Buik en co

Door Redactie - In: geestelijke gezondheid, therapie, voeding - 28 april 2018

Tekst Manon Berendse | Fotografie Anne Dokter


´We helpen werelden veranderen´

In ziekenhuis Kinderbuik & Co helpt kinderarts Judith Deckers-Kocken kinderen met chronische of langdurige klachten, hoofdpijn. Hierbij richt zij zich op zowel lichaam als geest. Naast reguliere geneeskunde kunnen ademhaling, Body & Mind behandelingen en voeding als medicijn helpen bij het verbeteren van gezondheid. 

Buik en co

‘Die sociale uitsluiting die ik vaak bij onze jonge patienten aantref, raakt me nog het meest´,  vertelt Judith Deckers-Kocken in haar ziekenhuis op het bedrijvenpark Berg & Bosch. ´Kinderen gaan als gevolg van hun klachten soms lange tijd niet naar school. Ze hebben weinig contact met leeftijd- of lotgenoten. Sociale media zijn daar geen oplossing voor in mijn ogen – daardoor kom je alleen nog maar verder van je essentie af te staan. Terwijl kinderen helemaal niet afhankelijk willen zijn. Deze tijd brengt kinderen voort die behoorlijk emotioneel intelligent zijn. Dan is het niet ok om hele dagen achter een playstation te hangen terwijl je ouders aan het werk zijn, druk bezig om alle ballen in de lucht te houden.´

Zevenhonderd werelden

´De leegte binnen sommige gezinnen baart me zorgen. Ik ben arts geworden om kinderen te helpen om zich gezond te ontwikkelen tot mensen die begrip hebben voor zichzelf en hun omgeving, die vertrouwd raken met hun kwaliteiten en tekortkomingen en die liefde kunnen voelen voor zichzelf en een ander. Elkaar daarin echt te zien en te ondersteunen is zo belangrijk. Dan pas kun je gaan leren zijn en afscheid nemen van zaken als een laag zelfbeeld, gebrek aan vertrouwen of gevoelens van minderwaardigheid. We maken onszelf vaak klein. Als je de gedachte toelaat dat mensen bewust en onbewust grote invloed hebben op elkaar, kun je ook bedenken wat het effect is als je je leert richten op wat er wél is, op wat goed gaat en op wat je kunt. Dan ontstaat er heel veel positieve energie tussen mensen. Zo zie ik het: bij Kinderbuik & Co hebben we niet alleen meer dan zevenhonderd kinderen geholpen de afgelopen drie jaar, maar hebben we ook zevenhonderd werelden helpen veranderen rondom hen heen.’

Voeding

De blik als kinderarts richten op het hele kind, het actief betrekken van ouders, een multidisciplinair en uniek behandelplan voor ieder kind en gezondheid opvatten als een positieve waarde, doen denken aan de aanpak binnen de antroposofische gezondheidszorg. Judith Deckers-Kocken ziet de raakvlakken ook. ‘Ik geloof in de eenheid van lichaam, geest en ziel. En in de gedachte dat we allemaal creërende wezens zijn, die in principe de moed hebben om bewustzijn te ontwikkelen en de wil om te veranderen. Dus heb ik niet alleen aandacht voor wat er aan de hand is in de buik van een kind, maar ook voor wie hij of zij is. Zo voel ik me ook in de Oosterse geneeskunde thuis. Daar worden klachten tevens bezien in relatie tot de hele mens. Ziekte, ofwel uit balans zijn, ontstaat door een verandering of aanpassing die niet goed voor je is. Voeding speelt daarbinnen een veel grotere rol dan hier in het Westen, terwijl Hippocrates al aandacht vroeg voor voeding als medicijn. Ik ben ervan overtuigd dat het kinderen en volwassenen kan helpen om zich meer bewust te worden van de rol van voeding voor hun gezondheid. Het is één van de manieren om hen meer regie te geven.’

Samenwerken

‘Een groot gerandomiseerd onderzoek naar de effecten van yoga op schoolverzuim, zo’n vijftien jaar geleden, bevestigde onze zienswijze op voeding en levenswijze. Zeventig kinderen die langer dan twee maanden niet naar school waren geweest, deden mee aan het onderzoek. Een deel van de kinderen leerde yoga beoefenen, een deel niet.  De kinderen zijn twaalf maanden gevolgd in de studie. Het schoolverzuim van de yogagroep liep terug van 55 naar 7%. Het eerste yoga-onderzoek dat we hebben gedaan, was in een tijd dat de gezondheidszorg nog sterk dacht langs lijnen van ófwel lichamelijke óf psychische klachten, maar het gaat om de combinatie van lichaam, denken, voelen en emotie. Als een gezin herontdekt wie ze met elkaar zijn, dan delen ze positieve energie met elkaar. En wanneer ze leren focussen op begrip voor elkaar in plaats van op het gevoel dat ze van alles moeten, dan ontstaat er ruimte om bewuster te kiezen.

Om dit mogelijk te maken, zoek ik naar integrerende manieren van samenwerken – met collega-artsen, behandelaars en de zieke mensen met en voor wie we werken. Dat betekent een transformatie in de manier waarop we werken. Pas als je deze manier van werken echt verinnerlijkt en voorleeft, kun je die gaan uitdragen. Dat begint met het vertrouwen op de zelfhelende vermogens van mensen. Als dat lukt, komen we met elkaar in een veel interessanter speelveld terecht.’’


Kinderbuik & Co is het eerste integrale ziekenhuis voor kinderen met langdurige  of onbegrepen (lichamelijke) klachten, die lang niet naar school kunnen gaan. Opgericht door kinderarts Judith Deckers-Kocken na ruim twintig jaar ervaring als mdl-arts in verschillende Nederlandse ziekenhuizen. Zij helpt kinderen met chronische of langdurige  (buik-) klachten, hoofdpijn, coeliakie, IBD, poepklachten, verdenking op koemelkallergie, voedingsproblemen, stemmings- of gedragsproblemen en vermoeidheidsklachten.

In Kinderbuik & Co is aandacht voor lichaam en geest. Naast reguliere geneeskunde kunnen ademhaling, Body & Mind behandelingen en voeding als medicijn helpen bij het verbeteren van gezondheid. Deckers-Kocken werkt nauw samen met voedingsdeskundigen, psychologen, integratief kindertherapeuten en yoga & meditatietrainers. Samen stellen zij met het kind en de ouders een persoonlijk behandelplan op.

Voor aanstaande ouders die een kind verwachten is er een speciaal spreekuur, om hen zo goed mogelijk voor te bereiden op de komst van hun kind. Onderwerpen die aan bod komen zijn voeding, levensstijl, stress, meditatie, massage en yoga.

Wie is Judith Deckers-Kocken?

Als kinderarts en wetenschappelijk onderzoeker zette Judith Deckers-Kocken (1968) ondermeer een kinder Maag-, Darm-, Leverafdeling op in een ziekenhuis in Almere en had een eigen kinder-MDL praktijk in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. Daar begon zij een multidisciplinaire poli voor coeliakie en IBD  (voor kinderen met crohn en colitis ulcerosa), een transitiepoli (voor jongeren vanaf 12 jaar) en buikpijnpoli. Inspiratiebronnen zijn voor haar de puurheid van kinderen, de kracht van stilte en de cyclus van het leven zelf.