‘Ik kijk nu met andere ogen naar de planten in mijn moestuin’

Door Redactie - In: voeding - 22 november 2016

Tekst I Petra Essink   Fotografie I Annoesjka Graaf


Stroom geeft het woord aan... Jolanda Theunis (1959). Omdat Jolanda last had van brandend maagzuur, en vanwege het feit dat haar lichaam teveel vocht vasthield ging ze twee maal op consult bij natuurvoedingskundige Marga Brusselers.

‘Ik kijk nu met andere ogen naar de planten in mijn moestuin’

‘In het voorjaar van 2015 zat ik niet goed in mijn vel. Ik had dagelijks last van brandend maagzuur en daarnaast was mijn vochthuishouding niet in orde. Dat merkte ik aan mijn dikke voeten en vingers.

Omdat ik al een tijdje bezig was met bewust eten, onder andere uit mijn eigen moestuin, had ik geen zin om maagzuurremmers te gaan slikken. Ik had het idee dat er een andere, meer natuurlijke, manier moest zijn om mijn klachten aan te pakken. Zo kwam ik bij Marga terecht.

Al na het eerste consult ging ik naar huis met een hele serie voedingstips, waarvan de belangrijkste gericht waren op de maagklachten: 3x daags 1 theelepel manuka-honing* en meerdere malen per dag wat klaargemaakte kuzu.**

Daarnaast kreeg ik nog een hele serie andere aanwijzingen die mij hebben geholpen mijn voedingspatroon te verbeteren. Ik eet nu bijvoorbeeld alleen nog maar roomboter op mijn brood, in plaats van margarine.

Ook heeft Marga mij een beetje getemperd in mijn fanatisme in het volgen van voedingshypes: ik probeerde al een hele tijd lactose- en glutenvrij te eten. Marga kon me duidelijk maken dat het helemaal weglaten van gluten en lactose niet de bedoeling is, omdat je dan je systeem de kans ontneemt zich hiermee, en dus met het hele product uiteen te zetten. In plaats van dingen helemaal weg te laten, probeer ik nu te kijken wat ik nog aankan. Ik koop zoveel mogelijk hele onbewerkte producten. En ik ben zelf brood gaan bakken van meel bij de bakkersmolen. Ook adviseerde ze mij ’s ochtends geen lauw water met citroen meer te nemen maar gewoon alleen lauw water. Ze wist me duidelijk te maken dat citrusfruit in combinatie met mijn maagklachten te heftig inwerkte.

Verder adviseerde ze me meer kiezelzuur te gaan gebruiken, in de vorm van heermoes- en brandnetelthee. Kiezelzuur is essentieel bij de vorming van bindweefsel en daardoor belangrijk voor de stevigheid en elasticiteit van huid en bloedvaten.

Ter ondersteuning van de lever om de afvalstoffen beter uit te kunnen scheiden raadde zij mij aan om dagelijks kurkuma (geelwortel) met zwarte peper en wat vaker verse gember te gebruiken. Dat doe ik nu regelmatig door mijn eten. Verse gember is tevens verzachtend voor de maag, verwarmend en antibacterieel.

Marga heeft me veel geleerd over de groeiwijze van planten in relatie tot hun werking.

Dat heeft me heel enthousiast gemaakt om nog bewuster met voeding om te gaan. En ik kijk nu ook met andere ogen naar de planten in mijn moestuin. Al na één maand had ik geen last meer van brandend maagzuur en niet lang na het tweede consult was het vocht uit mijn vingers verdwenen. Ik ben blij dat ik zonder reguliere medicatie van mijn klachten ben genezen. Het voelt fijn dat mijn lichaam zich heeft kunnen herstellen met hulp van gezondmakende voedingsmiddelen. Ik ben nog meer overtuigd geraakt dat de natuur genoeg mogelijkheden biedt om dingen aan te pakken.’


*    Honing gemaakt door bijen die hun nectar halen van de manukastruik, die groeit in Nieuw-Zeeland en die een specifieke werking op de bacterie Heliobactor pylori heeft.

**  Een Japans bindmiddel met een geneeskrachtige ontzurende werking, voor het maagslijmvlies, gemaakt uit de vaak wel 2 meter diepe wortel van de kuzuplant.