepar-magnesium).

Niertypische depressie

Mensen met een wakker zenuwstelsel, hebben eerder last van spanningsklachten. Deze patiënten hebben baat bij een bewuster leefritme van inspannen en ontspannen en van in- en uitademen. Als je continu alert bent en niet goed meer voelt wat je nodig hebt, uit zich dat in een overbelast sympatisch zenuwstelsel. We leven in een tijd die veel niertypische depressies produceert.

-Chamomilla cupro culta

Echte kamille wordt bemest met koper, dat via een speciaal farmaceutisch proces in een vorm wordt gebracht die door de kamillie kan worden opgenomen. Je zou kunnen zeggen dat het metaal plantaardig wordt, we noemen dit een gevegetabiliseerd metaal. De kamilleplant wordt geoogst en verwerkt tot compost voor een volgende zaaisessie. Dit proces herhaalt zich nog een keer en pas de derde plant wordt gebruikt voor het geneesmiddel. De wortel van de kamilleplant wordt warm verwerkt tot een tinctuur. Kamille reinigt en ontkrampt, omdat deze plant goed met warmte en licht kan omgaan. Dat zie je al aan haar verschijning: luchtig en een stevig bloemhart, maar ook sterk geurend. Koper is een goed geleidend metaal, dat ontvankelijk is voor warmte en electriciteit.

-Koperzalfcompres

Wat ook goed werkt, is een koperzalfcompres op de nierstreek of voetzolen: dat heeft een verwarmende, harmoniserende en kalmerende werking.

Harttypische depressie

Deze vorm van depressie treft mensen die in hun gevoelsleven zo diep geraakt zijn door bijvoorbeeld een familiegebeurtenis, een ontslag of rouw, dat zij er niet meer uit komen. Deze vorm kan ook ontstaan na een hartinfarct. Sint-Janskruid en goud hebben kwaliteiten die deze mensen weer energie kunnen geven.

-Cardiodoron

In dit middel zijn primula en wegdistel samengebracht. De primula is een lenteplant, met veel zeepstoffen. Een plant die de vroege sapstromen oppakt, maar minder vormkrachtig is. De wegdistel blink daar juist weer in uit: deze plant kan wel twee meter hoog worden en heeft enorme stekels. Het hart heeft een verzamelende en stuwende kwaliteit, net als deze planten. Ook bilzekruid is eraan toegevoegd: dat is een plant met een bedwelmend karakter, maar bewaart hier het midden. Zo ontstaat een harmoniserend middel dat helpt bij verstoringen van het hart, de slaap en het bioritme.

-Hypericum Aurum cultum

Sint-Janskruid vangt de kracht van de zon in de oliekliertjes van de bovengrondse delen van de plant. De kleur van de olie is dieprood, de kleur van de warmte. Het is een sterke plant die goed met licht, warmte en droogte kan omgaan en zorgt voor een verhoogde hoeveelheid serotonine in de hersenen.

Goud heeft een uitspreidende kwaliteit. Het is een zwaarder metaal dan lood, maar je kunt het flinterdun maken. Wist je dat je van 1 gram goud 2 kilometer draad kunt trekken? 

Longtypische depressie

Perfectionisme en dwangmatigheid kunnen mensen soms vleugellam maken. De kwaliteiten van goud en de koninginnebij kunnen het warmte-organisme van deze patiënten weer op orde brengen.

-Aurum apis regina

Goud, koninginnebij (De koninginnebijen die gebruikt worden voor dit middel zijn de overtollige koninginnebijen die imkers vroeg in het jaar uit de zwerm halen, anders zijn er te veel.), haver en Sint-Janskruid zijn samengebracht in dit middel dat in korrelvorm ingenomen kan worden of met een injectie wordt ingebracht. Dan komt het meteen in de lymfestroom terecht (en slaat de stofwisseling over).

Een bijenzwerm is een zeer stabiel, krachtig warmte-organisme, met dezelfde temperatuur als het menselijk lichaam. De koninginnebij is de meest vitale bij van de zwerm. Zij legt continu eitjes en gebruikt haar angel niet. De licht bungelende belletjes van de haver zijn beweeglijk en absorberen makkelijk licht en lucht, maar drogen nooit uit. 


Wie is Marieke Krans?

Opgeleid als revalidatiearts leerde Marieke Krans de antroposofie pas kennen aan het einde van haar studie geneeskunde. Ze verdiepte zich, terwijl ze haar gezin stichtte, in onderwerpen als kinderen voeden en vooral opvoeden. De opleiding tot antroposofisch arts deed ze op haar 40ste.

Als instellingsarts in het Leendert Mees Huis en sinds 2000 in de Lievegoed kliniek, werkt Marieke Krans met vele patiënten met somatische en psychosomatische klachten. Daarnaast begeleidt zij in haar praktijk De Rode Hazelaar mensen met gezondheidsvraagstukken van allerlei aard.

www.mariekekrans.nl